Przy ścigaczu mozna zmieniac biegi bez sprzęgła???????
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Przy ścigaczu mozna zmieniac biegi bez sprzęgła???????
Witam słyszalem niedawno debatę na temat tego że przy sciaczu można zmieniać biegi bez sprzęgła. Czy to prawda???

- sebastian9106
- Świeżak
yyyyyyyyy
co to za pytanie??
przy ścigaczu?? ścigaczy jest full - Może konkretniej???
zależy przy którym...
oczywiście ze są modele gdzie wciskanie sprzęgła jest zbędne do zmiany biegu wystarczy puścić gaz i wbić bieg...

przy ścigaczu?? ścigaczy jest full - Może konkretniej???
zależy przy którym...
oczywiście ze są modele gdzie wciskanie sprzęgła jest zbędne do zmiany biegu wystarczy puścić gaz i wbić bieg...
-
2pac - Świeżak
ja slyszalem ze nie mozna. i ze ta powszechna opinia wziela sie stad ze ludzie naogladali sie motogp i chca to kopiowac w swoich moto tyle ze zapominaja ze tamte moto sa wymieniane po stosunkowo krotkim czasie a na swoim szpeju sie jezdzi dzisiatki tysiecy kilosow...
Kawasaki ZX-6R
-
harry89 - Bywalec
Opinie są podzielone, myślę że skraca to w jakiś sposób żywot skrzyni. Ja sprzęgła używam w 95% przypadków, tylko jak się spieszę to wbijam bez. Generalnie jeśli wpływa to na żywotność skrzyni to też nie jakoś drastycznie.
Ostatnio edytowano 25/7/2008, 16:58 przez icid, łącznie edytowano 1 raz
-
icid - VIP Åšcigacz.pl
Zależy co rozumiemy przez słowo "można":
1. "da siÄ™ bez uszkodzenia skrzyni"
2. "da siÄ™ rozdupczajÄ…c stopniowo skrzyniÄ™"
U mnie biegi bez sprzęgła wchodzą tak samo gładko jak ze sprzęgłem. Jednak zawsze używam sprzęgła przy zmianie biegów (pomijając awaryjne sytuacje - podjazdy pod górki itp)
1. "da siÄ™ bez uszkodzenia skrzyni"
2. "da siÄ™ rozdupczajÄ…c stopniowo skrzyniÄ™"
U mnie biegi bez sprzęgła wchodzą tak samo gładko jak ze sprzęgłem. Jednak zawsze używam sprzęgła przy zmianie biegów (pomijając awaryjne sytuacje - podjazdy pod górki itp)
Yamaha TeTetka Szyćsetka -> to już przeszłość......w oczekiwaniu na kolejne moto

-
wiklad - VIP Åšcigacz.pl
co za bzdury, nie moge zaraz kojfne ze smiechu.
nie wiem gdzie coponiektorzy przeczytali/uslyszeli ze zmiana biegow bez sprzegla niszczy skrzynie. No dalej, chce uslyszec powazne konkretne argumenty ktore udowodnia taka teze! W ktorym dodkladnie momencie, co dokladnie, ma zostac uszkodzone w wyniku pracy skrzyni biegow bez wcisniecia sprzegla (pod warunkiem ze oczywiscie znamy technike i mamy troche oleju w glowie).
nie wiem gdzie coponiektorzy przeczytali/uslyszeli ze zmiana biegow bez sprzegla niszczy skrzynie. No dalej, chce uslyszec powazne konkretne argumenty ktore udowodnia taka teze! W ktorym dodkladnie momencie, co dokladnie, ma zostac uszkodzone w wyniku pracy skrzyni biegow bez wcisniecia sprzegla (pod warunkiem ze oczywiscie znamy technike i mamy troche oleju w glowie).
- dame
- Świeżak
u mnie sie da tylko w gornym zakresie obrotow, do 5krpm nie chca sie nawet wybic, raczej uzywam sprzegla, a to czy sie da? da sie, w samochodach tez sie da na wyzszych biegach ale czy powinno sie tak robic?
na stanie
trx 450r
ktm 530 excr
gsxr 750
trx 450r
ktm 530 excr
gsxr 750
- irko
- Świeżak
widziałem skrzynie w moto, po tego typu użyciu "bez sprzęgłowym", nie był to powód do dumy,rozpie......totalnie, coś się komus stanie jak nacisnie sprzęgło...?
ponadto...W crossach tak sie śmiga bo motocykl jest do takiej zmiany przystosowany.
ponadto...W crossach tak sie śmiga bo motocykl jest do takiej zmiany przystosowany.
Ostatnio edytowano 25/7/2008, 20:09 przez olo113, łącznie edytowano 1 raz
Życie jest za krótkie żeby być małym.
yamaha R6
yamaha R6
-
olo113 - VIP Åšcigacz.pl
tez piszesz bzdury olo, ale to dlatego ze nie wiecie jak zmieniac biegi, sadzac po poziomie wypowiedzi.
Na poczatek poroponuje troche lektury, a potem wymadrzac sie na forach.
http://www.kulikowisko.pl/porady.php
dodam tylko, że kiedy zmiane biegów wykonuje sie prawidlowo motocykl 'sam chce' zmienic bieg i nieraz nie zdarze dotknac klamki sprzegla jak bieg mam zapiety. a dodam że wyjątkowo dbam o sprzęgło.
do lektury!
Na poczatek poroponuje troche lektury, a potem wymadrzac sie na forach.
http://www.kulikowisko.pl/porady.php
dodam tylko, że kiedy zmiane biegów wykonuje sie prawidlowo motocykl 'sam chce' zmienic bieg i nieraz nie zdarze dotknac klamki sprzegla jak bieg mam zapiety. a dodam że wyjątkowo dbam o sprzęgło.
do lektury!
- dame
- Świeżak
to dla ciebie wykładnia dame ?
to co moge okrzyknąć cie królem bezsprzęgłowej zmiany biegu?
Hip hip hurra!
to co moge okrzyknąć cie królem bezsprzęgłowej zmiany biegu?
Hip hip hurra!
Ostatnio edytowano 25/7/2008, 20:16 przez olo113, łącznie edytowano 1 raz
Życie jest za krótkie żeby być małym.
yamaha R6
yamaha R6
-
olo113 - VIP Åšcigacz.pl
Oj Oj fachowiec się odezwał...
Piszesz głupoty a udajesz wielkiego znawce i doświadczonego biegi bez sprzęgła potrafi wbić każdy głupi, kup sobie Yamahę R1 lub R6 to zobaczysz jak taka zmiana biegów bez sprzęgła się skończy i tyczy się to większości motocykli niektóre są tak zaprojektowane, że wytrzymują bardzo dużo...
Mój kolega własnie taki znawca jak ty w R6 z 2001r. w taki sposób zniszczył skrzynię biegów to samo kumpel na Suzuki Rg 80 naczytał się takich fachowców jak ty i teraz sobie zmieniać może z jednyki na luz tylko...
Bez sprzęgła to się zmienia przerzutki w rowerze.
To był post do pana dame
Piszesz głupoty a udajesz wielkiego znawce i doświadczonego biegi bez sprzęgła potrafi wbić każdy głupi, kup sobie Yamahę R1 lub R6 to zobaczysz jak taka zmiana biegów bez sprzęgła się skończy i tyczy się to większości motocykli niektóre są tak zaprojektowane, że wytrzymują bardzo dużo...
Mój kolega własnie taki znawca jak ty w R6 z 2001r. w taki sposób zniszczył skrzynię biegów to samo kumpel na Suzuki Rg 80 naczytał się takich fachowców jak ty i teraz sobie zmieniać może z jednyki na luz tylko...
Bez sprzęgła to się zmienia przerzutki w rowerze.
To był post do pana dame
Ostatnio edytowano 25/7/2008, 20:15 przez <borut>, łącznie edytowano 1 raz
- <borut>
- Bywalec
to zaden argument. o niczym to nie swiadczy, r6 z tych lat jest znane ze slabych skrzyn, a kierownik mogl nie znac techniki i jak to ktos tu okreslil "wbijał biegi".
jak przeczytacie i popróbujecie, to sami zobaczycie ze biegi zmienia sie nagle latwiej, a jazda jest plynniejsza. ale lepiej bez czytania glupoty powtarzac, bo przeciez nie moze byc zeby jeden mial racje, a reszta sie mylila.
jak przeczytacie i popróbujecie, to sami zobaczycie ze biegi zmienia sie nagle latwiej, a jazda jest plynniejsza. ale lepiej bez czytania glupoty powtarzac, bo przeciez nie moze byc zeby jeden mial racje, a reszta sie mylila.
- dame
- Świeżak
Ciekawe czy na moto jesteś taki dobry jak w gadaniu. Zrobiłeś przynajmniej te 50 tys km? Nie musisz mi odpowiadać, usiądź przed lusterkiem i odpowiedz sam sobie.dame napisał(a):nie wiecie jak zmieniac biegi, sadzac po poziomie wypowiedzi.

-
icid - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości