Zobacz wÄ…tek - Buty z Gore-Tex
NAS Analytics TAG

Buty z Gore-Tex

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Buty z Gore-Tex

Postprzez chachurka » 15/3/2009, 20:59

Witam,

Czy w butach z Gore-Tex interesuje mnie model Daytona Travel Star GTX nie jest za gorąco w lecie ? Wiem, że te buty są idealne wczesną wiosną i późną jesienią, bo noga nie marznie ale w lecie czy w tych butach nie będzie mi za gorąco i czy noga nie będzie mi się pociła ?
chachurka
Świeżak

Postprzez Kurt » 15/3/2009, 22:25

Sam jestem ciekaw, z tym że już nadbyłem buty z Gore. Przy obecnych temperaturach jest ok ale jak będzie przy 30st to się okaże. Mam nadzieje że nie będzie źle, teoretycznie ta membrana powinna odebrać nadmiar ciepła i wilgoci ale jak jest w praktyce to jeszcze nie spradziłem.
Kurt
Świeżak

Postprzez asmodeusz » 17/3/2009, 07:16

Będzie gorąco, membrana ogranicza ucieczkę pary wodnej, noga będzie się bardziej pociła przy wysokich temp. Jedyne lekarstwo na to to skarpetki z dużą zawartością coolmax'u.
asmodeusz
Świeżak

Postprzez Pawcio415 » 17/3/2009, 10:05

Nie wiem jak powyższy model ale ja mam SMX-4 już dość długo i przejechałem w nich w upale całą Europę i jedyne miejsce,gdzie stopa była mokra to taki cieniutki pasek na środku stopy bo akurat tam biegnie wewnątrz buta szew i nie totyka stopy.
Podejżewam,że w Daytonach będzie podobnie.
Gore przecież oddycha więc noga nie powinna się pocić.
Jednak nawet w zwykłych tramkach noga w lecie sie poci więc idealnie nigdy nie będzie.
Pozdro!
Pawcio415
Świeżak

Postprzez t_racer_ » 17/3/2009, 18:37

W ostatnim numerze "Motocykla" jest artykuł o ubraniach motocyklowych w którym piszą, że Goretex odprowadza wilgoć w każdych warunkach, natomiast sympatex tylko jeśli temperatura na zewnątrz jest niższa, niż wewnątrz membrany. Jeśli buty są z Goretexem to będą oddychać, ale to nie znaczy, że będzie chłodno w stopy. W upały pewnie lepsze będą buty z wentylacją.
t_racer_
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez asmodeusz » 17/3/2009, 19:54

Odzież z gore "oddycha" znaczy, ze przepuszcza parę wodną i powietrze ale tylko w ograniczonej objętości. Jeśli noga ma skłonność do nadmiernego pocenia to nic jej nie pomoże. W butach z gore można jechać 1000km i się nie spocić, bądź stanąć w korku przez 20 min i już mieć mokro w bucie. Każda membrana działa tak samo, nie ważne, czy to gore, czy inne badziewie, ważne są warunki użytkowania. Wystarczy poczytać fora turystyczne i trekingowe.
asmodeusz
Świeżak

Postprzez Kurt » 18/3/2009, 01:30

To wychodzi, że wszystko zależy od osobistych predyspozycji do pocenia. Dobre skarpety napewno zwiększą komfort, a w upał to pewnie w każdych wysokich butach będzie gorąco.
Kurt
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê