ccrosss,rejestracja itd
• Strona 1 z 1
ccrosss,rejestracja itd
Witam,posiadam sxfa sprowadzonego z usa,i mam kilka pytan
1)czy moge wykupic samo ubezpieczenie na motocykl ,bez podbijania przeglÄ…du i rejestrowania?
2)czy po zainstalowaniu oswietlenia i podbicu przegladu moge smialo isc do urzedu po tablice?
3)obiło mi sie o uszy ze motocykle z usa które maja title (takowy posiadam,tylko jest napisane "off-road use only")mozna rejestrowac
1)czy moge wykupic samo ubezpieczenie na motocykl ,bez podbijania przeglÄ…du i rejestrowania?
2)czy po zainstalowaniu oswietlenia i podbicu przegladu moge smialo isc do urzedu po tablice?
3)obiło mi sie o uszy ze motocykle z usa które maja title (takowy posiadam,tylko jest napisane "off-road use only")mozna rejestrowac
;]
- dzbanek1987
- Świeżak
1) Ubezpieczenie możesz wykupić ale to też od ubezpieczyciela zależy.
2)Z tym chyba nie jest tak łatwo bo to jest pojazd niehomologowany, nie wiem do końca jak to z tym jest.
3) nie mam pojęcia
2)Z tym chyba nie jest tak łatwo bo to jest pojazd niehomologowany, nie wiem do końca jak to z tym jest.
3) nie mam pojęcia
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
a jak to jest z prawem jazdy na motocykl,obiło mi sie o uszy ze jezeli masz katB i zlapia cie na motocyklu to dostajesz tylko mandat,hmmm no wsumuie ubezpieczenie to jest najwazniejsza sprawa reszta to pikuś,
p.s zawsze w lesie mozna spotkac kogos "niechcianego"
p.s zawsze w lesie mozna spotkac kogos "niechcianego"
;]
- dzbanek1987
- Świeżak
No ubezpieczenie warto jest mieć nawet w lesie. Tak to prawda że jak Cię złapią i masz B to płacisz mandat 300-500zł ale oczywiście raz czy dwa a potem jest gorzej.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
znasz moze jakÄ…s firme ubezpieczeniowÄ… gdzie mogÄ… mi ubezpieczyc motocykl typu cross,(nie oplaca mi sie instalowac oswietlenia i rejestrowania,bede tylko uzywal w terenie,no i przyczepka motocyklowa jest)
;]
- dzbanek1987
- Świeżak
hmm popytaj w Warcie, ewentualnie u znajomego kolesia u którego autko ubezpieczasz. On powinien byc na bierząco z takimi sprawami.
a co do rejestracji jeśli nie masz dokumentów o homologacji nie zarejestrujesz
ajj przydała by się zmianka o rejestracji crosów w prawie;d
bez homologacji itp aby tylko tabliczka była i można było się poruszac krosikami po drogach publicznych w dojeździe na tor, lasu itp albo przejechac sie po osiedlu
noo w miescie wstęp wzbroniony ale takie mniejsze miasteczko, wies itp ;d ;d Pomogło by to co nie co;d
po co mam przyczepką ciągnąc moto przez 12km jak moge sam sobie dojechac.. w sposób legalny
a co do rejestracji jeśli nie masz dokumentów o homologacji nie zarejestrujesz
ajj przydała by się zmianka o rejestracji crosów w prawie;d
bez homologacji itp aby tylko tabliczka była i można było się poruszac krosikami po drogach publicznych w dojeździe na tor, lasu itp albo przejechac sie po osiedlu
noo w miescie wstęp wzbroniony ale takie mniejsze miasteczko, wies itp ;d ;d Pomogło by to co nie co;d
po co mam przyczepką ciągnąc moto przez 12km jak moge sam sobie dojechac.. w sposób legalny

Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
Ubezpieczenie na motocykl? Że niby Autocasco? Nie wiem czy którakolwiek z ubezpieczalni zgodzi się na to, tym bardziej, że motocykle crossowe maja to do siebie, że problem kradzieży jest w ich przypadku bardzo duży, możliwość ich uszkodzenia w pewnym stopniu również, no a szkody poniesione przez Ciebie mogą być jedynie pokryte z ubezpieczenia jakie sam posiadasz.
Jeśli miałeś na myśli OC, to nie widzę możliwości i sensu wykupowania ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej, chociażby dlatego, że nie będziesz poruszał się tym po drogach publicznych (brak homologacji) a tym samym, nawet jeśli, to i tak ubezpieczyciel sprawcy nie wypłaci pieniędzy z oczywistych względów.
Wtrącę jeszcze wątek dotyczący rejestrowania crossów. Otóż, nawet po zainstalowaniu oświetlenia (podkreślam HOMOLOGOWANEGO, nie lamp po 10,- z allegro...) co wiąże się już z dosyć dużymi kosztami, dochodzi do tego jeszcze cały układ wydechowy, lub sama końcówka (crossówki nie mają homologacji na wydech) opony, etc. Kolejny problem pojawia się przy ramie i jedyny sposób, aby coś z tym zrobić, to zarejestrować go wtedy już jako SAM, bo rama jako taka też na wstępie nie ma jakiegoś tam certyfikatu dopuszczenia do ruchu... Nie jestem wszystkiego tak do końca pewien, jednakże jest z tym sporo kłopotu i zdecydowanie prostszą metodą jest po prostu kupno enduro.
Pzdr.
Edit: Ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej - fakt, pomyliłem się.
Jeśli miałeś na myśli OC, to nie widzę możliwości i sensu wykupowania ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej, chociażby dlatego, że nie będziesz poruszał się tym po drogach publicznych (brak homologacji) a tym samym, nawet jeśli, to i tak ubezpieczyciel sprawcy nie wypłaci pieniędzy z oczywistych względów.
Wtrącę jeszcze wątek dotyczący rejestrowania crossów. Otóż, nawet po zainstalowaniu oświetlenia (podkreślam HOMOLOGOWANEGO, nie lamp po 10,- z allegro...) co wiąże się już z dosyć dużymi kosztami, dochodzi do tego jeszcze cały układ wydechowy, lub sama końcówka (crossówki nie mają homologacji na wydech) opony, etc. Kolejny problem pojawia się przy ramie i jedyny sposób, aby coś z tym zrobić, to zarejestrować go wtedy już jako SAM, bo rama jako taka też na wstępie nie ma jakiegoś tam certyfikatu dopuszczenia do ruchu... Nie jestem wszystkiego tak do końca pewien, jednakże jest z tym sporo kłopotu i zdecydowanie prostszą metodą jest po prostu kupno enduro.
Pzdr.
Edit: Ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej - fakt, pomyliłem się.
Ostatnio edytowano 28/11/2008, 23:10 przez Manhatan, łącznie edytowano 1 raz
"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
-
Manhatan - VIP Åšcigacz.pl
hmmm no tak ale jazda na exc a sxfie??bez porównania,sxf wymiata,jezeli chodzi o przeglad to bez problemu to sobie podbije bez wzgledu na wydech ,przeglad bez problemu da sie zalatwic ,najgorsze sa "wspaniałe panie w urzedach"
p.s kiedys ktos pisal ze zarejestrowal krosa,
p.s kiedys ktos pisal ze zarejestrowal krosa,
;]
- dzbanek1987
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości