Wymiana oleju GS 500E
• Strona 1 z 1
Wymiana oleju GS 500E
Witam:)
Mam pytanie w zeszłym roku zakupiłem Gs-a i chciałbym wymienić olej....??I chciałbym zasięgnąć porady dotyczącej tejże wymiany...wiem że di tego rodzaju motoru jest potrzebny olej 10w/40 i tam myślę że trzeba wymienić filtr oleju....
Dlatego chciałbym się zapytać jak to zrobić i co jeszcze należało by na początku sezony zmienić:D
Proszę o instrukcję i wskazówki bo nie jestem jakimś wykwalifikowanym co do budowy i mechaniki motoru użytkownikiem:P.....
A jeszcze jedno pytanie gdzie można zakupić jakieś używane części bo mam klosz pęknięty od lampy i chciałbym go wymienić:P......
A tak dla wyjaśnienia jest to SUZUKI GS 500 E rocznik 1990....
Jeszcze mam kilka pytań ale to wkrótce...
Pozdrawiam i dziękuje z góry:P
Mam pytanie w zeszłym roku zakupiłem Gs-a i chciałbym wymienić olej....??I chciałbym zasięgnąć porady dotyczącej tejże wymiany...wiem że di tego rodzaju motoru jest potrzebny olej 10w/40 i tam myślę że trzeba wymienić filtr oleju....
Dlatego chciałbym się zapytać jak to zrobić i co jeszcze należało by na początku sezony zmienić:D
Proszę o instrukcję i wskazówki bo nie jestem jakimś wykwalifikowanym co do budowy i mechaniki motoru użytkownikiem:P.....
A jeszcze jedno pytanie gdzie można zakupić jakieś używane części bo mam klosz pęknięty od lampy i chciałbym go wymienić:P......
A tak dla wyjaśnienia jest to SUZUKI GS 500 E rocznik 1990....
Jeszcze mam kilka pytań ale to wkrótce...

Pozdrawiam i dziękuje z góry:P
- beny88
- Świeżak
1. Odkrecasz wlew oleju
2. Od spodu odkrecasz spust i zlewasz ojel z silnika.
3. Od przodu silnia jest taki dekielek - mocowany chyba czterema nakretkami. Odkrecasz, wyciagasz stary filtr, mocujesz nowy, powierzchnie styku bloku i dekielka czyscisz do sucha, zakladasz nowa uszczelke pod dekielek ktora zakupiles wraz z filtrem, skrecasz do kupy.
4. Zakrecasz korek od spodu silnika.
5. Zalewasz silnik nowym olejem.
O ile sie nie myle to wlasciwy poziom oleju sprawdza sie gdy moto stoi na kolach, wykrecasz korek z bagnetem, wycierasz do sucha, opierasz o rant - unosisz i odczytujesz poziom. Bez wkrecania.
Cala wymiana zajmie Ci za pierwszym razem nie wiecej niz 60min lacznie z czynnosciami przygotowawczo - zakonczeniowymi.
Pozdrawiam.
2. Od spodu odkrecasz spust i zlewasz ojel z silnika.
3. Od przodu silnia jest taki dekielek - mocowany chyba czterema nakretkami. Odkrecasz, wyciagasz stary filtr, mocujesz nowy, powierzchnie styku bloku i dekielka czyscisz do sucha, zakladasz nowa uszczelke pod dekielek ktora zakupiles wraz z filtrem, skrecasz do kupy.
4. Zakrecasz korek od spodu silnika.
5. Zalewasz silnik nowym olejem.
O ile sie nie myle to wlasciwy poziom oleju sprawdza sie gdy moto stoi na kolach, wykrecasz korek z bagnetem, wycierasz do sucha, opierasz o rant - unosisz i odczytujesz poziom. Bez wkrecania.
Cala wymiana zajmie Ci za pierwszym razem nie wiecej niz 60min lacznie z czynnosciami przygotowawczo - zakonczeniowymi.
Pozdrawiam.
- Azydek
- Świeżak
mógłbym prosić tą serwisówke, tylko moje moto z 2004 ale chyba nie ma za wielkiej różnicy w budowie. olej123.filip@poczta.onet.pl
- olej123
- Świeżak
Zapewne w wielu przypadkach bedą pomocne fiszki z linku poniżej:
http://fiche.ronayers.com/Index.cfm/Mod ... -_OIL_PUMP
http://fiche.ronayers.com/Index.cfm/Mod ... -_OIL_PUMP
- Azydek
- Świeżak
rider143 czy móg³bym cie prosiæ o wys³anie dla mnie serwisów ki gs 500e tez mam te moto tyle ze z roku 1989 i sam szuka³em to nigdzie tego nie mog³em znale¼æ same po angielsku a po polsku to nie mam.
Mój e-mail to: pietrek18@op.pl
Mój e-mail to: pietrek18@op.pl
- maruder07
- Świeżak
Koledzy a powiedzcie mi jaki najlepiej zalaæ olej na wymianê do mego suzuki. Mam ju¿ oko³o 72500km przebiegu. A filtr to mam taki sam jak w nowszych modelach po roczniku 1994 w zawy¿?

- maruder07
- Świeżak
http://www.forum.gs500.pl
jezeli nie jestecie zarejstrowani an forum Gs-a to zapraszam.
Znajdziecie tam odpowiedz na kazde pytanie odnosnie tego motonga
pzdr
jezeli nie jestecie zarejstrowani an forum Gs-a to zapraszam.
Znajdziecie tam odpowiedz na kazde pytanie odnosnie tego motonga

pzdr
Nikt nie jest tak bogaty by mógł obejść się bez uśmiechu...
Nikt tak biedny by nie mógł uśmiechu podarować...
Nikt tak biedny by nie mógł uśmiechu podarować...
- Podkopnik
- Świeżak
Przed zlaniem starego oleju rozgrzej silnik motocykla, tylko nie za mocno, żeby Cię olej przy zlewaniu nie poparzył. Wtedy stary olej spłynie szybciej i w większej ilości.
Wiatru szum, silnika śpiew, kręta droga oczywiście bez drzew:)
-
krydka - Świeżak
To wiem ju¿ nie raz w samochodach tak wymenialem, tylko wa¿ne jest przy tym aby wcze¶niej lekko poluzowaæ korek na zimnym silniku. na ciep³ym bêdzie l¿ej odkrêcaæ.
- maruder07
- Świeżak
http://www.forum.gs500.pl/viewtopic.php ... light=lagi
jest cale forum poświęcone gs-om wiec wszelkie pytania mechaniczno techniczne najlepiej kierować tam, a w zasadzie to użyć opcji szukaj bo wszystko już tam jest
jest cale forum poświęcone gs-om wiec wszelkie pytania mechaniczno techniczne najlepiej kierować tam, a w zasadzie to użyć opcji szukaj bo wszystko już tam jest
- marek137
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości