Prawo jazdy a1
• Strona 1 z 1
Prawo jazdy a1
witam
mam takie zapytanie czy znienia sie przepisy w 2009r co do prawa jazdy a1 czy bedzie dalej od 16 lat i jeszcze jedno a1 jest na 125 do 15km co by sie stało jesli miałbym wypadek i doszli by do tego ze był to np. 40konny silnik prosze o pomoc
mam takie zapytanie czy znienia sie przepisy w 2009r co do prawa jazdy a1 czy bedzie dalej od 16 lat i jeszcze jedno a1 jest na 125 do 15km co by sie stało jesli miałbym wypadek i doszli by do tego ze był to np. 40konny silnik prosze o pomoc
- filip941
- Świeżak
Przepisy nic się nie zmienią w tym przedziale pojemności - 125ccm dalej od 16 lat.
Miałbyś cholernie wielkie problemy:
-wina za wypadek idzie na ciebie(jechałeś czymś, czym nie powinieneś)
-OC i inne ubezpieczenia wtedy nic nie dają(wszystko płacisz z własnej kieszeni)
-płacisz karę za niedostosowanie się do przepisów(czyli przekroczone 11kW mocy max).
Miałbyś cholernie wielkie problemy:
-wina za wypadek idzie na ciebie(jechałeś czymś, czym nie powinieneś)
-OC i inne ubezpieczenia wtedy nic nie dają(wszystko płacisz z własnej kieszeni)
-płacisz karę za niedostosowanie się do przepisów(czyli przekroczone 11kW mocy max).
StrykeR (otwórz link)
-
DYWERSANT - Świeżak
po pierwsze to sie nie pisze tutaj tylko w dziale prawo czy jakos tak
po drugie nic ci nie zrobia bedziesz poprostu gral glupa ze nie wiedziales kupiles tak i tyle ... gosciu mowil ze tak jest i rozne inne mozesz powymyslac.
Po trzecie podczas wypadku nie sprawdzaja takich ****
chyba ze skasujesz calkowicie motor chociaz w tym tez przypadku nie sprawdzali koledze. Wystarczy ze masz zarejestrowany dobrze czyli do 11 KW , prawo jazdy masz i tyle ... reszte maja gleboko w sumie
Ja mialem wypadek i nie sprawdzali nic ... czy nie jechalem za szybko itd ... pojemnosci tez sie nie pytali.
Kolega skasowal kompletnie sqter i tez nie pytali sie dokladnie i nie sprawdzali raczej nie sprawdzaja takich rzeczy.
2 Tygodnie temu zdalem prawo jazdy A1 :
-I nie sluchaj tego co napisal wyzej bo zadna wina za wypadek nie idzie i nie moze isc na ciebie
- rowniez oc cie obowiazuje bo jest zarejestrowany motor na ktorym jechales chyba ze masz nie zaplacone ::P
- udajesz glupa ze dla ciebie to jest 11 KW i tak kupiles i tak mowili wszyscy - nie placisz nic

po drugie nic ci nie zrobia bedziesz poprostu gral glupa ze nie wiedziales kupiles tak i tyle ... gosciu mowil ze tak jest i rozne inne mozesz powymyslac.
Po trzecie podczas wypadku nie sprawdzaja takich ****

Ja mialem wypadek i nie sprawdzali nic ... czy nie jechalem za szybko itd ... pojemnosci tez sie nie pytali.
Kolega skasowal kompletnie sqter i tez nie pytali sie dokladnie i nie sprawdzali raczej nie sprawdzaja takich rzeczy.
2 Tygodnie temu zdalem prawo jazdy A1 :
-I nie sluchaj tego co napisal wyzej bo zadna wina za wypadek nie idzie i nie moze isc na ciebie
- rowniez oc cie obowiazuje bo jest zarejestrowany motor na ktorym jechales chyba ze masz nie zaplacone ::P
- udajesz glupa ze dla ciebie to jest 11 KW i tak kupiles i tak mowili wszyscy - nie placisz nic
- marc9911in
- Świeżak
OC obowiązuje tylko jeżeli masz prawojazdy na dana kategorie pojazdu.Jak wysypiesz sie motocyklem,a prawko masz np tylko na auto,to oc mozesz se wsadzić wiadomo gdzie.Chyba jasno to napisalem.
PS:Tematow o A1 bylo w pi*du,wystarczylo poszukac...
PS:Tematow o A1 bylo w pi*du,wystarczylo poszukac...
KTM 950 SM Orange Power! | www.migus-motocykle.pl
-
Koval135 - Mieszkaniec forum
no czyli jak jest zarejestrowane dobrze itd i prawko masz to nie bedzie lipy ;D ja to tak zrozumialem ;d
- marc9911in
- Świeżak
marc9911in napisał(a):po drugie nic ci nie zrobia bedziesz poprostu gral glupa ze nie wiedziales kupiles tak i tyle
Slyszales juz o tzm, ze niewiedza nie chroni przed kara ?
W zaleznosci od tego co sie stanie, nie musza ale moga, zwlaszcza, gdy strona przeciwna tego zazada, a moze.
Wtedz lezysz.

| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
nom
A andy7 kto ci bedzie tak dokladnie sprawdzal ... w przypadku motoru ktory ma 30 km a powinien miec 15 km ale jest ta sama pojemnosc 125 ccm ... Nie slyszalem o przypadku zeby sie gdziekolwiek przyczepili do czegos takiego
Pozatym ja bede mial teraz tak motor zarejestrowany, ale i tak mi to rybka ;d

- marc9911in
- Świeżak
C-bool napisał(a):A ja ze swojej strony słyszałem, że kase z ubezpieczenia i tak muszą wypłacić, bo ubezpieczenie jest na moto, a nie na kierowcę.
To, ze na razie jest spokuj i ze wyplacaja to moze troche inna bajka. Ubezpieczenie masz wlasnie na motocykl ktory ma poj do 125 ccm i mocy do 15 KM - i tylko na ten.
marc9911in napisał(a):nomA andy7 kto ci bedzie tak dokladnie sprawdzal ... w przypadku motoru ktory ma 30 km a powinien miec 15 km ale jest ta sama pojemnosc 125 ccm ... Nie slyszalem o przypadku zeby sie gdziekolwiek przyczepili do czegos takiego
Pozatym ja bede mial teraz tak motor zarejestrowany, ale i tak mi to rybka ;d
Ten ktoremu na tym zalezy, ten ktory ma pojecie a moze mial wspolwine.
Na jaki motocykl zostaly Ci wystawione uprawnienia ? Do 15 Km czy powyzej 15 KM ?
Masz wypadek takim motocyklem to prawnie jedziesz bez uprawnien do tego moze dojsc wszczecie postepowania o falszerstwo. Mowie moze, bo nie musi. A niewiedza nie chroni przed kara.

| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
C-bool napisał(a):A ja ze swojej strony słyszałem, że kase z ubezpieczenia i tak muszą wypłacić, bo ubezpieczenie jest na moto, a nie na kierowcę.
jak w kogos gwizdniesz to jemu wyplaca z Twojego OC ale potem zrobia regres na Ciebie. Pomyslmy, walnales w jakiego AMG 63, niewielkie straty, jakies dziesiat tysiecy .... sciagna z Ciebie co do grosza
Twoj podpis jest za dlugi
-
leff - ZlyCzlowiek
sie przylacze do tematu mam kat. A1 i chcialbym zrobic A czy musze placic za cale kurs od nowa okolo 1000 zl czy tylko uzupelniajace bo czytalem na jakiejs stronie ze bym musial zrobic 10 godzin jazd i bodajrze rowniez 10 godzin teorii + egzamin jak z tym jest ?
-
Gs-stefan - Świeżak
Kumpel jechał R1 (posiada prawo jazdy kat. B oraz kurs na A) ktoś zajechał mu drogę i w niego uderzył była policja na miejscu zdarzenia orzekli winę kierowcy samochodu, ubezpieczalnia PZU wypłaciła odszkodowanie. Z tym że kierujący motocykla otrzymał mandat za brak uprawnień.
(Wrzesień 2008)
Inna sprawa znajomy kolegi (prawo jazdy kat. A1 i niedawno skończone 18lat) bez jego wiedzy jechał jego motocyklem (Kawasaki ZZR600) miał kolizję policja ukarała sprawcę (kierowcę puszki) ubezpieczalnia wypłaciła odszkodowanie. (marzec 2005).
Wiadomo że z czasem przepisy się zmieniają i podejście Policjantów oraz firm ubezpieczeniowych.
Dla własnego spokojnego sumienia wolał bym nie ryzykować, często jest tak że jednym się udaję a innym nie.
Dlatego mając uprawnienia A1 należy posiadać motocykl spełniający dane wymogi.
Chyba że używamy go tylko i wyłącznie po za drogami publicznymi czyli na torze (terenie prywatnym).
(Wrzesień 2008)
Inna sprawa znajomy kolegi (prawo jazdy kat. A1 i niedawno skończone 18lat) bez jego wiedzy jechał jego motocyklem (Kawasaki ZZR600) miał kolizję policja ukarała sprawcę (kierowcę puszki) ubezpieczalnia wypłaciła odszkodowanie. (marzec 2005).
Wiadomo że z czasem przepisy się zmieniają i podejście Policjantów oraz firm ubezpieczeniowych.
Dla własnego spokojnego sumienia wolał bym nie ryzykować, często jest tak że jednym się udaję a innym nie.
Dlatego mając uprawnienia A1 należy posiadać motocykl spełniający dane wymogi.
Chyba że używamy go tylko i wyłącznie po za drogami publicznymi czyli na torze (terenie prywatnym).
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
Raczek_6 napisał(a):Kumpel jechał R1 (posiada prawo jazdy kat. B oraz kurs na A) ktoś zajechał mu drogę i w niego uderzył była policja na miejscu zdarzenia orzekli winę kierowcy samochodu, ubezpieczalnia PZU wypłaciła odszkodowanie. Z tym że kierujący motocykla otrzymał mandat za brak uprawnień.
(Wrzesień 2008)
tez mialem stluczke w lipcu 2008 roku nie mialem uprawnien do kierowania motocyklem (nsr 125) koles przy lewoskrecie nie zachowal ostroznosci i mi zajechal droge uderzylem w jego bok przyjechala policja orzekla ze wina jest po stronie kierowcy samochodu mi dali 500 zl mandatu za brak prawka odszkodowanie mi wyplacili ale w polowie
-
Gs-stefan - Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości