[biblioteka] Uprawnienia do prowadzenia motocykla
motor trialowy
Witam ! jestem nowy na forum... chciałem się spytaj co by się stało jak by mnie policja zatrzymała na motorze trialowym...
http://www.youtube.com/watch?v=KCy9nrch ... annel_page
ten koleś jeździ sobie po mieście na innym filmiku po jakimś sklepie xd co by było jak by go zatrzymali??
http://www.youtube.com/watch?v=KCy9nrch ... annel_page
ten koleś jeździ sobie po mieście na innym filmiku po jakimś sklepie xd co by było jak by go zatrzymali??
- adrian23ek
- Świeżak
Czy to prawda , ze prawo jazdy kat.A mozna robic w okreslonych mcach ( slyszalam ze w okresie zimowym nie wolno) Prosze o odp. jesli ktos wie i z gory dziekuje<br><hr>Viola
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
to zależy czy złapią Cię ot-tak, czy też spowodujesz jakiś wypadek.Komentatorzy napisał(a):mam 16lat i mam aprilke rs 125 i chciał bym się dowiedzieć co mi zrobi policja jak mnie złapie a nie mam prawa jazdy ani karty motorowerowej<br><hr>zenon<br>
"Mam" to dużo powiedziane, bo formalnie nie możesz być właścicielem tego cuda.
Jesteś niepełnoletni, więc trudno powiedzieć czy dostaniesz mandat Ty, czy Twoi opiekunowie. Ten mandat to 500 pln. Dodatkowo, właściel pojazdu dostanie mandat 300 pln (udostępnienie pojazdu osobie bez uprawnień).
I na sam koniec - sąd może orzec o czasowym zakazie prowadzenia pojazdów mechanicznych dla Ciebie<br><hr>tomik
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Troszeczke nie aktualne są te informacje na temat robienia prawajazdy. Jakiś miesiąc temu zmieniły sie przepisy odnośnie uzyskania uprawnień do prowadzenia jednośladu no i tak naprawde troszke teraz gorzej jest zdobyć prawko. Np dla kogoś kto nigdy nie miał motoru i nie posiada kat A1 granica wieku to 24lat.<br><hr>CBR 600F
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Zmiany, które mają zostać wprowadzone do 2010 roku obejmują ilość kategorii oraz zmiany wieku. Najprawdopodobniej zostanie wprowadzona kategoria A2, która będzie pomiędzy A1 oraz A, zaś prawo jazdy na motocykl od 24 lat będzie tyczyć się kategorii A, czyli pełnego prawda jazdy na motocykl. Pomiędzy 18 a 24 rokiem życia będzie można zrobić prawo jazdy na motocykl kategorii A2, które będzie dawało większe uprawnienia niż prawo jazdy A1. Dopiero po 2-letnim posiadani dokumentu niższej kategorii będzie można zdawać prawo jazdy na motocykl pełnej kategorii i to przy założeniu, że ma się skończone 24 lata. Więc ludziska sipieszcie się z decyzjami co do prawka. <br><hr>CBR 600
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
witam mam problem ponieważ mam Jawe 90 a mam tylko kartę motorowerową czy można to w jakiś sposób zarejestrować na 50cm3 by jeździć normalnie na karcie motorowerowej ?? Z góry dzięx dodam jeszcze że ten motorek ma na orginalnym cylindrze 88,5 pojemnoiść<br><hr>Lajtowy
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ja mam skutera o pojemności 50 i słyszałam że można go prowadzić też z kartą rowerową. To można czy nie można? Jeżeli ktoś wie to niech napisze.<br><hr>every day
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jeśli masz kartę motorowerową to jest wszystko ok .Musisz mieć kartę by poruszać się motorowerem chyba że masz skończone 18 lat wtedy wystarczy tylko dowód osobisty a na kartę rowerową jak sama nazwa wskazuje prowadzisz tylko rower.<br><hr>lajtowyKomentatorzy napisał(a):Ja mam skutera o pojemności 50 i słyszałam że można go prowadzić też z kartą rowerową. To można czy nie można? Jeżeli ktoś wie to niech napisze.<br><hr>every day<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Witam. Posiadam skuter o poj. 49cm3 i mam pytanie czy wystarczy mi dowód osobisty czy muszę robić prawo jazdy kategorii A1? Bo od czytania tego wszystkiego po prostu zgłupiałam! Prosze o pomoc<br><hr>Aga
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
nie wątpliwie jest zdolny heh:) <br><hr>xxxxxKomentatorzy napisał(a):Wy to nic o tym niewiecie ja juz do ku*** nędzy chyba z 21 raz prubuje zdać i cjagle oblewam...<br><hr>SHSHHS<br>Komentatorzy napisał(a):Zdolny jesteś !<br><hr>ula<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jeśli to pojemnoość 49cm3 to wystarczy ci tylko dowód osobisty a na A1 to na pojemność 125cm3 <br><hr>LajtowyKomentatorzy napisał(a):Witam. Posiadam skuter o poj. 49cm3 i mam pytanie czy wystarczy mi dowód osobisty czy muszę robić prawo jazdy kategorii A1? Bo od czytania tego wszystkiego po prostu zgłupiałam! Prosze o pomoc<br><hr>Aga<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
kodeks mówi wyraźnie jeśli to 49.cm3 to musisz miekć kartę motorowerwom i nie możesz jeździć z prędkością większą niż 45km/h co jest śmiechem a jeśli jęździsz więcej to znaczy że kfalifikuje sięto do motoru czyli 125cm3 <br><hr>LajtowyKomentatorzy napisał(a):Ja mam skutera o pojemności 50 i słyszałam że można go prowadzić też z kartą rowerową. To można czy nie można? Jeżeli ktoś wie to niech napisze.<br><hr>every day<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Nie potrzebne mandat przyjoles!Komentatorzy napisał(a):A ja mam pytanie: mam 19 lat, znam przepisy(kończę robienie prawa B). Ostatnio zatrzymała mnie kontrola drogowa podczas jazdy skuterem. Standardowe: proszę dokumenty to ja im daje rejestracyjny, OC no i dowód osobisty(bo chyba po skończeniu 18 można się na nim poruszać motorowerem) To błękitny anioł sprawiedliwości stwierdził że to żaden dowód, wlepił mi mandat i jeszcze chciał zarekwirować motorower, ale udało mi się go od tego odciągnąć. Oczywiście prędkości nie przekraczałem itd- przyczepił się tylko do dowodu osobistego, że to nie daje mi prawa do poruszania się motorowerem. Czy słusznie dostałem mandat?<br><hr>Kuba<br>Komentatorzy napisał(a):moim zdaniem nie slusznie... bo do 50cm3 porusza sie wlasnie na dowodzie co miales mu pokazac paszport polsatu ? ;]<br><hr>kzk<br>
Przez to ze przyjoles mandat przyznales sie do winy tak jakby...
Gdybys nie przyjol mandatu sprawa poszla by do sadu ale bys sprawe 100% wygral.
Mojego kolege tez tak chcieli urypac, gdyby nie to ze wczesniej sie w lidze obrony kraju pytal to by pewnie przyjol mandat. Ale nie przyjol sprawa poszla do sadu i wygral...
Tak ze jak beda takie sytuacje to nie przyjmowac mandatu! (Oczywiscie sa i policjanty co maja znajomosci w sadach niestety ;/ to wtedy juz nie macie tyle szczescia)<br><hr>Kla
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
ze wzrostem spokojnie dasz rady tylko nie wiem czy masz wystarczajaco duzo rozsadku zeby jezdzic na tym... i sily zeby to podniesc jakby sie z toba wywrociloKomentatorzy napisał(a):siema mam prawie 14 lat 164 cm wzrostu 54 kg..... chciałbym kupić aprilię rs50 i nie wiem czy dam rade tym jeździć<br><hr>rafka2900<br>

Pozdrawiam<br><hr>Kla
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
mam 17 lat i za rok chcialbym sobie kupic rometa Z 125 czy bedzie mozna zarejestrowac go jako piecdziesiatke i poruszac sie nim po drodze publicznej posiadajac jedynie dowod osobisty<br><hr>CRS
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Tak<br><hr>RafałKomentatorzy napisał(a):Mam niecałe 12 lat bo dopiero w sierpniu będe miała całe i pół mojej klasy zdawać będzie na karte motorowerową za 1rok a ja za 2lata. Prosiłam tate żeby kupił mi skuter 49cm3 żebym se poćwiczyła jazde ale mówi, że przez 2 lata skóter się zepsuje...
Czy to prawda?<br><hr>Gusia<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
51 -125 ccm to jest przedział,a każdy samochód lub motor ma zawsze mniej w papierach niż powinno być.Czyli masz 125 ,a w papierach bedziesz miał napisane 124,5ccm.A na dowód możesz jeżdzić tylko pojazdami które maja pojemność mniejszą niż 51ccm,na allegro masz to zaznaczone tak < 51.A 125-tke możesz zarajestrowac na 50,ale tylko na lewo.<br><hr>ZikoKomentatorzy napisał(a):dodam ze ma on 10,3 KM
a na allegro o pojemnosci napisali ze jest 51-125ccm<br><hr>CRS<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Chcialbym sie dowiedziec czy jezeli mam prawko a1 i chcialbym zrobic a to musze placic znowu te 1000zl z czyms czy tylko za badania?<br><hr>benio
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
wie ktoś coś wiecęj na temat zmiany przepisów związanych z kat A? ma się zmienić próg wiekowy, jeśli ktoś wie cos więcej proszę o odpowiedź<br><hr>ziółko
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości