Licznik rowerowy do motocykla?
• Strona 1 z 1
Licznik rowerowy do motocykla?
Witam po raz kolejny
Otóż w moim piździku mam licznik w mph
Jeżdżę już z nim kilka miesięcy i trochę się do niego przyzwyczaiłem, do serwisu nie chcę nigdzie dawać, żeby zmienić licznik na kmh, bo bym się zdrowo wykosztował.
Ostatnio wymyśliłem, żeby wsadzić do niego licznik rowerowy. Na allegro wypatrzyłem kilka aukcji z ciekawymi licznikami bezprzewodowymi. I teraz moje pytanie
Czy taki licznik byłby zdatny do użytku na motocyklu?
PS: Miałem ten temat na Hyde, dobrze, że w porę zareagowałem, bo temat bardziej pasuje do tego działu

Otóż w moim piździku mam licznik w mph

Ostatnio wymyśliłem, żeby wsadzić do niego licznik rowerowy. Na allegro wypatrzyłem kilka aukcji z ciekawymi licznikami bezprzewodowymi. I teraz moje pytanie

PS: Miałem ten temat na Hyde, dobrze, że w porę zareagowałem, bo temat bardziej pasuje do tego działu

GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
-
C-bool - Mieszkaniec forum
dla mnie jest to dość głupi pomysł....z samego założenia..z tego względu że są to nie dokładne liczniki
...po drugie jeśli chcesz już coś takiego robić to kup licznik z możliwością programowania obwodu koła i najlepiej firmowy np. sigme
...po drugie jeśli chcesz już coś takiego robić to kup licznik z możliwością programowania obwodu koła i najlepiej firmowy np. sigme
Bandit 1200
-
Kedar-88 - Stały bywalec
tylko chyba te liczniki sensry sa przystosowane do zakladania na szpryche wiec troszke kombinowania bedziesz mial.. i zalezy do jakiego moto bo jak polecisz ponad 200km/h to nie wiem czy sensor moze zostan na kole dalej....
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
Możesz bardzo łatwo sprawdzić dokładność tego licznika. Zamontuj go nie demontując starego licznika. Rozpędź się do 100km/h (patrząc na rowerowy) i potem sprawdź czy oryginalny pokazuje 62mp/h.

Wątpię żeby rozpędził się do 200 mając 12KMi zalezy do jakiego moto bo jak polecisz ponad 200km/h to nie wiem czy sensor moze zostan na kole dalej....

Yamaha TeTetka Szyćsetka -> to już przeszłość......w oczekiwaniu na kolejne moto

-
wiklad - VIP Åšcigacz.pl
Licznik rowerowy wymaga aby czujnik zamontowany na kole był blisko detektora zamontowanego na widelcu (1-2 cm), a więc wątpię czy uda Ci się tak to założyć. Myślę więc, że nie jest to dobry pomysł. Pomijając fakt, że jadąc motocyklem nie odczytasz licznika (zbyt małe cyferki)
VFR 02'
-
navi - Świeżak
Jeśli masz skuter, to może być problem z ustawieniem odpowiedniego obwodu koła-nie wiem czy te liczniki mają taki zakres. Ale jak dla mnie jest to do zrobienia. Liczniki są dokładne-jeśli wprowadzimy prawidłowy obwód koła to dlaczego miałby pokazywać źle? on tylko liczy ilość obrotów koła i oblicza prędkość i dystans. Możesz kupić licznik z dużymmi cyframi, z zresztą skoro to do skutera, to nie będziesz jeździł 200 stówy więc zdążysz zerknąć ile jedziesz.
Liczniki rowerowe mają fajne funkcje tj.: średnia prędkość, największa prędkość, zegarek, stoper...
Największy problem byłby z założeniem go, ale dla chcącego nic trudnego:)
Liczniki rowerowe mają fajne funkcje tj.: średnia prędkość, największa prędkość, zegarek, stoper...
Największy problem byłby z założeniem go, ale dla chcącego nic trudnego:)
Wiatru szum, silnika śpiew, kręta droga oczywiście bez drzew:)
-
krydka - Świeżak
Do czego to ma byc to możecie zobaczyc niżej w linku
Muszę zobaczy do jakiegoś sersiwu, czy mogli by to zrobic, bo bycmoże koszt zmiany jednostek będzie taki sam jak koszt nowego licznika...

GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
-
C-bool - Mieszkaniec forum
Kedar-88 napisał(a):a tak apropo liczniki rowerowe pokazują tylko do 99
Zależy które. Są też takie do 200.
Poza tym jeżeli dobrze sie wykalibruje to są dokładne i, jak powiedział krydka - mogą mieć kupę fajnych funkcji.
Jak dla mnie - do zrobienia i bedzie działało, ale ja bym u siebie nie zastosował ze względów estetycznych - może trochę głupio wyglądać

"Człowiek bez pasji jest martwy"
- gray wolf
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości