Zablokowany tylni hamulec w skuterze
• Strona 1 z 1
Zablokowany tylni hamulec w skuterze
witam
Jest to znajomego skuter Zipp bodajże quantum
(typowy chiński skuter) .
Dźwigienka hamulca w tylnim kole bardzo ciężko się rusza prawie że wcale...
To jest jakąś typowa usterka ?
W sumie na pewno proste do naprawienia dla mnie , wiele rzeczy robiłem w swoim motorku ale przy skuterach jeszcze nic .
O czymś muszę wiedzieć zwracać uwagę na coś przy zdejmowaniu , zakładaniu koła ?
Jest to znajomego skuter Zipp bodajże quantum
(typowy chiński skuter) .
Dźwigienka hamulca w tylnim kole bardzo ciężko się rusza prawie że wcale...
To jest jakąś typowa usterka ?
W sumie na pewno proste do naprawienia dla mnie , wiele rzeczy robiłem w swoim motorku ale przy skuterach jeszcze nic .
O czymś muszę wiedzieć zwracać uwagę na coś przy zdejmowaniu , zakładaniu koła ?
Motorhispania (xp6)
- krzysieg
- Bywalec
odrazu kup nowa linka hamulca szkoda czasu marnowac na smarowanie co nowe to nowe
Wielu kozaków było i niektórym postawili tablice na cmentarzu. | Akcja społeczna bezpiecznej jazdy na motocyklu. | www.motozgon.pl
-
clico - Świeżak
macioni znowu zachowujesz sie tak jak przedtem czyli odswiezasz nikomu nie potrzebne tematy i jeszcze zamiast pisac cos sensownego to piszesz kompletna bzdure tz. to jest wazne ale kazdy o tym wie i chyba nikt nie jezdzi z nie dokreconym kolem i rada jest kompletnie bez sensu
- talta
- Mieszkaniec forum
Już bawiłem się rozbieranie tylnego hamulca przy wymianie szczęk hamulcowych. Jest wiele przyczyn powodujących blokowanie hamulca. By wyeliminować linkę trzeba bezpośrednio przy bębnie poruszać dźwignią. Jak pracuje bez zacięc w całym swoim zakresie- to linka. Jeśli zaś pracuje z oporami, bądź nie odbija trzeba zajrzeć do bębna. Wypinamy szczęki, sprawdzamy grubość okładzin (nowe mają ok. 4mm ) czyścimy bęben z pyłu, lekko smarujemy paroma kroplami rozpierak szczęk. Nadmiar oleju czyścimy ! Jak okładziny mają poniżej 2mm sprawność hamulca spada. Za szczęki z okładzinami zapłaciłem w salonie 60zł
WD-40 działa tylko doraźnie !

- Tmek
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm