Jak sprawdzić jaką ma poj. silnika motocykl?
• Strona 1 z 1
Jak sprawdzić jaką ma poj. silnika motocykl?
Siemka! Mój problem wygląda następująco. Kupiłem niedawno motorower Aprilia RS 80 zarejestr. jako 50ccm. Jednak z tego co wiem to te motorki uzyskują lepsze prędkości max. niż ta co ja ją mam. No i teraz nie jestem tak do końca przekonany, czy aby to na pewno jest 80ccm. Niestety na cylindrze nie ma żadnych oznaczeń co do pojemności (wogóle na nim nic nie pisze), a wizualnie nie potrafie rozróżnić wielkościowo tych pojemności (nie mam nic do porównania). No i moje pytanie do Was brzmi następująco: Jak sprawdzić pojemność silnika motocykla? Czy są na to jakieś "domowe" sposoby, czy muszę udać się do jakiegoś specjalisty? Jak tak, to kto mógłby to sprawdzić, zwykły mechanik, czy jakaś bardziej specjalistyczna stacja diagnostyczna? Z góry THX. Pozdrawiam
- soyer555
- Świeżak
odkrec głowice i zmierz srednice tłoka, zobacz w necie jaką srednice ma 50ccm, a jaka 80ccm i po kłopocie
- kowal_1992
- Świeżak
No właśnie nie wiem czy była poddawana jakiemuś tuningowi, bo na podzespołach nic nie pisze. Mogę tylko ufać zapewnieniom poprzedniego właściciela, że była tuningowana. Ale on też mówił że już taką kupił, a jest ona już trochę stara i przeszła przez wiele rąk (w którymś momencie ktoś mógł dopisać bajeczkę żeby drożej poszła). No nic, będzie trzeba sprawdzić w ten sposób jak mi podpowiedzieliście. Szczerze to wolałbym żeby była to jednak 50ccm (nie musiałbym się wstydzić że nie dorównuję innym 80ccm
) Ach, gdybym miał troche więcej kasy, kupiłbym troche bardziej "sprawdzony" sprzęt...

- soyer555
- Świeżak
Odkręc głowice, i zmierz srednice cylindra, jeżeli ma 40mm to jest 50cc a jezeli 47mm i więcej to masz 80cc, ale nie raze z odkręcaniem głowicy bo to w kija dużo roboty, cały moto trzeba rozkręcac ;/
Ciekawośc to pierwszy stopień do piekła,
a prędkośc to drugi :D
"I kto tu mówi ze moto nie ma duszy..."
a prędkośc to drugi :D
"I kto tu mówi ze moto nie ma duszy..."
-
Jonyl - Świeżak
Nie musi być wcale większy gaźnik niż seryjny...
Dla pewności mozesz zmierzyć tak jak tłuamczył senek, ale powiem Ci, ze na seryjnym pisało by 49ccm, a jesli nie pisze to znaczy, że wymieniany. Jesli ma kiepskie osiągi to albo nie wymienione nic oprócz cyliddra z tłokiem albo już zarżnięty
Dla pewności mozesz zmierzyć tak jak tłuamczył senek, ale powiem Ci, ze na seryjnym pisało by 49ccm, a jesli nie pisze to znaczy, że wymieniany. Jesli ma kiepskie osiągi to albo nie wymienione nic oprócz cyliddra z tłokiem albo już zarżnięty

CBR 600 F3
-
Fenek16 - VIP Ścigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm