Aprilia rs 125 - brak iskry...
• Strona 1 z 1
Aprilia rs 125 - brak iskry...
Witam wszystkich!
Mam problem ze swojÄ… nowo nabytÄ… maszynkÄ…...
Więc od początku. Pewnego razu jechałem sobie około 60 km/h po mieście i motorek mi zgasł jakby ktoś odłączył zapłon. Benzyna jest, zapłon włączony kręci normalnie kompresja jest ale nie pali... Co sie stało? No więc wziąłem ją do garażu rozkręcam i zonk... Niema iskry... Wymienilem świece, dalej nic... Myśle cewka... wsadzam do swojego starego motoru Yamahy Neos i... działa.... No więc szukam dalej przyczyny. Wziąłem miernik, prąd dochodzi do cewki, niewiem jaki ma być ale jakiś dochodzi. Od cewki nic nie idzie... myśle dalej że to przewód, wziąłem inny i nic, a w neosie chodzi.
Więc tu jest moje pytanie. Jakim cudem prąd dochodzi do cewki a od cewki nie skoro cewka jest sprawna? Myślałem nad masą(uziemieniem) ale też jest wszystko ok. I jeszcze jedno pytanie czy do cewki zaplonowej musi isc masa? Bo ona jest przykręcona do gumy a nie do metalu (zaznaczam ze caly czas bylo tak przykręcone i działało)
Za wszelki odzew i propozycje naprawy serdeczne dzięki, bo chcialbym sam to zrobic a nie placic gruby szmal dla elektryka.
Pozdro!
Mam problem ze swojÄ… nowo nabytÄ… maszynkÄ…...
Więc od początku. Pewnego razu jechałem sobie około 60 km/h po mieście i motorek mi zgasł jakby ktoś odłączył zapłon. Benzyna jest, zapłon włączony kręci normalnie kompresja jest ale nie pali... Co sie stało? No więc wziąłem ją do garażu rozkręcam i zonk... Niema iskry... Wymienilem świece, dalej nic... Myśle cewka... wsadzam do swojego starego motoru Yamahy Neos i... działa.... No więc szukam dalej przyczyny. Wziąłem miernik, prąd dochodzi do cewki, niewiem jaki ma być ale jakiś dochodzi. Od cewki nic nie idzie... myśle dalej że to przewód, wziąłem inny i nic, a w neosie chodzi.
Więc tu jest moje pytanie. Jakim cudem prąd dochodzi do cewki a od cewki nie skoro cewka jest sprawna? Myślałem nad masą(uziemieniem) ale też jest wszystko ok. I jeszcze jedno pytanie czy do cewki zaplonowej musi isc masa? Bo ona jest przykręcona do gumy a nie do metalu (zaznaczam ze caly czas bylo tak przykręcone i działało)
Za wszelki odzew i propozycje naprawy serdeczne dzięki, bo chcialbym sam to zrobic a nie placic gruby szmal dla elektryka.
Pozdro!
- szyszol
- Świeżak
no poweim ze to jest troche dziwna sprawa, moze byc jeszcze wina fajki moze gdzes tam jest przebicie, sprawdz to a jak nie bedzie dzialac to zagadaj na GG cos razem wymyslimy

No i w góre serca ~ redukcja i powrót do góry
Trzymaj siÄ™ STUNTU
Trzymaj siÄ™ STUNTU
-
PTB_PL - Świeżak
Też mam Apke i miałem to samo 4 dni temu. Jechałem sobie 80km/h a tu nagle motocykl zgasł.
padł moduł zapłonowy 

- Patroltuning
- Świeżak
APRILIA RS 50 2006
Witam!!! Kupiłem 2 tygodnie temu APke rs 50 2006 rok tą nowszą wersję. I dzisiaj jade ją sobie tak z 85km/h i nagle nic tak jakby zgasł koło w miejscu i hamuje. Nie wiecie czasem co może być przyczyną bo sam jestem blady zatrzeć raczej się nie zatar ale jak chce odpalić to nic nawet nie kręci i na pycha też nie. CZekam na odpowiedź. POZDRO
Ostatnio edytowano 13/4/2008, 20:57 przez jacek151413, łącznie edytowano 2 razy
PACHWIN
- jacek151413
- Świeżak
Witam
czy ta cewka w tej aprilli to jest cewkomoduł i wychodzą z niego 4 kable grzebałem kiedyś w takiej aprilli też był brak iskry...okazało się że moduł padł naprawa w jednej firmie na śląsku 250zł. moto jeździ do dziś
pozdro
czy ta cewka w tej aprilli to jest cewkomoduł i wychodzą z niego 4 kable grzebałem kiedyś w takiej aprilli też był brak iskry...okazało się że moduł padł naprawa w jednej firmie na śląsku 250zł. moto jeździ do dziś
pozdro
- Piotr
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości