PALIWO W OLEJU SUZUKIGSX600F
• Strona 1 z 2 • 1, 2
PALIWO W OLEJU SUZUKIGSX600F
CO MAM Z TYM ZROBIC PRZEZ NOC POSZŁO MI 8 LITRÓW PALIWA DO SILNIKA KTO MI POMOŻE

- SZYBKI
- Świeżak
a ja dalej nie potrafie sobie wyobrazić jak może paliwo spłynąć z baku do skrzyni biegów :/ może mi to ktoś wytłumaczyć? (chyba że masz zrobione domowej konstrukcji przepłukiwanie zwrotne baku olejem z silnika
)

<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Ścigacz.pl
Lovtza napisał(a):Jesli pompa paliwa puszcza (zawór), to paliwo grawitacyjnie splywa do gazników. Stamtąd kanałem dolotowym do głowcy silnika. Przez zawody dostaje sie na tłoki. Przesiąka miedzy tłokiem a cylindrem i idzie w dół do skrzyni korbowej. Proste jak drut.
tylko że w tym motorze jest podciśnieniowy zbiornik paliwa, a to już wszystko komplikuje. A jeżeli faktycznie tak sobie tam paliwo płynie, to ten motor będzie jednym wielkim złomem.
zresztą nawet jak coś, to jeszcze po drodze są pływaki w gaźnikach, czyli one też muszą być uszkodzone (do tego wszystkie 4 naraz??:|) pozatym jak to wszystko tak płynie, to wolałbym też nie zagladać do filtra powietrza...
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mało prawdopodobne zeby w opisany sposób 8l paliwa znalazło się w oleju...poza tym gaźniki też są podciśnieniowe-membrana przy pompie, gaźniki i wszystko inne nagle by siadło-nie mozliwe(prawie)...kolega nie sprecyzował czy to po jeździe tak się zrobiło czy podczas gdy motocykl stał....ja powiem od siebie tyle-jesli az 8 litrów paliwa poszło w olej...to ciekawe czy twój bzyk ma jakiekolwiek pierścienie na tłokach??:O A częsty-oszczędnościowy zabieg gostków ściągających szrot z zachodu to np wywalenie pierścieni olejowych jesli np. były uszkodzone albo ew. skrócenie spręzyny by trochę jeszcze pochodziło, wczesniej czy później konczy się tak, ze pierścień się rozpada i efekt jest właśnie podobny do opisanego.
brak opisu...
-
Thrillco - Mieszkaniec forum
nie nie nie Lovtza, bo teraz to normalnie śmiesznie wychodzi
chodziło mi o to że raptem musiały by być dziurawe wszystkie 4 pływaki, żeby przelewało gaźniki i wszystko lało się do cylindrów.

chodziło mi o to że raptem musiały by być dziurawe wszystkie 4 pływaki, żeby przelewało gaźniki i wszystko lało się do cylindrów.
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
przelac sie zawsze przeleje ale macie racje - zeby 8 litrow poszlo - poza tym w jaki sposob sie tam zmiescilo 8 litrow - na moj gust moglo wejs -1 moze 2 litry i rzeszta poszla by w najgorszym przypadku na podloge - jesli gazniki sa na uszczelkach i wszystko jest szczelne a gosc ma zalozone swiece i odma jest poprowadzona prawidlowo to nie ma bata zeby mu do silnika weszlo 8 litrow czegokolwiek gdy juz tam jest olej wczesniej... nie ma bata - pojdzie uszami a nie do silnika
pewnie nie 8litrow tylko 0,8 - gosciu, jak napisalem wczesniej jesli tylko troche tego tam poszlo - zrob cala sciezke paliwowa aby byla sprawna i nie ciekla, osusz cylinder i swiece, wymien olej i jezdzij... co za problem... jesli jest tak jak pisze trillco to rob kapitalke

pewnie nie 8litrow tylko 0,8 - gosciu, jak napisalem wczesniej jesli tylko troche tego tam poszlo - zrob cala sciezke paliwowa aby byla sprawna i nie ciekla, osusz cylinder i swiece, wymien olej i jezdzij... co za problem... jesli jest tak jak pisze trillco to rob kapitalke

Take this life I'm right here, stay a while and breath me in....... ZRXs
-
Wombat - VIP Ścigacz.pl
jakie akcje; ze poszlo 8 litrow w silnik... no bez przesady... mozna jeszcze dlugo teoretyzowac a my i tak nie wiemy nawet jaki to silnik i od czego. gosc nas podpuszcza pewnie zreszta.
Thrillco na bank nie mial na mysli ze pierscienie nie przepuszczaja paliwa bo przeciez kazdy to wie - pewnie chodzilo mu o to ze spowalniaja przeplyw i to znacznie - zreszta ciecz pomiedzy - dzialka jak dodatkowa uszczelka, dochodza pozamykane zawory w niektorych garach, czesc przestrzeni na bank sie zapowietrzy, predkosc wyplywu paliwa tez nie jest stala itd itp... daj spokoj lovtza - moze i jestes mechanior ale nie musisz tak dobitnie mieszac ludzi z parterem czepiajac sie kazdego stwierdzenia bo to bez sensu... sesu jak pisze jasiu smietana na onecie
pozdro i dajcie se na luz troche...
moj silnik w 650 to nie sadze ze zmiescil by 8 litrow czegokoliek majac olej na pokladzie ale nie bede sie spieral - nigdy nie probowalem go dodatkowo zatankowac

Thrillco na bank nie mial na mysli ze pierscienie nie przepuszczaja paliwa bo przeciez kazdy to wie - pewnie chodzilo mu o to ze spowalniaja przeplyw i to znacznie - zreszta ciecz pomiedzy - dzialka jak dodatkowa uszczelka, dochodza pozamykane zawory w niektorych garach, czesc przestrzeni na bank sie zapowietrzy, predkosc wyplywu paliwa tez nie jest stala itd itp... daj spokoj lovtza - moze i jestes mechanior ale nie musisz tak dobitnie mieszac ludzi z parterem czepiajac sie kazdego stwierdzenia bo to bez sensu... sesu jak pisze jasiu smietana na onecie

pozdro i dajcie se na luz troche...
moj silnik w 650 to nie sadze ze zmiescil by 8 litrow czegokoliek majac olej na pokladzie ale nie bede sie spieral - nigdy nie probowalem go dodatkowo zatankowac

Take this life I'm right here, stay a while and breath me in....... ZRXs
-
Wombat - VIP Ścigacz.pl
Lovtza chyba dalej się nie rozumiemy. W jaki normalny sposób z baku podciśnieniowego wydostanie się paliwo na postoju? musi być coś uszkodzone żeby od tak sobie spływało do gaźników, bo inaczej to nawet nie drgnie z baku. W gaźnikach też by musiałby być jednocześnie wszystkie dziurawe pływaki, bo inaczej jak by się przelał ich stan ? (ja w pełni rozumiem że gaźnik nie jest szczelny w środku, bo inaczej by nie podawał mieszanki, wogle śmieszne że tłumaczysz nam że gaźnik w środku ma dysze i nie jest szczelny)
pozatym w tym silniku na całkiem suchy silnik wchodzi 5litrów oleju (przy wymianie oleju z filtrem jakieś 4l ) chciałbym zobaczyć jak ktoś tam dolewa do tego 8 litrów...
pozatym w tym silniku na całkiem suchy silnik wchodzi 5litrów oleju (przy wymianie oleju z filtrem jakieś 4l ) chciałbym zobaczyć jak ktoś tam dolewa do tego 8 litrów...
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
OK Lovtza-w takim razie wytłumacz wszystkim z forum tak przy okazji w jaki sposób może się okazać w SAMOCHODZIE (który nie specjalnie rózni się konstrukcja silnika) że paliwo dostaje się do oleju??!! Tylko nie walnij ze przez nieszczelna pompe
brak opisu...
-
nie wiem jak z ta grawitacją ale wiem jedno-jesli sa uszkodzone pierścienie na tłokach to paliwo miesza się z olejem i to potem widac po spuszczeniu oleju z miski (kolorowe plamy). Inna sprawa ,ze zmieszanie aż 8 litrów paliwa to tym sposobem jest nierealne, bo wiekszość tej "mieszanki" najczęściej zostaje spalona a nie spływa do miski. Teraz jeszcze policzmy-ok 5l oleju +8l paliwa=13l płynu...nie w misce bo miska tego nie pomiesci-wiec w całym silniku. Proponuje jak najszybciej to spuścić. A skoro ktoś pisze że inni piszą głupoty a potem mówi że się nie zna....hmmm...no ok....niech bedzie, ze to ja pisze głupoty, szczególnie ze niewiele już ze szkoły pamietam a jako mechanik to pracowałem szmat czasu temu i tylko 1,5 roku...
Jak rozwiazać problem...najłatwiej zdiagnozowac powód w serwisie a nie korespondencyjnie i zlecić serwisowi rozwiązanie owego problemu.
Ja już skończyłem.
Jak rozwiazać problem...najłatwiej zdiagnozowac powód w serwisie a nie korespondencyjnie i zlecić serwisowi rozwiązanie owego problemu.
Ja już skończyłem.
brak opisu...
-
Ja popre Lovtze, bo jest jak najbardziej mozliwe... a thrillco co do samochodu.... czy samochod posiada zbiornik paliwa wyzej od silnika??? chyba ze ty masz na dachu.... tam paliwo nie slplynie do silnika... bo jak? w motocyklu jest inna sprawa, zbiornik jest wyzej niz silnik i dzieki prawom fizyki ciecz opada w dol.... jesli kranik nie trzyma, i cos jest z gaznikiem choc jednym.... moze ma plywak lekko zalany i pod dlugim naciskiem cisnienia paliwa jake naciska na plywak przytapia go albo wszystki i zalewa.... kurde. klocicie sie jak by Lovtza opowiadal o ufo... to jest technicznie mozliwe i sie dzieje dosc czesto.... a w silnik gsx600f wejdzie dodatkowo okolo 8 l benzyny.
Lovtza nie uginaj sie, przynajmniej ty wiesz co mowisz.
Pozdrawiam wszystkich Magik.
Lovtza nie uginaj sie, przynajmniej ty wiesz co mowisz.
Pozdrawiam wszystkich Magik.
- Magik
- VIP Ścigacz.pl
ok. powiem co ja bym zrobil w takim wypadku... sprawdz czy kranik jest szczelny, nastepnie osusz silniek i sprawdza plywaki... czy trzymaja benzyne moze ktorys byc dziurawy badz zalany... zdaza sie.... jesli to zrobisz lub posprawdzasz, po osuszeniu silnika zalej olej i jedz do servisu na kontrole... ja bym tak zrobil.... bo jesli wszystko bedzie szczelne to ja nie mam zielonego pojecia co z tym sie dzieje.
Pozdrawiam Magik.
Pozdrawiam Magik.
- Magik
- VIP Ścigacz.pl
Lovtza nie wiem, skoro upierasz się przy swoim, to wejdź jeszcze tutaj i skrytykuj mój ostatni post bo zapewne jego nie widziałeś.
post-27879.html
Lovtza jak coś takiego już widziałeś to podeślij mi jakieś zdjęcia chętnie sobie pooglądam. (dalej się nie zrozumieliśmy, czy ja powiedziałem że w środku silnika zmieści się tylko 5 litrów jakiegokolwiek płynu i nie ma już przestrzeni? zmieści się jeszcze, tylko wiesz jak uda Ci się pełne 8litrów paliwa zalać, to prosze bardzo udostępnie motocykl (ale w taki sposób jak opisał to autor postu, a raczej jaką wersje ustaliłeś.) dodatkowo pod motocyklem pewnie można było białą chusteczką przejechać i by się nie zabrudziła, prawda? bo mi się wydaje że jak już to by paliwo ciekło przez takie wężę które idą pod spód motocykla. Nie uwierze dopóki nie zobacze.
post-27879.html
Lovtza jak coś takiego już widziałeś to podeślij mi jakieś zdjęcia chętnie sobie pooglądam. (dalej się nie zrozumieliśmy, czy ja powiedziałem że w środku silnika zmieści się tylko 5 litrów jakiegokolwiek płynu i nie ma już przestrzeni? zmieści się jeszcze, tylko wiesz jak uda Ci się pełne 8litrów paliwa zalać, to prosze bardzo udostępnie motocykl (ale w taki sposób jak opisał to autor postu, a raczej jaką wersje ustaliłeś.) dodatkowo pod motocyklem pewnie można było białą chusteczką przejechać i by się nie zabrudziła, prawda? bo mi się wydaje że jak już to by paliwo ciekło przez takie wężę które idą pod spód motocykla. Nie uwierze dopóki nie zobacze.
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
Lovtza napisał(a):mar111cin napisał(a): Nie uwierze dopóki nie zobacze.
Takie sformułowania zamykają pole do sensownej dyskusji.
pozdr,
teraz to unikasz odpowiedzi. A to było tylko na podkreślenie niemożliwości tego czynu. (wogle wyobrażasz sobie, żeby inżynierowie ktrzóy od lat robią motocykle czegoś takiego nie przewidzieli? Bo ja raczej sobie nie wyobrażam że jestem załóżmy nad jeziorem i coś takiego mi się dzieje, jeszcze rozumiem mogło by być coś nie szczelne i paliwo by się znalazło pod bakiem (chociaż to też jest niebezpieczne i temu też należy w jakiś sposób zapobiec) no ale nie tak że to całe paliwo jest szczelnie zamknięte w silniku, bo wtedy co zrobisz? same nalanie paliwa nie pomoże, bo rozrusznik nawet nie zakręci tyle będzie tego w środku (z opisanej sytuacji) zresztą było by to całkiem ciekawe doznanie, nie można by było narzekać na zbyt ubogą mieszanke.
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
dobra Lovtza mi się też tak zrobiło 6lat temu w motorku produkcji DDR i paliwo całe z baku znalazło się na silniku i na betonie, a jak wiesz w dwusuwie szybsza droga do zalania całego wału.
Pozatym chyba musze umieścić zdjęcia jak ściągam bak mam go na pozycji ON odłączam wszystkie przewody i paraduje przed kamerą nie uroniąc ani kropli (a uwierz mi wreszcie że to prawda)
Natomiast chciałbym zobaczyć jak ten motor ma zepsutą membrane w kraniku, 4 dziurawe pływaki w gaźnikach, cudowne ustawienie wszystkich zaworów ssących, zatkane wyloty paliwa z gaźników. Jakby to połączyć w całość, to nawet jakby paliwo nie naciekło do silnika to ten motor poprostu nie mógłby jeździć.
I to wcale nie jest za trudne do wyobrażenia. Za to może tylko odpowiedź chociaż na to pytanie jak już nie chcesz komentować reszty- w jakim motocyklu to widziałeś? konkretna marka i model
Pozatym chyba musze umieścić zdjęcia jak ściągam bak mam go na pozycji ON odłączam wszystkie przewody i paraduje przed kamerą nie uroniąc ani kropli (a uwierz mi wreszcie że to prawda)
Natomiast chciałbym zobaczyć jak ten motor ma zepsutą membrane w kraniku, 4 dziurawe pływaki w gaźnikach, cudowne ustawienie wszystkich zaworów ssących, zatkane wyloty paliwa z gaźników. Jakby to połączyć w całość, to nawet jakby paliwo nie naciekło do silnika to ten motor poprostu nie mógłby jeździć.
I to wcale nie jest za trudne do wyobrażenia. Za to może tylko odpowiedź chociaż na to pytanie jak już nie chcesz komentować reszty- w jakim motocyklu to widziałeś? konkretna marka i model
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
• Strona 1 z 2 • 1, 2