Pytanie o sportowy wydech ???
• Strona 1 z 1
Pytanie o sportowy wydech ???
Mianowicie zamierzam wymienic seryjny tlumik z katalizatorem na sportowy wydech przelotowy a naczytalem sie gdzies na forum ze takie zabiegi powoduja wypalanie zaworow
tylko ze nie wiem jak to jest mozliwe,jakby ktos mogl mnie oswiecic to bede wdzieczny.......
jeszcze padly slowa ze po cos to japonczyki wlozyli kata itd....no ale wydaje mi sie ze dlatego aby obnizyc emisje spalin i halasu a nie po to zeby zawory sie nie wypalaly ...hmmm

jeszcze padly slowa ze po cos to japonczyki wlozyli kata itd....no ale wydaje mi sie ze dlatego aby obnizyc emisje spalin i halasu a nie po to zeby zawory sie nie wypalaly ...hmmm
- PAJĄK1984
- Świeżak
po pierwsze elektronika - jak masz kata to masz sondę lambda, jeżeli go wywalisz sonda oszaleje i będzie leciała albo na super spalaniu albo na mapie awaryjnej (czyli też super spalanie i lipne osiągi) wymaga to nowej mapy bądź emulatora (mówimy cały czas o wywaleniu katalizatora a nie tylko sportowym wydechu), tak owszem sportowy wydech powoduje wypalanie gniazd zaworowych gdyż w komorze spalania przez wolny wydech jest tzw. większy przedmuch i mieszanka spala się nie tylko w samej komorze ale także częściowo już "w drodze" do wydechu, a więc wypalamy zawory i zwiększamy temperaturę gazów w kolektorach - to powoduje efekt odwrotny od zamierzonego a więc obniżenie mocy w średnim zakresie obrotów.
siak się mylę niech mnie karcą...
siak się mylę niech mnie karcą...
---=== Real Road Racing Fan ===---
:: I S L E O F M A N ::
t o u r i s t t r o p h y
:: I S L E O F M A N ::
t o u r i s t t r o p h y
-
Mauy OCX - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa