Mo¿e to pytanie g³upie ale... CIUCHY NA MOTOR.
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Mo¿e to pytanie g³upie ale... CIUCHY NA MOTOR.
Moje pytanie jest nastêpuj±ce:
Wybieram siê za nied³ugo na zlot motocyklowy swoim suzuki gs 500e no i zastanawia mnie co tego dnia najlepiej by by³o w³o¿yæ na siebie by nie wygl±daæ idiotycznie. Wiadome jest ze najlepsza opcja by³o by mieæ jaki¶ kombinezon ewentualnie kurtkê i rêkawiczki ale mnie z racji kryzysu i tego ze straci³em prace na skutek redukcji etatów nie staæ, aktualnie jestem bezrobotny. Wiec na co siê nastawiæ mam przy doborze stroju? Kask bluza jeansowa jeansy nowe i dobre adidasy??? To dobre rozwi±zanie? ewentualnie jaka¶ kurtka przeciw deszczowa mo¿ne byæ. Ostatnio zastanawia³em siê czy kurtka z czarnej skaji nie bêdzie lipnie wygl±da³a. Wiecie jak to na zlocie bêdzie mnóstwo motocyklistów i nie chce siê w¶ród nich wyró¿niaæ odbiegaj±c od nich swym wygl±dem, strojem. Dodam ze mogê co¶ jeszcze dokupiæ do tego tak za max 200z³ wiêcej nie dam bo nie bêdê mia³. A co wy o tym my¶licie koledzy???
Wybieram siê za nied³ugo na zlot motocyklowy swoim suzuki gs 500e no i zastanawia mnie co tego dnia najlepiej by by³o w³o¿yæ na siebie by nie wygl±daæ idiotycznie. Wiadome jest ze najlepsza opcja by³o by mieæ jaki¶ kombinezon ewentualnie kurtkê i rêkawiczki ale mnie z racji kryzysu i tego ze straci³em prace na skutek redukcji etatów nie staæ, aktualnie jestem bezrobotny. Wiec na co siê nastawiæ mam przy doborze stroju? Kask bluza jeansowa jeansy nowe i dobre adidasy??? To dobre rozwi±zanie? ewentualnie jaka¶ kurtka przeciw deszczowa mo¿ne byæ. Ostatnio zastanawia³em siê czy kurtka z czarnej skaji nie bêdzie lipnie wygl±da³a. Wiecie jak to na zlocie bêdzie mnóstwo motocyklistów i nie chce siê w¶ród nich wyró¿niaæ odbiegaj±c od nich swym wygl±dem, strojem. Dodam ze mogê co¶ jeszcze dokupiæ do tego tak za max 200z³ wiêcej nie dam bo nie bêdê mia³. A co wy o tym my¶licie koledzy???

- maruder07
- Świeżak
Przepraszam, ale na ile cenisz swoje życie i zdrowie ???
Za 700zł można już kupić tekstylny kombinezon i nie będzie strasznie marnej jakości, rozumiem że może nie masz teraz tyle kasy, ale lepiej się najpierw ubierz a potem na zloty jeździj.
PS: tematów o ubiorze na motocykl jest tutaj masa.
Za 700zł można już kupić tekstylny kombinezon i nie będzie strasznie marnej jakości, rozumiem że może nie masz teraz tyle kasy, ale lepiej się najpierw ubierz a potem na zloty jeździj.
PS: tematów o ubiorze na motocykl jest tutaj masa.
-
MaRRiusz - Świeżak
No tak trzeba mieæ te 700pln by kupiæ to ja nie mówiê za nie owszem kupie ciuchy z czasem ale narazie muszê tak jako¶ se radziæ bez tego zanim nie uzbieram kasy. A na zlocie jak wiadomo nie zamierzam siê popisywaæ paleniem gumy ¶wieca itp chodzi mi o zwyk³a normalna jazdê bez ¿adnych wyg³upów. Wychodzê akurat z tego za³o¿enia ze nic mi siê nie powinno staæ tego dnia. Wiec co na³o¿yæ???
- maruder07
- Świeżak
Nigdy nie wiadomo co sie przydarzy...Mysle, ze i tak sporo osob bedzie patrzec na ciebie z usmiechem, bo nie od dzis wiadomo, ze polacy to w wiekszosci szlachta
Ogolem strach jezdzic bez bezpiecznego ubioru, na twoim miejscu wsiadlbym w auto i pojechal nim na ten zlot.

Sprzedam haykÄ™!! | http://olx.pl/oferta/suzuki-gsx1300r-ha ... ax9IN.html
-
zadzior - Stały bywalec
Ja jak nie miałem stroju jeszcze i jeździłem na 125 to zakładałem buzer na siatce, na to skaje ala' motocyklową, spodnie narciarskie, wysokie zimowe buty z gore-tex'u i skórzane rękawice. Inni motocykliści nie patrzyli z uśmiechem i pogardą tylko mówili ,,starasz się w miarę możliwości ubrać jak najlepiej, to bardzo dobrze". No i nawinąłem tak parę ładnych tyś km na szczęście bez większych przygód. I z czasem zakupiłem kompletne ciuszki.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
Landryss25 napisał(a):Ja jak nie mia³em stroju jeszcze i je¼dzi³em na 125 to zak³ada³em buzer na siatce, na to skaje ala' motocyklow±, spodnie narciarskie, wysokie zimowe buty z gore-tex'u i skórzane rêkawice. Inni motocykli¶ci nie patrzyli z u¶miechem i pogard± tylko mówili ,,starasz siê w miarê mo¿liwo¶ci ubraæ jak najlepiej, to bardzo dobrze". No i nawin±³em tak parê ³adnych ty¶ km na szczê¶cie bez wiêkszych przygód. I z czasem zakupi³em kompletne ciuszki.
Nom i o takie odpowiedzi mi g³ównie chodzi. Co¶ takiego mnie interesuje takie odpowiedzi. A do a³ta nie bêdê wsiada³ tego dnia by ¿aden mi lusterka nie ob³ama³ czy tez bym swoim ruchem nikomu krzywdy sam nie zrobi³. A co do tematu to powiem tyle ze przegl±da³em do 12strony tematy i nic tam nie znalaz³em odno¶nie ciuchów "cywilnych" na moto, zawsze ju¿ te profesjonalne s± wymieniane wiec za³o¿y³em w³asny temat. No dobra kto jeszcze co¶ wie na ten temat?
- maruder07
- Świeżak
Yyyyy... rozumiem, że pytasz się jakie ciuchy nie motocyklowe założyć na moto aby wyglądały jak motocyklowe i żeby się z Ciebie nie śmiali, a w dodatku żeby było tanio? Jak się tak przejmujesz opinią innych, to może nie pokazuj się? Ci wielcy profesjonaliści w kombi za 4k wyśmiewający się z innych to typowa lanserka, po pokazie moto leci do garażu pod pokrowiec, kombi do szafy... Jak lubisz jeździć to jeździj, a nie przejmujesz się opinią zadufanych bufonów. Tyle ode mnie
- Konig
- Świeżak
Jak nie masz kaski na ciuchy to odpuść sobie. Po co ryzykować kolejne kłopoty? Do straty pracy dołożysz, nie daj Boże kłopoty ze zdrowiem. Ty możesz bardzo się starać, by jechać bezpiecznie, a na zlocie będzie wiele innych osób, wśród nich ktoś kto może pokrzyżować Twoje plany. Jeśli chodzi o wstyd... to jeszcze nie widziałem by ktoś szydził z kogoś, że nie ma profesjonalnych ciuchów na moto. Raczej posądzi go o brak rozsądku. Mi ciuchy zaoszczędziły dużo zdrowia i z doświadczenia Ci napiszę, że możesz planować spokojną przejażdżkę... ale to nie wystarczy. Jak chcesz rozśmieszyć Pana Boga to opowiedz Mu o swoich planach 

-
t_racer_ - VIP Åšcigacz.pl
piszesz o zwyklych ciuchach ale wez pod uwage podatność ich na scieralność i wtedy pomyslisz od razu nad czyms gorszej firmy, jakosc rzecz dyskusyjna, ale z przeznaczeniem.
Znam ten problem i kupilem ciuchy polskiej firmy metro mozna sie tu zaglebiac, ze tandeta sypie sie itd, moge powiedziec ze nieprzemakaja nieprzewiewne wygodne w miare cieple przy 3stopniach i komplet wyszedl 400zl.Scieralnosc no coz nie mam zamiaru sprawdzac, ale napewno mniejsza niz zwykle ciuchy i bezpieczenstwo wieksze.
Co do wykonania wygodne praktyczne i jeszcze sie nie posypaly ale ten sezon to zweryfikuje.Ew przegrzeb allegro moze lumpeksy znajdziesz jakas uzywke
A jak chcesz odwalic maniane w adidasach to obejrzyj sobie filmiki na youtubie jak sie to konczy, a dojechac na zlot musisz wiec tu jest ryzyko starcia z przeznaczeniem
Znam ten problem i kupilem ciuchy polskiej firmy metro mozna sie tu zaglebiac, ze tandeta sypie sie itd, moge powiedziec ze nieprzemakaja nieprzewiewne wygodne w miare cieple przy 3stopniach i komplet wyszedl 400zl.Scieralnosc no coz nie mam zamiaru sprawdzac, ale napewno mniejsza niz zwykle ciuchy i bezpieczenstwo wieksze.
Co do wykonania wygodne praktyczne i jeszcze sie nie posypaly ale ten sezon to zweryfikuje.Ew przegrzeb allegro moze lumpeksy znajdziesz jakas uzywke

A jak chcesz odwalic maniane w adidasach to obejrzyj sobie filmiki na youtubie jak sie to konczy, a dojechac na zlot musisz wiec tu jest ryzyko starcia z przeznaczeniem

-
qlik - Świeżak
Sama jazda motocyklem to ryzyko, ba nawet wyjscie z domu na ulice w tych czasach to ryzyko. Wiem że ubranie jest ważne ale w jezdzie na moto to co innego jest najwazniejsze...
Niby motocyklista sam z siebie to ryzykant, a tu wszyscy (lub znaczÄ…ca wiekszosc) to do przesady rozsÄ…dni - a moze kazdy tylko tak pisze, a potem i tak smiga w koszulce itp.
Miałem szlifa, byłem w dresach bo mi sie nie chcialo ubierac na chwile w skóry - noge sobie obdarłem.
Kumpel to samo - ale w pełnym kombi - caly sie polamal, dobrze ze wyszedl z tego.
Jak widac co ma byc to i tak bedzie, a najwazniejsza ochrona to rozum.
Smigaj na zlot i baw sie dobrze.
Niby motocyklista sam z siebie to ryzykant, a tu wszyscy (lub znaczÄ…ca wiekszosc) to do przesady rozsÄ…dni - a moze kazdy tylko tak pisze, a potem i tak smiga w koszulce itp.
Miałem szlifa, byłem w dresach bo mi sie nie chcialo ubierac na chwile w skóry - noge sobie obdarłem.
Kumpel to samo - ale w pełnym kombi - caly sie polamal, dobrze ze wyszedl z tego.
Jak widac co ma byc to i tak bedzie, a najwazniejsza ochrona to rozum.
-
Lukasiusclay - Świeżak
zlot ja byłem na kilku (naszczęście nie była to moja inicjatywa tylko firmy) i powiem krótko stracza czasu i pieniędzy, nie widziałem niczego oprócz nawalonych czoperowców taplających sie w błocie. także przemyśl czy warto........
AGAINST SLOW
ZAPRASZAM PO MOTOCYKLE i AKCESORIA
ZAPRASZAM PO MOTOCYKLE i AKCESORIA
-
kosta - VIP Åšcigacz.pl
Ja u siebie na sam zlot nie jeżdżę bo jest tak jak Kosta napisał. Ale parada na kilkaset maszyn z pochodniami (które trzymają pasażerowie), pod eskortą policji to ciekawe przeżycie i jak dla mnie jedyna atrakcja zlotu. Czasami jeszcze jakiś w miarę koncert się trafi.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
Jedyne parady, ktore toleruje to slubne i pogrzebowe (jesli rodzina sobie tego zyczy)
Jesli nie masz kompletnie nic, to moze jakis stroj narciarski.
Jesli nie masz kompletnie nic, to moze jakis stroj narciarski.
http://pl.youtube.com/watch?v=Ygm6irGpy ... re=related | | Pamietamy... [*]
-
s_extrem* - Świeżak
No i widac jak ludzie sie różnią - dla mnie zlot w giżycku to impreza na którą czekam cały rok. Ogólnie zloty to zajebista sprawa. Tam ubranie nie ma żadnego znaczenia - ten klimat... ehh.
-
Lukasiusclay - Świeżak
maruder ja juz ci kiedyś pisałem, że nie wiadomo co się stanie i kiedy. Więc nie ma znaczenia czy jedziesz 100km od domu czy latasz koło domu!takie same zagrożenia!To nie od ciebie zależy w 100% czy ktoś na ciebie nie wjedzie!pomyśl o tym!bo puszkarzy jest sporo!
a wracając do tematu to ostatnio moja dziewczyna kupiła sobie spodnie UTIKI za 190zl (tekstyl, szelki, ochraniacze)-więc naprawde można coś kupić w rozsądnej cenie!a jeżeli nie masz- pozsotaje ubrać się ciepło, bo o bezpieczeństwie w "cywilnych" kurtkach, spodniachj itp nie może być tutaj mowy!
a wracając do tematu to ostatnio moja dziewczyna kupiła sobie spodnie UTIKI za 190zl (tekstyl, szelki, ochraniacze)-więc naprawde można coś kupić w rozsądnej cenie!a jeżeli nie masz- pozsotaje ubrać się ciepło, bo o bezpieczeństwie w "cywilnych" kurtkach, spodniachj itp nie może być tutaj mowy!
http://bikepics.com/members/kbiadun/ | CBR 600 RR4
-
limak14 - VIP Åšcigacz.pl
Lukasiusclay napisał(a):Jak widac co ma byc to i tak bedzie, a najwazniejsza ochrona to rozum.
Nom z tego co widze jednak zaryzykuje i co¶ odpowiedniego dobiore na moto we w³asnej szafie, stroju narciarskiego niestety nie mam i nie mia³em. Ale tak zkombinuje co¶ z tego co mam pod kontem waszych wypowiedzi (podwójne jeansy,kolana owinete banda¿em elastycznym, ³okcie tak samo, buty za kostke jakie¶ sztywne i kurtka badz bluza zaleznie od tego jaka pogoda bedzie do tego postaram sie jedynie o jakie¶ rekawiczki za ok 50z³ nie wybajerowane)

qlik napisał(a):A jak chcesz odwalic maniane w adidasach to obejrzyj sobie filmiki na youtubie jak sie to konczy, a dojechac na zlot musisz wiec tu jest ryzyko starcia z przeznaczeniem.
No wiem ogladalem to i powiem ze nic nie zamierzam wyczyniaæ bo dla mnie moto kosztowa³o wiele wyrzeczeñ i intresuje mnie jazda tylko na 2 ko³ach i zadna szar¿a. pojade na parade i zobacze jak to jest czy rzeczywi¶cie to jest strata czasu czy moze jednak warto. do Bia³egostoku mam 40km zanim dotre na zlot wiec nie jest tak daleko.
limak14 napisał(a):maruder ja juz ci kiedy¶ pisa³em, ¿e nie wiadomo co siê stanie i kiedy. Wiêc nie ma znaczenia czy jedziesz 100km od domu czy latasz ko³o domu!takie same zagro¿enia!
Tak wiem o tym i pamietam co mi pisa³e¶ i zdaje se sprawe z zagro¿en dlatego te¿ zalogowa³em sie na tym forum by o czesci z nich byæ ¶wiadomym. mimo wszystko jak pogoda dopisze to zaryzykuje i pojade na ten zlot jesli wszystko pujdzie zgodnie z mym planem.
- maruder07
- Świeżak
no to juz twoja decyzja. Znam ten ból jak się nie ma kasy na jakieś lepsze rzeczy
, tylko że to później jest tak, że musisz 2x częsciej wymieniać produkty gorszej jakości
najlepiej kupić od razu coś wartościowego-ale łatwo mówić, a cięzej skombinować na to kase

najlepiej kupić od razu coś wartościowego-ale łatwo mówić, a cięzej skombinować na to kase

http://bikepics.com/members/kbiadun/ | CBR 600 RR4
-
limak14 - VIP Åšcigacz.pl
Podstawa to rękawiczki.
Ręce najszybciej stracą temperaturę.
Najlepiej niedziurkowane, bez wywietrzników wczesne wiosenne dni.
Ręce muszą mieć komfort bo podstawowe czynności nimi wykonujesz. I w razie ślizgu są pierwszą linią obrony przed asfaltem.
Po drugie to będzie najlepiej używana skóra motocyklowa za stówkę.
Po trzecie za 70zł można kupić duże ochraniacze na kolana. Zdają egzamin w lecie i chłodne dni.
Dwie pary spodni i będzie ok.
Po czwarte na deszcz można w sklepie wędkarskim kupić strój przeciwdeszczowy za około 20 zł.
Nawet zielony świetnie zda egzamin.
Na tą porę buty zimowe za kostkę będą ok.
Jak się postarasz w 200-tu może się zmieścisz
Aktualnie posiadam Held 2644 i srawujÄ… siÄ™ bardzo przyzwoicie czy jest 10 stC czy 0stC
270 zł
2. drugie rękawiczki na lato , Utika robi świetne
170 zł
3. Buty motocyklowe nawet za 500zł mogą okazać się złym wydatkiem, dlatego polecam właściwe rozeznanie się w tej sprawie.
Posiadam Falco Mercury i but jest niezbyt wygodny itp i nie poleacam.
4. Kurtka + spodnie najlepiej też wodoszczelne
Jeśli się dużo jeździ deszcz nie może okazać się problemem
Albo kupić impregnat do skór z nanotechnologii który produkuje http://www.percentapolska.pl/ sprzedają na allegro. Sprawdza się w 100%.
5. Kominiarka, najlepiej dwie. Jedna zwykła a druga np OXFORD ChillOut
Ręce najszybciej stracą temperaturę.
Najlepiej niedziurkowane, bez wywietrzników wczesne wiosenne dni.
Ręce muszą mieć komfort bo podstawowe czynności nimi wykonujesz. I w razie ślizgu są pierwszą linią obrony przed asfaltem.
Po drugie to będzie najlepiej używana skóra motocyklowa za stówkę.
Po trzecie za 70zł można kupić duże ochraniacze na kolana. Zdają egzamin w lecie i chłodne dni.
Dwie pary spodni i będzie ok.
Po czwarte na deszcz można w sklepie wędkarskim kupić strój przeciwdeszczowy za około 20 zł.
Nawet zielony świetnie zda egzamin.
Na tą porę buty zimowe za kostkę będą ok.
Jak się postarasz w 200-tu może się zmieścisz
Aktualnie posiadam Held 2644 i srawujÄ… siÄ™ bardzo przyzwoicie czy jest 10 stC czy 0stC
270 zł
2. drugie rękawiczki na lato , Utika robi świetne
170 zł
3. Buty motocyklowe nawet za 500zł mogą okazać się złym wydatkiem, dlatego polecam właściwe rozeznanie się w tej sprawie.
Posiadam Falco Mercury i but jest niezbyt wygodny itp i nie poleacam.
4. Kurtka + spodnie najlepiej też wodoszczelne
Jeśli się dużo jeździ deszcz nie może okazać się problemem
Albo kupić impregnat do skór z nanotechnologii który produkuje http://www.percentapolska.pl/ sprzedają na allegro. Sprawdza się w 100%.
5. Kominiarka, najlepiej dwie. Jedna zwykła a druga np OXFORD ChillOut
Ongoing Success
-
falconiforme - VIP Åšcigacz.pl
falconiforme napisał(a):Po drugie to bêdzie najlepiej u¿ywana skóra motocyklowa za stówkê.
Tak we¼ tu znajd¼ tak± pasuj±ca na mnie ciê¿ko bêdzie ale jak co¶ siê trafi to oczywi¶cie kupie, dzi¶ by³em w firmowym sklepie suzuki i widzia³em zar±bist± kurteczkê i pasuj±ca na mnie! Hehe nie odpuszczê i kupie j± na pewno,tylko 620z³ ale jest piek±...

falconiforme napisał(a):Po trzecie za 70z³ mo¿na kupiæ du¿e ochraniacze na kolana. Zdaj± egzamin w lecie i ch³odne dni.
Dwie pary spodni i bêdzie ok.
Jak znajdê jaki¶ sklep to kupie na pewno, bo wiem ze warto, a pu³ki co na allegro popatrzê mo¿e co¶ upoluje.
falconiforme napisał(a):Po czwarte na deszcz mo¿na w sklepie wêdkarskim kupiæ strój przeciwdeszczowy za oko³o 20 z³.
Nawet zielony ¶wietnie zda egzamin.
Mam taki komplet i nie bardzo jestem z niego zadowolony, jak kupowa³em moto to go na siebie na³o¿y³em a wtedy pada³a lekka m¿awka, efekt zanim wyjecha³em z miasta i w trasie zrobi³em jakie¶ 15km spodnie przemok³y porz±dnie a jak zrobi³em ok 50km to i kurtka mokra by³a doszczêtnie. jest oki pod warunkiem ze nie je¼dzi siê dalej jak 10km i nie szybciej jak 70km/h. mój komplet moro kosztowa³ mnie 35z³ ale zawsze to lepiej jak jechaæ w samej kurtce i jeansach.
falconiforme napisał(a):Na t± porê buty zimowe za kostkê bêd± ok.
Jak siê postarasz w 200-tu mo¿e siê zmie¶cisz
No ja tam wole adidasy, co prawda szybciej przemakaj± ale wtedy s± l¿ejsze, w zimowych nie do¶æ ze ciê¿ko by mi by³o biegi zmieniaæ, hamowaæ to i jeszcze jak zamokn± to ciê¿kie s± nie tak jak te.

- maruder07
- Świeżak
Nie wiem jaki strój przeciwdeszczowy kupiłeś ale mi po 2h w deszczu na moto nie przemókł wcale.
Ostatnio edytowano 12/3/2009, 09:06 przez falconiforme, łącznie edytowano 1 raz
Ongoing Success
-
falconiforme - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości