Zobacz wątek - Jak mierzyć?
NAS Analytics TAG

Jak mierzyć?

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Jak mierzyć?

Postprzez Maro » 8/11/2008, 20:57

Witam.
Chcę kupić jakieś w miarę porządne buty na motor (ścigacz)
Tylko teraz jak jest np. podana wysokość cholewki 31cm, to jak ta wysokość jest mierzona ??

Od końca cholewki do podłoża, czy od końca cholewki do początku podeszwy? (a może jeszcze jakoś inaczej)
Nie mam pojęcia i proszę o pomoc

Np. te buty pisze że wysokość 31cm - ale odkąd dokąd?
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=471657799

Przepraszam że może pytanie jest banalne ale pierwszy raz kupuję jakieś porządniejsze buty i nie chcę żeby były za krótkie .
Bo wiadomo jak jest na ścigaczach jak się usiądzie na moto to spodnie nogawki podciągają się :)
Pozdrawiam
Maro
Świeżak

Postprzez Konig » 8/11/2008, 23:21

Ja jestem z tych którzy odradzają kupowanie ubiorów przez allegro bez wcześniejszego mierzenia... powód? Każdy ma inną budowę danej części ciała i tak stopa twoja może być szeroka albo podłużna z wysokim podbiciem albo niskim i rozmiar w tym przypadku ma niewielkie znaczenie :)
Konig
Świeżak

Postprzez andy7 » 9/11/2008, 10:54

Popieram przedmowce, trzeba przymierzyc.

:wink:
andy7
Moderator

Postprzez Maro » 9/11/2008, 16:33

Ok. dziękuję za odpowiedz tak zrobię jak poradziliście, kupie buty w sklepie nie przez internet.

A jeszcze możecie napisać jak właśnie to się mierzy. Np. wysokość holewy 31cm ale odkąd dokąd to jest mierzone?
Od poczÄ…tku holewy do ..??
Chcę sobie tak przymiarkę zrobić dokąd będą mi te buty.

A jeszcze jedno pytanie jak kupuję spodnie i siadam w nich na motocykl dokąd mi mają sięgać końce nogawek do kostek?
Dziękuję
Maro
Świeżak

Postprzez navi » 9/11/2008, 19:13

Tak jak pisali przedmówcy, kupowanie obuwia przez net jest mocno ryzykowne, ale przeważnie możesz zwrócić, a więc tracisz tylko hajs na przesyłkę. Ale do rzeczy... Po pierwsze nie ma większego znaczenia odkąd są mierzone. Za krótkie nie będą, za długie tym bardziej ;) 2 cm nie grają różnicy. Istotniejsze jest to, żeby nie były za ciasne (niewygodne) oraz też nie były luźne jak gumniaki ;) A więc lepiej jest przymierzyć.
A co do spodni, istotne jest to, żeby wszystkie ochraniacze były na swoim miejscu, nie przemieszczały się. A długość?? No to zakładając, że będziesz jeździł w długich butach nie ma większego znaczenia.
VFR 02'
navi
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości

na górê