Zestaw napędowy - Jak dobrać odpowiednie zębatki i łańcuch
• Strona 1 z 1
Zestaw napędowy - Jak dobrać odpowiednie zębatki i łańcuch
Witam
Poszukuję zestawu napędowego do Hondy NSR JC22 '03, ponieważ na nowy sezon będę musiał zmienić, ( ślizga mi się już łańcuch a naciąg pomaga tylko na trochę... zębatki kaput - zajechałem je
ale... nie rozumiem o co chodzi z ilością zębów, o-ring, x-ring itp... Mógłby mi ktoś wyjaśnić które są najlepsze a także czy mogę dobierać inne ilości zębów niż przewidział producent motoru? - Tuning? Czy można zwiększyć prędkość maksymalną lub przyspieszenie zmieniając odpowiednio zębatki oraz łańcuch, oraz jak odpowiednio dobrać taki zestaw. Najlepiej gdzieś bym o tym poczytał kilka artykułów jeżeli ktoś ma jakieś linki przypadkiem. pozdro
Poszukuję zestawu napędowego do Hondy NSR JC22 '03, ponieważ na nowy sezon będę musiał zmienić, ( ślizga mi się już łańcuch a naciąg pomaga tylko na trochę... zębatki kaput - zajechałem je

Ostatnio edytowano 9/9/2008, 20:55 przez Felipe, łącznie edytowano 1 raz
b3
- Felipe
- Świeżak
poszukuję informacji na temat rodzajów zębatek oraz łańcuchów, wydaje mi się że dział motocykle jest odpowiednim działem gdyż w skuterach raczej takich myków się nie robi.(edit. po namyśle zmieniłem zdanie
pozdrawiam

Ostatnio edytowano 9/9/2008, 20:56 przez Felipe, łącznie edytowano 2 razy
b3
- Felipe
- Świeżak
tak kolego ale dzial skutery obejmuje tez inne 50,80,125 i tam wlasnie znajdziesz odpowiedz na nurtujace cie pytanie.. Bylo juz duzo tematow na ten temat. A co do twojego pytania to najlepszy jest lancuch x-ring(sam taki posiadam) a co do zebatek to zakladajac mniejsza z przodu wzrasta przyspieszenie motocykla a na odwrot jesgo predkosc. mam nadzieje ze ci pomoglem ale na przyszlosc lepiej zakladaj tematy w odpowiednim dziale bo mozesz spotkac sie z lancuchem niemilych slow skierowanych pod swoim adresem
nsr125------>dr350
motocykl-5tys zl, kask300zl,rycie banki rodzicom-12/24h,paliwo-4,50litr, wrazenia z przebytej drogi=bezcenne
motocykl-5tys zl, kask300zl,rycie banki rodzicom-12/24h,paliwo-4,50litr, wrazenia z przebytej drogi=bezcenne
- patrykmulek
- Bywalec
ok... dzięki za info... ale co będzie miało lepsze przyspieszenie:
1. przód: 14; tył: 38; łańcuch: 112 ogniw;
2. przód: 14; tył: 36; łańcuch: 108 ogniw;
3. przód: 14; tył: 38; łańcuch: 110 ogniw;
Jak mogę to wyliczyć samemu?
Czy ilość ogniw czasem nie ma znaczenia i nie musi być odpowiednia do ilości zębów?
Chciałbym dodać iż owszem, znalazłem taki wątek na forum, lecz temat jest opisany pobieżnie i został bez odpowiedzi na pytanie... Myślę że wielu osobom przyda się info na ten temat.
1. przód: 14; tył: 38; łańcuch: 112 ogniw;
2. przód: 14; tył: 36; łańcuch: 108 ogniw;
3. przód: 14; tył: 38; łańcuch: 110 ogniw;
Jak mogę to wyliczyć samemu?
Czy ilość ogniw czasem nie ma znaczenia i nie musi być odpowiednia do ilości zębów?
Chciałbym dodać iż owszem, znalazłem taki wątek na forum, lecz temat jest opisany pobieżnie i został bez odpowiedzi na pytanie... Myślę że wielu osobom przyda się info na ten temat.
b3
- Felipe
- Świeżak
daj te 13 na 38 i bd ładne przyspieszenie
i patrz sprzedawca pisze przy zębatkach na ile ogniw jest łancuch wiec lepiej sugerowac sie tym co tam pisza

Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
Bostorn napisał(a):daj te 13 na 38 i bd ładne przyspieszeniei patrz sprzedawca pisze przy zębatkach na ile ogniw jest łancuch wiec lepiej sugerowac sie tym co tam pisza
????????mozesz to wyjasnic bo nie bardzo rozumiem

nsr125------>dr350
- patrykmulek
- Bywalec
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości