Czym polerować ramę i felgi w motorze?
• Strona 1 z 1
Czym polerować ramę i felgi w motorze?
Witam, właśnie kupuje moje pierwsze poważniejsze moto, i chciałbym zanim zacznie się sezon nadać mu taki wygląd aby każdy na ulicy sie na niego patrzył. Podstawą dla mnie jest polerka elementów aluminiowych. Macie jakieś sprawdzone preparaty i sposoby aby wypolerować moto?
-
elcapitan7 - Świeżak
najprostrzym sposobem jest zakup wodnego papieru sciernego o grubosciach:
-400(gdy powieszchnia ktora zamierzasz polerowac jest porysowana jesli taka nie jest mozesz zaczynac od razu od 600)
-600
-800
-1000
-2000
dobrze jest robic to na mokro wtedy papier sie tak szybko nie zaciera chyba najtanszym preparatem do polerowania jest pasta polerska "automax'' jakies 4zl za tupke znajdziesz ja w kazdym sklepie samochodowym lub chemicznym. Mozesz polerowac nia w trakcie szlifowania papierem lub na samym koncu, paste najlepiej wcieraj filcem na duzych obrotach w sklepie z narzedziami mozesz dostac taki filc przystosowany do montazu w wiertarce. Jezeli na twojej ramie i (raczej napewno...) na kolach jest lakier nie scieraj go papierem! Udaj sie do sklepu chemicznego i popros o kwas do usuwania lakieru(niestety nie pamietam jego nazwy;/)jest bardzo skuteczny i nie dziala negatywnie na aluminium i stal,jezeli go uzyjesz masz gwarancje ze nie zniszczysz powieszchni pod nim przez co polerowanie bedzie latwiejsze! Oczywiscie to wszystko mozesz sobie znacznie ulatwic i PRZYSPIESZYC jezeli posiadasz odpowiednie narzedzia... jezeli jednak nie to skazany jestes na reczne szorowanie! Wypolerowalem kiedys rame i kola w cbr 900 wszystko reczne zajelo mi to jakies 3 tygodnie systematycznej pracy ale efekt byl niesamowity wiec zapewniam ze mozna i tak...Powodzenia! I pamietaj koncowy efekt zalezy od pracy jaka w to włozysz!
-400(gdy powieszchnia ktora zamierzasz polerowac jest porysowana jesli taka nie jest mozesz zaczynac od razu od 600)
-600
-800
-1000
-2000
dobrze jest robic to na mokro wtedy papier sie tak szybko nie zaciera chyba najtanszym preparatem do polerowania jest pasta polerska "automax'' jakies 4zl za tupke znajdziesz ja w kazdym sklepie samochodowym lub chemicznym. Mozesz polerowac nia w trakcie szlifowania papierem lub na samym koncu, paste najlepiej wcieraj filcem na duzych obrotach w sklepie z narzedziami mozesz dostac taki filc przystosowany do montazu w wiertarce. Jezeli na twojej ramie i (raczej napewno...) na kolach jest lakier nie scieraj go papierem! Udaj sie do sklepu chemicznego i popros o kwas do usuwania lakieru(niestety nie pamietam jego nazwy;/)jest bardzo skuteczny i nie dziala negatywnie na aluminium i stal,jezeli go uzyjesz masz gwarancje ze nie zniszczysz powieszchni pod nim przez co polerowanie bedzie latwiejsze! Oczywiscie to wszystko mozesz sobie znacznie ulatwic i PRZYSPIESZYC jezeli posiadasz odpowiednie narzedzia... jezeli jednak nie to skazany jestes na reczne szorowanie! Wypolerowalem kiedys rame i kola w cbr 900 wszystko reczne zajelo mi to jakies 3 tygodnie systematycznej pracy ale efekt byl niesamowity wiec zapewniam ze mozna i tak...Powodzenia! I pamietaj koncowy efekt zalezy od pracy jaka w to włozysz!
- mattR1
- Świeżak
Polecam również SCANSOL, do kupienia w każdym sklepie z lakierami.
mattR1 podziwiam za polerowanie przez 3 tygodnie. Jak miałem cbr 900 przeszedł mi zapał i chęci po paru dniach pracy... Ale fakt efekt końcowy piorunujący
mattR1 podziwiam za polerowanie przez 3 tygodnie. Jak miałem cbr 900 przeszedł mi zapał i chęci po paru dniach pracy... Ale fakt efekt końcowy piorunujący
- Pupgo
- Świeżak
dzieki chłopaki!!! spróbuje tak jak mówicie, posiadam polerkę więc nie będę miał aż tyle roboty, mam nadzieje że będzie robiło wrażenie.
-
elcapitan7 - Świeżak
kolego jak już zmatujesz felgi i skończysz na papierze wodnym 2000-2500 to do polerowania polecam paste 3m białą 09374 a na finish 09376
mozna je kupić w mieszalniach samochodowych na wagę. wystarczy Ci po 200g jednej i drugiej. efekt po takim zabiegu lusterko!!!!!!
mozna też wypolerować fareclą g3 ale efekt słabszy. automaxem to można komarkowi silnik wypolerować
mozna je kupić w mieszalniach samochodowych na wagę. wystarczy Ci po 200g jednej i drugiej. efekt po takim zabiegu lusterko!!!!!!
mozna też wypolerować fareclą g3 ale efekt słabszy. automaxem to można komarkowi silnik wypolerować
- tasek
- Świeżak
-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
Seba_ER5 napisał(a):Ja bym na koniec pociagna bezbarwnym by sie nie utlenialo
jakim bezbarwnym ? to jest jakis lakier ktorym mozna potraktowac wypolerowany metal ? jakis namiar moze ? ja myslalem ze zabezpiecza sie tylko woskiem.
tea who you yea bunny
-
zxer - Stały bywalec
ja kiedys polakierowałem polerke ;/ od razu po malowaniu wygląd sie sporo pogorszył... a w przyszłosci całkiem zaczeło nie ładnie wyglądac. najlepiej nic nie robivc tylko co jakis czas zabezpieczyc własnie jakims woskiem. a co jakiś czas wziac jakas paste polerską i przeleciec miekką szmatką. efekt sie odnowi od razu 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum