Stuki na zimnym silniku, co jest?
• Strona 1 z 1
Stuki na zimnym silniku, co jest?
Witam, mam taki problem... Jesli odpalam silnik po nocy w mojej Hondzie CB1(400), słychać dosyć znaczący stuk, jesli silnik trochę się rozgrzeje słychać to trochę mniej chociaż, tez jest słyszalny. Co to może być?, luz na zaworach?
-
kamill09 - Świeżak
-
falconiforme - VIP Åšcigacz.pl
nacisnij sprzeglo po zapaleniu motocykla. jak stuki znikna to znaczy, ze kosz sprzeglowy stuka.
u mnie w CB 500 jest tak samo. Na rozgrzanym silniku wogole ic nie slychac. To podobno dosc powszechne i niegrozne
u mnie w CB 500 jest tak samo. Na rozgrzanym silniku wogole ic nie slychac. To podobno dosc powszechne i niegrozne
Wiatru szum, silnika śpiew, kręta droga oczywiście bez drzew:)
-
krydka - Świeżak
nono, tylko, że teraz problem jest większy... Dzisiaj rano chciałem ją odpalić, kręciłem i nic, tylko ledwo co łapała, az akumulator padł... odpaliłem ją na pycha, chociaż tak prosto też nie było, chodziła nierówno i miała o wiele mniej mocy, czy to może być wina świec?, na jakiejś niema iskry, czy coś w tym podobne? zdaje mi się, że na wszystkich swiecach nie było iskry, możliwe, że się myle... ale co to mogło by byc?
-
kamill09 - Świeżak
Wiesz, mój kolega miał podobny problem tylko w Suzuki GSX-R 750 też tak jakby nie chodziła na wszystkie, miała ciężko zapalić. Wina zaworów była bo podpierała zawory. Skoro słyszałeś stuki bardzo prawdopodobne jest to, że to problem i wina zaworów może są po podpierane.. ?
Peugeot Speed 1 AC, Honda CBR 600F2, Yamaha R1 RN19 

- rumian_1989
- Świeżak
Zakladajac, ze wina owych postukiwan wczesniej byl rozrzad calkiem mozliwa jest teraz tez rumiana. Ja na twoim miejscu juz dalej bym nie meczyl maszyny i pojechal z nia do jakiegos dobrego mechanika. Wkrotce silnik moze przestac stukac i to niestety na zawsze... 

Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
Jeśli chodzi o stuki to być może że to sprzęgło.Co do zaworów jeśli stukają (klepią ) to znaczy że mają za duże luzy robocze i wtedy nie są podparte(jak ktoś sugerował)Jak będą miały mniejsze wartości niż deklarowane przez producenta to mogą sie podpierać jak sie dobrze rozgrzeją.
Ze moto ci ciężko zapaliło może być też wina częstego krótkotrwałego odpalania silnika.Na świecach osadza się sadza( a jak wiadomo węgiel jest przewodnikiem elektrycznym) i iskra ucieka gdzieś bokiem.
Oddał bym, moto do serwisu i po kłopocie.
Jeśli nie ufasz serwisom w suwałkach zapraszam do siebie
Ze moto ci ciężko zapaliło może być też wina częstego krótkotrwałego odpalania silnika.Na świecach osadza się sadza( a jak wiadomo węgiel jest przewodnikiem elektrycznym) i iskra ucieka gdzieś bokiem.
Oddał bym, moto do serwisu i po kłopocie.
Jeśli nie ufasz serwisom w suwałkach zapraszam do siebie

-
skwy - VIP Åšcigacz.pl
Skwy, a na jakiej ulicy tam masz ten warsztat, czy prywatnie robisz?, bo w suwałkach to znam tylko jednego kolesia, co mógł by to zrobić, nikomu innemu bym jej nie dał, tak jak np. dla dziawera, ma złą opinie, chociaż osobiście nie wiem jak robi. Wcześniejsze wypowiedzi co do łańcuszka( tam rozrząd jest na kołach zębatych) co do ciężkiego palenia, to padły mi świece, 2 to są już kompletnie wyeksploatowane, zamówiłem nowe, i dzisiaj już będę je miał. napisze co i jak z tym jej ciężkim odpalaniem. zobaczę jak będzie na nowych świecach.
Pozdro
Pozdro

-
kamill09 - Świeżak
świtła to mogę wyłączyć tylko odłączając żarówkę, bo jest to wersja amerykańska i niema opci on/off po odpaleniu motocykla swiatła włączają sie automatycznie. No ale zobacze. odłącze światła... A czy to może być luz na zaworach?
-
kamill09 - Świeżak
Jeżeli słychać bardziej na zimnym silniku niż po rozgrzaniu i jest to cykanie to duże prawdopodobieństwo ze to zawory
www.rosamotorcycle.pl | | FZ600/XRV650/WR450
-
rosa - VIP Åšcigacz.pl
rosa napisał(a):Jeżeli słychać bardziej na zimnym silniku niż po rozgrzaniu i jest to cykanie to duże prawdopodobieństwo ze to zawory
Jeszcze nie słyszałem takiego steku bzdur.
Czy jesteÅ› pewien?W szkole uczono mnie trochÄ™ inaczej.
-
skwy - VIP Åšcigacz.pl
falconiforme napisał(a):Eeech, w banditach to normalka, w hondach nie wiem.
PHI, wypraszam sobie! U mnie nic nie stuka

Te stuki to nie rozrzad? Nie czytalam calego tematu wiec wale w ciemno...
Never let your FEAR decide your FUTURE.
-
CalibraHunter - VIP Åšcigacz.pl
Powiem tak poraz nie wiem który... rozrząd mam na kołach zębatych nie na żadnym łańcuszku. Wiec łańcuszek odpada... mysle, że są to zawory i tyle. A dlaczego mogą stukać?, jaka może być przyczyna?, i co by było do naprawy?
-
kamill09 - Świeżak
Rozrząd na kołach zębatych ma charakterystyczną pracę.Słychać jak by coś miało się rozlecieć.Ale taka jest specyfika współpracy kół zębatych.
Być może to to?
Musiał bym obsłuchać silnik.
Jak co wapaj do mnie
19-500 Gołdap
Bagienna 9
Być może to to?
Musiał bym obsłuchać silnik.
Jak co wapaj do mnie
19-500 Gołdap
Bagienna 9
-
skwy - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości