Rejestracja na 2 osoby
• Strona 1 z 1
Rejestracja na 2 osoby
Witam. Od roku jeżdże motorowerem Badboy Cx 50 (kopia hondy monkey ZB 50) I mam pytanie... Czy można a jeśli tak to co trzebaby zrobic i ile by mnie to wyszło jesli bym chcial zarejestrowac go na 2 osoby, od nowosci ma 2 osobowa kanape ale nie mam podnozkow dla pasazera.. Model na 2008 rok jest identyczny z tym ze ma podnozki ii jest 2 osobowy..
W dokumentach mam napisane ze jest 1 osobowy.. Mam zamiar dorobic podnozki i jezdzic bez przerejestrowania ale chcialem sie zorientowac...
PS. jesli ktos wie to co mogliby mi zrobic za to ze jezdze we 2 na jednoosobowym motorowerze?
W dokumentach mam napisane ze jest 1 osobowy.. Mam zamiar dorobic podnozki i jezdzic bez przerejestrowania ale chcialem sie zorientowac...
PS. jesli ktos wie to co mogliby mi zrobic za to ze jezdze we 2 na jednoosobowym motorowerze?
-
domin_ - Świeżak
To, ze w tym modelu kanapa wypadla troche wieksza nie znaczy, ze ten model jest czy mogl by byc przystosowany do przewozu dwoch osob. Jak sam piszesz nie jest. Podnozki to inna bajka. Zastanawiales sie dlaczego producent od razu nie zrobil homologacji na 2 osoby ? Jaka jest " nosnosc " tego pojazdu ? Konstrukcja moze po prostu nie wytrzymac. Honda Dax jest w wersji 2 osobowej, Monkey jest duzo mniejsza.
| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
Re: Rejestracja na 2 osoby
domin_ napisał(a):[...]
Ty płacisz mandat a pasażer kontynuuje trasę na piechotę.
"Człowiek bez pasji jest martwy"
- gray wolf
- Świeżak
No tak, ale tak wygląda mój motor:
A tak wyglÄ…da nowszy 2-osobowy model:
A ja tam jakis większych zmian technicznych nie widze poza włąsnie domontowanymi podnozkami, wiekszymi kolami i 5 cm dluzsza kanapą,konstrukcja ramy wydaje sie byc ta sama wiec nosnosc mialby prawdopodobnie wystarczająca. Wie ktoś coś jeszcze na ten temat?

A tak wyglÄ…da nowszy 2-osobowy model:

A ja tam jakis większych zmian technicznych nie widze poza włąsnie domontowanymi podnozkami, wiekszymi kolami i 5 cm dluzsza kanapą,konstrukcja ramy wydaje sie byc ta sama wiec nosnosc mialby prawdopodobnie wystarczająca. Wie ktoś coś jeszcze na ten temat?
-
domin_ - Świeżak
Wiesz o gustach sie nie rozmawia ale toto co zamiesciles nijak nie jest podobne do Monkey, to tak jakbys porownal Trabanta do VW.
http://images.google.com/images?q=honda ... s&ct=title

http://images.google.com/images?q=honda ... s&ct=title

- andy7
- Moderator

ZB 50 rózni sie od "starej" monkey wiekszymi 10" kolami podwojna rama i pojedynczym wachaczem tylnym...
Chyba nie rozni sie tak jak VW od trabanta

EDIT: ale nie o tym rozmowa powiedzcie mi cos o mozliwosci rejestrracji mojej niby-hondy na 2 osobowÄ…...
-
domin_ - Świeżak
Przeczytaj moj pierwszy post tam juz masz odpowiedz, czy Ci ona pasuje czy nie.
Ile miejsc masz w tej chwili wpisane w papiery ? JEDNO. Legalne zarejestrowanie / zmiana wpisu w papiery zwiazana jest z nowa homologacja pojazdu, na ktora nie bedzie Cie stac. Robiac taka przerobke samemu i wlaczajac sie do ruchu publicznego tracisz homologacje i ubezpieczenie.

Ile miejsc masz w tej chwili wpisane w papiery ? JEDNO. Legalne zarejestrowanie / zmiana wpisu w papiery zwiazana jest z nowa homologacja pojazdu, na ktora nie bedzie Cie stac. Robiac taka przerobke samemu i wlaczajac sie do ruchu publicznego tracisz homologacje i ubezpieczenie.

- andy7
- Moderator
No to trudno, jak nie wolno, to szybko... Nie chce mi sie z tym bawic pozatym ja sam napisales pewnie na legalne zrobienie takiej przeróbki mnie nie stac:) Zrobie to "po swojemu" ale najpierw zobacze jaka jest za to wysokosc mandatu
Dzieki za odpowiedzi
EDIT: "Przewoz osob w liczbie przekraczajacej liczbe miejsc okreslonych w dowodzie rejestracyjnym pojazdu- 100zł " najwyzej bede dluzej zbieral na nowy komputer

EDIT: "Przewoz osob w liczbie przekraczajacej liczbe miejsc okreslonych w dowodzie rejestracyjnym pojazdu- 100zł " najwyzej bede dluzej zbieral na nowy komputer

-
domin_ - Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości