Ktm Sx 125 sprzedać czy naprawić?
• Strona 1 z 1
Ktm Sx 125 sprzedać czy naprawić?
Witam serdecznie, widzę ze na forum sporo fachowców przesiaduje więc postanowiłem napisać post, w którym zadam nurtujące mnie pytanie. Mianowicie 2 dni temu kupiłem swój drugi motor, Ktm sx 125 (1993r) za jedyne 1600zł, moim zdaniem totalna okazja mimo że okazał sie zatarty. Moto możecie zobaczyć tutaj :
http://moto.allegro.pl/item434654205_kt ... cr_rx.html
SprzedajÄ…cy oczywiÅ›cie specjalnie udawaÅ‚ gÅ‚upiego, doskonale wiedziaÅ‚ ze motor jest zatarty i wymaga olbrzymiego wkÅ‚adu finansowego. UkrywaÅ‚ swojÄ… gÅ‚upotÄ™ , gdyż ewidentnie widać ze jeździÅ‚ bez dziaÅ‚ajÄ…cego ukÅ‚adu chÅ‚odzenia!(brak przewodów chÅ‚odnica – silnik) !. Bez oleju w mieszance (tÅ‚ok, waÅ‚ i wnÄ™trze cylindra suchutkie jak pieprz) !
Dziś odkręciłem cylinder, wszystko dokładnie przejrzałem i wypisałem rzeczy które musiałbym kupić żeby motor był w pełni sprawny, bez kombinowania (szlify itd.)
A więc żeby naprawić sam silnik potrzebuję:
-Nowy cylinder
-Nowy tłok + pierścień
-Nowy termostat do cylindra
-Muszę oddać wał do regeneracji ze względu na minimalny luz. + łożyska i simeringi
-Komplet uszczelek
-Åšwieca
Poza silnikiem brakuje innych rzeczy:
- Brak klamki hamulca przedniego z tłoczkiem
- Brak klamki sprzęgła
- Brak przedniej tarczy hamulcowej
- Brak przewodów hamulcowych (tył i przód)
- Brak przewodów łączących chłodnicę z silnikiem
Dodatkowo planujÄ™;
- Wymienić klocki hamulcowe
- Pomalować plastiki
- Dać siedzenie do zakładu tapicerskiego żeby je na nowo obić.
Zastanawiam się ile będę musiał wydać żeby to wszystko naprawić. Proszę Was o pomoc, ponieważ kwota ta pomoże mi zdecydować czy warto inwestować w ten motor, czy może lepiej sprzedać go na części lub sprzedać jako zatarty (nie mam zamiaru nikogo oszukiwać)!
Motor jest mi potrzebny tylko po to żeby sobie pojeździć po lesie, łąkach itp., nie będę go używał jako motor wyczynowy. Wiem ze w tym sezonie na pewno nie będę jeździł i mam bardzo dużo czasu żeby stopniowo odkładać pieniądze i powolutku szykować na wiosnę. Tym samym będę w stanie kupować wszystko stopniowo i nie obciążę się specjalnie finansowo.
Sprawa która mnie gryzie to pytanie czy 1600zł + całkowita kwota naprawy to będzie suma którą opłaca się wyłożyć na w pełni sprawny, świeży wyremontowany wspaniały motor ktm sx 125.
Bardzo Was proszę, na pewno orientujecie się ile poszczególne części mogą kosztować. Na Pewno remontowaliście już motocykle i macie doświadczenie z tym związane. Proszę o pomoc w wybraniu opcji lepszej pod względem finansowym, po porostu rozsądniejszej,
Pozdrawiam , Rafał
http://moto.allegro.pl/item434654205_kt ... cr_rx.html
SprzedajÄ…cy oczywiÅ›cie specjalnie udawaÅ‚ gÅ‚upiego, doskonale wiedziaÅ‚ ze motor jest zatarty i wymaga olbrzymiego wkÅ‚adu finansowego. UkrywaÅ‚ swojÄ… gÅ‚upotÄ™ , gdyż ewidentnie widać ze jeździÅ‚ bez dziaÅ‚ajÄ…cego ukÅ‚adu chÅ‚odzenia!(brak przewodów chÅ‚odnica – silnik) !. Bez oleju w mieszance (tÅ‚ok, waÅ‚ i wnÄ™trze cylindra suchutkie jak pieprz) !
Dziś odkręciłem cylinder, wszystko dokładnie przejrzałem i wypisałem rzeczy które musiałbym kupić żeby motor był w pełni sprawny, bez kombinowania (szlify itd.)
A więc żeby naprawić sam silnik potrzebuję:
-Nowy cylinder
-Nowy tłok + pierścień
-Nowy termostat do cylindra
-Muszę oddać wał do regeneracji ze względu na minimalny luz. + łożyska i simeringi
-Komplet uszczelek
-Åšwieca
Poza silnikiem brakuje innych rzeczy:
- Brak klamki hamulca przedniego z tłoczkiem
- Brak klamki sprzęgła
- Brak przedniej tarczy hamulcowej
- Brak przewodów hamulcowych (tył i przód)
- Brak przewodów łączących chłodnicę z silnikiem
Dodatkowo planujÄ™;
- Wymienić klocki hamulcowe
- Pomalować plastiki
- Dać siedzenie do zakładu tapicerskiego żeby je na nowo obić.
Zastanawiam się ile będę musiał wydać żeby to wszystko naprawić. Proszę Was o pomoc, ponieważ kwota ta pomoże mi zdecydować czy warto inwestować w ten motor, czy może lepiej sprzedać go na części lub sprzedać jako zatarty (nie mam zamiaru nikogo oszukiwać)!
Motor jest mi potrzebny tylko po to żeby sobie pojeździć po lesie, łąkach itp., nie będę go używał jako motor wyczynowy. Wiem ze w tym sezonie na pewno nie będę jeździł i mam bardzo dużo czasu żeby stopniowo odkładać pieniądze i powolutku szykować na wiosnę. Tym samym będę w stanie kupować wszystko stopniowo i nie obciążę się specjalnie finansowo.
Sprawa która mnie gryzie to pytanie czy 1600zł + całkowita kwota naprawy to będzie suma którą opłaca się wyłożyć na w pełni sprawny, świeży wyremontowany wspaniały motor ktm sx 125.
Bardzo Was proszę, na pewno orientujecie się ile poszczególne części mogą kosztować. Na Pewno remontowaliście już motocykle i macie doświadczenie z tym związane. Proszę o pomoc w wybraniu opcji lepszej pod względem finansowym, po porostu rozsądniejszej,
Pozdrawiam , Rafał
- meagger
- Świeżak
ajj czego sie denerwujesz żartowałem ;p ale wiesz ;d na złomie dobrze Ci zapłacą o ile będzie w dobrej cenie
P
a tak na powaznie to lepiej go na czesci sprzedaj bo za duużo roboty i za dużo funduszy w niego wsadzisz
wyjdzie około 6koła a za tyle masz z roku 02 3
porzÄ…dnego krossa

a tak na powaznie to lepiej go na czesci sprzedaj bo za duużo roboty i za dużo funduszy w niego wsadzisz
wyjdzie około 6koła a za tyle masz z roku 02 3
porzÄ…dnego krossa
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
Powiem tak… DRAMAT!
Ale do rzeczy, tłok oryginał 500-600zł vertex 350zł, nikasil ok. 850zł, tarcza 200zł, przewody chłodnicze sobie skombinujesz sam;) uszczelki też sporo, wał nie wiem, świeca to drobnica jakieś 40zł chyba, klocki chyba 60zł komplet.
Ale wiesz co jest najciekawsze, wydaje mi siÄ™ że to nie SX tylko EGS, czyli enduro…
Ale do rzeczy, tłok oryginał 500-600zł vertex 350zł, nikasil ok. 850zł, tarcza 200zł, przewody chłodnicze sobie skombinujesz sam;) uszczelki też sporo, wał nie wiem, świeca to drobnica jakieś 40zł chyba, klocki chyba 60zł komplet.
Ale wiesz co jest najciekawsze, wydaje mi siÄ™ że to nie SX tylko EGS, czyli enduro…
KTM 125
- czarny_gawron
- Świeżak
Lepiej sprzedaj na części, dołóż to co miałeś wywalić na remont i kup jakieś enduro najlepiej.
Husqvarna WR

motoktos napisał(a):Bez obaw możesz kupić takową Yamahę, właśnie dla początkujących jest ten sprzęt, dla początkujących jest on właśnie.
-
panzernacker - Bywalec
dlaczego enduro najlepiej? mialem juz enduro i skoro teraz kupilem crossa to znaczy chyba ze chce crossa? I wg mnie wcale nie taki dramat, kupiłem ktme w cenie simsona, i włoże do niej tyle ile bedzie trzeba... i to jest sx na pewno...
A wiecie jak wygląda sprzedawanie na częsci... sprzedam gaźnik i tylne koło a reszta bedzie stała i czekała lata...
A wiecie jak wygląda sprzedawanie na częsci... sprzedam gaźnik i tylne koło a reszta bedzie stała i czekała lata...
- meagger
- Świeżak
No dobra, jak jesteś taki inteligentny i wszystko wiesz to po co założyłeś ten temat? Przecież wiesz ze remont zakatowanego na śmierć, starego padła się opłaca, wiesz że crossy są do lajtowej jazdy po lesie no i wiesz ze chcesz crossa.
A co do tej ceny simsona to wolałbym jeżdżącego simsona z ogromnym zapasem tanich jak barszcz części niż starego ktma zawalającego garaż...

A co do tej ceny simsona to wolałbym jeżdżącego simsona z ogromnym zapasem tanich jak barszcz części niż starego ktma zawalającego garaż...
Husqvarna WR

motoktos napisał(a):Bez obaw możesz kupić takową Yamahę, właśnie dla początkujących jest ten sprzęt, dla początkujących jest on właśnie.
-
panzernacker - Bywalec
Nie koniecznie,mi cały simson poszedł na części w kilka dni,nie no prawie cały
Ale nie porównujmy tego do simka ;]

ADHD Squad | | http://www.bikepics.com/members/pisiu/
- Pisiu
- VIP Åšcigacz.pl
- czarny_gawron
- Świeżak
hmm jeśli nie chce słuchac ludzi którzy sie znają na rzeczy ok... słuchaj koles który jest prezesem klubu motocrossowego powiedział mi tak jak powiedziałem muże chce kupic krosa do 6koła.. powiedział tak.. weś chłopie... nie myśl nawet o tym bo kupisz szrota..
dołuż te 3 koła i masz roczniaka 2 latka w stanie idealnym którym sie nacieszysz nauczysz jeździc w terenie i na torze
a ja na to ale łaj!!
:P
a on.. for money...
a tak na poważnie bo te z 02 3 roku są zarżnięte skrzynia silnik plastiki mogą byc piękne nowe kicha tak samo ale silnik w srodku rozjechany zrobiony tak aby jeździło i to co w remont wsadzisz będziesz już miał na tego roczniaka tak więc chyba miał racje co wy na too ??;)
dołuż te 3 koła i masz roczniaka 2 latka w stanie idealnym którym sie nacieszysz nauczysz jeździc w terenie i na torze
a ja na to ale łaj!!

a on.. for money...
a tak na poważnie bo te z 02 3 roku są zarżnięte skrzynia silnik plastiki mogą byc piękne nowe kicha tak samo ale silnik w srodku rozjechany zrobiony tak aby jeździło i to co w remont wsadzisz będziesz już miał na tego roczniaka tak więc chyba miał racje co wy na too ??;)
-
Bostorn - Moderator
te części co wymieniłes ok... cała góra silnika wymieniona... i teraz jeszcze dół pewnie trzeba wymienić, bo jeśli moto było tak traktowane jak piszesz to stary wał rozsypie sie w mak przy nowym cylindrze i tłoku.

-
Bunny - VIP Åšcigacz.pl
a wiadomo jak skrzynia?? uszczelki etc?? hmm dupa mokra.. ja bym nie tykał wiem po sendzie ile to wyniosło połowa motoru a tu o wiele wiele wiecej za tą cene kupisz jakiegos po remoncie z 00 roku
-
Bostorn - Moderator
- obraian ktm
- Świeżak
na remąt dasz conajmniej 3000 ... ja bym sprzedał za np. 1000 i za 4000 napewno kupisz jakieś enduro typu Suzuki dr ...
Ps. prościej było by napisać co zostało ... czyli :
-rama
-silnik
-koła
:D : D
Ps. prościej było by napisać co zostało ... czyli :
-rama
-silnik
-koła

sprzedam :
- Sony Ericson P99i (700pln)
- Nowe sprzęgło do Aprili Rx 50 (90 zł)

- Sony Ericson P99i (700pln)

- Nowe sprzęgło do Aprili Rx 50 (90 zł)
-
bastus - Bywalec
- czarny_gawron
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości