Pranie kurtki - pralka, pralnia chemiczna czy pranie ręczne?
• Strona 1 z 1
Pranie kurtki - pralka, pralnia chemiczna czy pranie ręczne?
Siemano. Jak w pytaniu. Idzie wiosna tak sobie mysle zeby powoli wyprac moja kurtencje na moto. Nie jest to kurtka ze skory. Nie mam pojecia z czego ona jest wiem tylko ze firma BERIK co pewnie nie ma znaczenia. Swoja droga jak ma sie ta firma na tle innych??Dobra, zla etc??
-
sooshe - Świeżak
www.modeka.pl nawet ta firma ma cos takiego w ofercie lub www.3fun.pl
AGAINST SLOW
ZAPRASZAM PO MOTOCYKLE i AKCESORIA
ZAPRASZAM PO MOTOCYKLE i AKCESORIA
-
kosta - VIP Ścigacz.pl
Ręcznie prać nie proponuje, wyprałem swoją Modekę w proszku bo na instrukcji pisało że można, tylko żeby nie używać płynów, po praniu niby ok tylko podczas deszczu przemaka na rękawach a przed nie przemakała dodam że nie użyłem żadnego środka do impregnowania.
motur to nie fszystko, fszystko bez moturu to h..
-
Maćko 25 - Świeżak
a niby czemu nie można prać tekstylnej kurtki??Jeśli na metce/opakowaniu pisze w ilu stopniach prać itd. to widocznie można. Ja swoją Alpinke prałem normalnie w pralce w proszku i nie widze różnicy z resztą, nie wyobrażam sobie nie uprania jej,już po kilku jazdach elementy białe były tak upieprzone że z bieli zrobił się szary i milion meszek po każdej jeździe.
>Patol< 

-
HANS - VIP Ścigacz.pl
Maćko 25 napisał(a):Ręcznie prać nie proponuje, wyprałem swoją Modekę w proszku bo na instrukcji pisało że można, tylko żeby nie używać płynów, po praniu niby ok tylko podczas deszczu przemaka na rękawach a przed nie przemakała dodam że nie użyłem żadnego środka do impregnowania.
maćko po wypraniu powinienes popsikać ją preparatem do impregnacji tak zeby nie przemakała, wtedy woda spływa po kurteli jak po kaczce, taki preparat mozna kupic w sklepie obuwniczym albo w sklepach z art. turystycznymi namioty itp...
- emzeta
- Świeżak
Kupujesz specjalny plyn do prania i drugi do impregnacji i normalnie pierzesz w niskiej temp.
Nie wirujesz i nie wieszasz na grzejniki tylko nad grzejnik na wieszaku.
Ja swoje kombinezony piore kilka razy w sezonie i nic im nie jest.
Pozdro!
Nie wirujesz i nie wieszasz na grzejniki tylko nad grzejnik na wieszaku.
Ja swoje kombinezony piore kilka razy w sezonie i nic im nie jest.
Pozdro!
-
Pawcio415 - Świeżak
Moja kurta też wygląda nieciekawie. Milion much na niej zginęło - to napewno.
Ale pamiętam że już raz miałem okazje czyścić moją modeke. Używałem wtedy zwykłego płynu/pianki do czyszczenia tapicerki firmy "Mojeauto". Oczywiscie wodą o temperaturze pokojowej lub niższej, gąbką.
Najgorszy jest kwiecień, maj. Od groma lata tego g*wna w powietrzu. Te wszystkie meszki, muszki. I znowu zacznie się stawanie co 20-30km żeby wizjer w kasku przetrzeć.
Ale pamiętam że już raz miałem okazje czyścić moją modeke. Używałem wtedy zwykłego płynu/pianki do czyszczenia tapicerki firmy "Mojeauto". Oczywiscie wodą o temperaturze pokojowej lub niższej, gąbką.
Najgorszy jest kwiecień, maj. Od groma lata tego g*wna w powietrzu. Te wszystkie meszki, muszki. I znowu zacznie się stawanie co 20-30km żeby wizjer w kasku przetrzeć.
-
turboponczek - MEGA TROLL
Albo powyjmuj ochraniacze,rozłóż kurtkę na stole,w misce przygotuj ciepłą wodę z płynem do naczyń i szczeteczkę i...jazda!!
Szoruj ile wlezie wszystkie plamy,owady i inne ciulstewka a potem wrzuć kurtkę do pralki na samo płukanie i odwieś do wyschnięcia.
Możesz wywirować jeśli to nie jest GORE-TEX i nie impregnujesz a jeśli tylko wyczyścisz szczoteczką jak wyżej pisałem to możesz normalnie wypłukać i odwirować.

Szoruj ile wlezie wszystkie plamy,owady i inne ciulstewka a potem wrzuć kurtkę do pralki na samo płukanie i odwieś do wyschnięcia.
Możesz wywirować jeśli to nie jest GORE-TEX i nie impregnujesz a jeśli tylko wyczyścisz szczoteczką jak wyżej pisałem to możesz normalnie wypłukać i odwirować.
-
Pawcio415 - Świeżak
powiem szczerze ze pralem swoja kurtke recznie(wedle instrukcji) i teraz zrobila sie troszke jakas dziwna
no i paski odblaskowe prawie calkiem sie starly.....czujecie kurtalka za 800 zl i w praniu recznym prawie zniknela mi farba z paskow odblaskowych ,,,,

- PAJĄK1984
- Świeżak
Za dosłownie pare złotych można kupić specjalane preparaty do odzieży "oddychającej" w każdym sklepie turystycznym albo jeszcze lepiej w sklepie z akces. moto które dodaje się do prania i po kłopocie;
<i>"Get your motor running, head out on the highway,
Looking for adventure in whatever comes our way."</i>
Looking for adventure in whatever comes our way."</i>
-
mikun - Świeżak
Siemka, sorry za odgrzewanie tematu, ale mam pytanie
Mam Modekę Romę, z wypinaną membraną. Jakbym wyciągnął protektory i zaniósł do pralni chemicznej to bardzo źle postąpię
? Uwalona jest cała z trawy bo mi sarna wyskoczyła i wjechałem do rowu i było małe bum.
Mam Modekę Romę, z wypinaną membraną. Jakbym wyciągnął protektory i zaniósł do pralni chemicznej to bardzo źle postąpię

- slusar_o2
- Świeżak
Ja moja czyszcze w ten sposób ze wypinam membrane,biore ja pod prysznic,traktuje ja woda,jak jakies badziewia przyklejone to szczotka przejade az jest czyste,wyplukam jeszcze raz i wisi sobie i schnie,juz pare razy tak robilem z kurtka i spodniami i jest git.
KTM 950 SM Orange Power! | www.migus-motocykle.pl
-
Koval135 - Mieszkaniec forum
Ja prałam kurtkę swoją i chłopka w pralni chemicznej, tyle że my mamy ze skóry. http://www.interkol.com.pl/?strona=start&dzial=o mają w ofercie pranie i regeneracje skóry w tym farbowanie, co dla mnie było ważne bo miałam trochę startą. Mam nadzieje że pomogłam
przed napisaniem proponuję spojrzeć na datę ostatniego postu, by nie szerzyć zbędnej archeologii
madcap
przed napisaniem proponuję spojrzeć na datę ostatniego postu, by nie szerzyć zbędnej archeologii
madcap
- amatuss
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe