Zaciski hamulcowe-tłoczki
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Zaciski hamulcowe-tłoczki
Witam.
Zmieniłem dziś klocki w moto, po założeniu nowych klamka zrobiła się strasznie miękka (nie są zapowietrzone hamulce 100%)
Zdjąłem jeszcze raz zacisk wyjąłem klocki zacząłem naciskać pomału klamkę i zobaczyłem ze dwa cylinderki wychodzą a pozostałe dwa nie.
Trochę je rozruszałem i zaczęły wychodzić ale nie równo.
Najpierw wychodzą dwa a potem jak już wyjdą i je zablokuje np. śrubokrętem to pozostałe dwa wychodzą.
Czy cylinderki powinny wychodzić cztery na raz równo??
I czy można je samemu rozebrać (zaciski) nie jest to trudne?
Trzeba tam jakieś uszczelki lub coś podobnego na wymianą?
Pytam bo chcę się sam to zrobić.
Pozdro
Zmieniłem dziś klocki w moto, po założeniu nowych klamka zrobiła się strasznie miękka (nie są zapowietrzone hamulce 100%)
Zdjąłem jeszcze raz zacisk wyjąłem klocki zacząłem naciskać pomału klamkę i zobaczyłem ze dwa cylinderki wychodzą a pozostałe dwa nie.
Trochę je rozruszałem i zaczęły wychodzić ale nie równo.
Najpierw wychodzą dwa a potem jak już wyjdą i je zablokuje np. śrubokrętem to pozostałe dwa wychodzą.
Czy cylinderki powinny wychodzić cztery na raz równo??
I czy można je samemu rozebrać (zaciski) nie jest to trudne?
Trzeba tam jakieś uszczelki lub coś podobnego na wymianą?
Pytam bo chcę się sam to zrobić.
Pozdro
- Maro
- Świeżak
spróbuj umyć tłoczki carburator cleanerem - preparat docelowo do mycia gaźników ale jest idealny do zacisków itp. porządnie umyj szczoteczką i szmatką tłoczki i cały zacisk może obejdzie się bez rozbierania. jeżeli faktycznie to nie pomoże to możesz rozebrać zacisk z tłoczkami i wymienić uszczelniacze.
tylko cebra
dcsport.pl (otwórz link)
dcsport.pl (otwórz link)
-
Ryjek - Świeżak
komplet naprawczy zacisku, do tego pasta do tłoczków i regenerujemy zaciski, powinno pomóc.
A druga zaś sprawa mogą nie wychodzić tłoczki równomiernie bo tłoczysko w pompie zaczyna puszczać - tutaj kolejny zestaw naprawczy.
A druga zaś sprawa mogą nie wychodzić tłoczki równomiernie bo tłoczysko w pompie zaczyna puszczać - tutaj kolejny zestaw naprawczy.
---=== Real Road Racing Fan ===---
:: I S L E O F M A N ::
t o u r i s t t r o p h y
-
Mauy OCX - Świeżak
Wyjąłem tłoczki wyczyściłem ładnie, nasmarowałem specjalna pastą złożyłem z powrotem , odpowietrzyłem i dalej to samo.
Problem występuje tylko z jednej strony.
Klamka jest bardzo miękka (ale hamuje)
Jak założyłem stara klocki to wszystko jest OK. (klamka twarda jak dawniej)
Jeszcze zauważyłem taką rzecz jak poluzuje śruby które trzymają zacisk-to wtedy też klamka robi się twarda i jest OK. Jak tylko wszystko normalnie poskręcam to znowu miękka.
O co tu chodzi?? Może ktoś pomoże, bo ja już zgłupiałem.
Problem występuje tylko z jednej strony.
Klamka jest bardzo miękka (ale hamuje)
Jak założyłem stara klocki to wszystko jest OK. (klamka twarda jak dawniej)
Jeszcze zauważyłem taką rzecz jak poluzuje śruby które trzymają zacisk-to wtedy też klamka robi się twarda i jest OK. Jak tylko wszystko normalnie poskręcam to znowu miękka.
O co tu chodzi?? Może ktoś pomoże, bo ja już zgłupiałem.
- Maro
- Świeżak
Ale moze byc tak ze z jednej strony beda dobrze zaciskalz, a z drugiej strony tarczy zle - nie rowno, mam problem tylko z jedej strony.
Na prowadnicach ladnie chodza
A ile musze je docierac z 100km
Przepraszam za pisownie, ale klawiatora mi siadla
Na prowadnicach ladnie chodza
A ile musze je docierac z 100km
Przepraszam za pisownie, ale klawiatora mi siadla
- Maro
- Świeżak
Ok. Panowie zrobię tak jak poradziliście spróbuję je dotrzeć. Wycieków nie mam na pewno i hamulce odpowietrzone.
Tylko dziwi mnie to że problem występuję tylko z jednej strony i że jak poluzuję zacisk to wtedy klamka robi się twarda.
Dzięki za rady Koledzy
Tylko dziwi mnie to że problem występuję tylko z jednej strony i że jak poluzuję zacisk to wtedy klamka robi się twarda.
Dzięki za rady Koledzy
- Maro
- Świeżak
w zasadzie u mnie jest ten sam problem, ciastowata klamka ale jak np. sciągne zaciski i założę ponownie klamka jest jak blacha, po paru dniach wraca do normy, nie wiem czym to jest spowodowane, mechanik mówi że taki urok starszych zacisków (jak u mnie) i co z tym fantem począć?
masz stalflexy? u mnie po wymianie na stalówki efekt twardej klamki utrzymał się pół dnia
i o co come on?
masz stalflexy? u mnie po wymianie na stalówki efekt twardej klamki utrzymał się pół dnia

---=== Real Road Racing Fan ===---
-
Mauy OCX - Świeżak
Byłem u mechanika i powiedział że jak problem występuje tylko po jednej stronie to tarcza może być zwichrowana (krzywa)
U mnie jak naciskam na klamkę to widzę jak tarcza się wygina-on to zobaczył i powiedział że to najprawdopodobniej wina tarczy.
Jak na starych klockach dobrze jest i jak poluzuję zaciski też ok.
Na razie pojeżdżę tak jak radziliście spróbuje dotrzeć klocki i zobaczę czy coś się zmieni jak nie posłucham mechanika i wymienię tarczę hamulcową.
Pozdrawiam
U mnie jak naciskam na klamkę to widzę jak tarcza się wygina-on to zobaczył i powiedział że to najprawdopodobniej wina tarczy.
Jak na starych klockach dobrze jest i jak poluzuję zaciski też ok.
Na razie pojeżdżę tak jak radziliście spróbuje dotrzeć klocki i zobaczę czy coś się zmieni jak nie posłucham mechanika i wymienię tarczę hamulcową.
Pozdrawiam
- Maro
- Świeżak
Maro napisał(a):Nie na pewno nie zapieczone i są wyczyszczone
Wczoraj wyjmowałem tłoczki wyczyściłem, nasmarowałem -pasta
Wszystko pięknie wyczyszczone.
A jak będzie tarcz zwichrowana to też może być taki problem?
tłoczek to nie prowadnica
bratu w moto zapiekło prowadnice w tylnym zacisku i właśnie efekt był taki że jak naciskał na hamulec to wyginało lekko tarcze

bo zacisk zamiast sie przesunąć to wyginał co mógł

- TomaszL
- Świeżak
Zacisk się nie chciał przesunąć?? A powinien??
Przecież zacisk się nie przesuwa jest przykręcony, klocki powinny ładnie lekko chodzić-przesuwać się na prowadnicach.
Wczoraj zrobiłem ok 80km i dalej mam to samo, jeszcze troche polatam i jak nic sie nie zmieni to nie wiem
Przecież zacisk się nie przesuwa jest przykręcony, klocki powinny ładnie lekko chodzić-przesuwać się na prowadnicach.
Wczoraj zrobiłem ok 80km i dalej mam to samo, jeszcze troche polatam i jak nic sie nie zmieni to nie wiem

- Maro
- Świeżak
jeżeli klocki sie ścierają to zacisk powinien sie lekko przesunąć i od tego są prowadnice zacisku
jak wyciągniesz klocki i zakręcisz zacisk to ręką powinieneś przesunąć go w na boki
ma sie przesuwać prostopadle do tarczy lewo-prawo

jak wyciągniesz klocki i zakręcisz zacisk to ręką powinieneś przesunąć go w na boki
ma sie przesuwać prostopadle do tarczy lewo-prawo
cza być tfardym nie mientkim
- TomaszL
- Świeżak
Cześć, mam taki problem, nie chce zakładać nowego tematu:
mam problem z hamulcami w skuterze (zacisk przód Brembo 2tłoczkowy, po 1 na stronę, przewody stalowy oplot, pompka standard). Jest taki myk, ze po naciśnieciu klamki 1 raz wysuwa się tylko 1 tłoczek (na zdjętym zacisku), co w czasie jazdy powoduje spadek efektywnosci hamowania o połowę, dopiero po 2 nacisnieciach wysuwa się drugi, ale jest za późno zeby docisnąc tarcze. Nie wiecie co to może być? Odpowietrzałem na rózne sposoby, klamka jest twarda, płyn nowy, już nie mam siły, jak ktoś wie to dzieki za pomoc
Własnie mam coś tj. kolega pisał, ze tarcza sie odgina to spowodowane jest że idą klocki tylko z jednej strony
mam problem z hamulcami w skuterze (zacisk przód Brembo 2tłoczkowy, po 1 na stronę, przewody stalowy oplot, pompka standard). Jest taki myk, ze po naciśnieciu klamki 1 raz wysuwa się tylko 1 tłoczek (na zdjętym zacisku), co w czasie jazdy powoduje spadek efektywnosci hamowania o połowę, dopiero po 2 nacisnieciach wysuwa się drugi, ale jest za późno zeby docisnąc tarcze. Nie wiecie co to może być? Odpowietrzałem na rózne sposoby, klamka jest twarda, płyn nowy, już nie mam siły, jak ktoś wie to dzieki za pomoc

Własnie mam coś tj. kolega pisał, ze tarcza sie odgina to spowodowane jest że idą klocki tylko z jednej strony

......::::Tuning::::......
- Arek-R
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Mechanika motocyklowa