Zmiana biegów w yz 250
• Strona 1 z 1
Zmiana biegów w yz 250
Witam wszystkich właśnie stałem się posiadaczem yz 250 jest to moje pierwsze moto cross wcześniej jeździłem po asfalcie i jestem w kwestii cross żółtodziobem. W związku z tym mam pytanie odnośnie zmiany biegów czy ze sprzęgłem czy bez ,bo ludzi których pytam mają podzielone zdania jedni mówią że ze sprzęgłem ,drudzy mówią że bez, jeszcze inni że tylko przy redukcji. pozdrawiam 

- beekon8
- Świeżak
dokładnie, ja zmieniałem biegi na sucho i 2 skrzynie załatwiłem:/ Pamiętaj, że w crossach sprzęgłą nie wciska się do końca;p wciskasz sprzęgło 2 palcami gdy 3 normalnie spoczywają na manetce:) tak mnie uczyli na treningach
Motocross q r w a rzÄ…dzi!! 

-
arudni - Świeżak
A jak wcisnie sie sprzęgło do konca to sie cos stanie? Mysle ze nie...
Yamaha DT 125R [SPRZEDANA] >> Aprilia RS 125 [SPRZEDANA] >> Yamaha YZF 250
22.10.08 ====> Zdałem Prawko

-
zdzichu123 - Bywalec
Nic się nie stanie. Ja wciskam sprzęgło zawsze, wolę wymieniać tarcze niż tryby. Tutaj też Ci pewnie połowa powie że ze sprzęgłem, połowa że bez. Bez sprzęgła jeżdżą zawodowcy na wyścigach, tam dla nich liczą się części sekundy, no ale oni mają sponsorów 

Husqvarna WR

motoktos napisał(a):Bez obaw możesz kupić takową Yamahę, właśnie dla początkujących jest ten sprzęt, dla początkujących jest on właśnie.
-
panzernacker - Bywalec
Szczerze powiedziawszy spotkałem się z wieloma przypadkami, gdzie ludzie jeżdżą bez sprzęgła, a na ich skrzyniach nie widać skazy. Jak wiadomo, skrzynie w crossach są bardziej wytrzymałe i przystosowane do pracy pod dużymi obciążeniami wywołanymi chociażby poprzez zmiany biegów bez sprzęgła.
Po wymianie skrzyni w RM doszedłem do wniosku, że jednak bezpieczniej będzie zmieniać biegi z użyciem sprzęgła. Jeśli chodzi o czas, myślę, że warto w tym przypadku skupić się jednak na treningu dohamowań, zakrętów i efektywnych i szybkich wyjść z nich. To na tych elementach można zyskać lub stracić cenne sekundy. Jeżdżąc natomiast na pełnym gazie, bez jego odpuszczania, wciskając na chwilę sprzęgło i jednocześnie zmieniając bieg można równie szybko jeździć jak w przypadku zmiany bez sprzęgła.
I na koniec - lepiej wymienić tarcze sprzęgła, niż całą skrzynię...
Pzdr.
Po wymianie skrzyni w RM doszedłem do wniosku, że jednak bezpieczniej będzie zmieniać biegi z użyciem sprzęgła. Jeśli chodzi o czas, myślę, że warto w tym przypadku skupić się jednak na treningu dohamowań, zakrętów i efektywnych i szybkich wyjść z nich. To na tych elementach można zyskać lub stracić cenne sekundy. Jeżdżąc natomiast na pełnym gazie, bez jego odpuszczania, wciskając na chwilę sprzęgło i jednocześnie zmieniając bieg można równie szybko jeździć jak w przypadku zmiany bez sprzęgła.
I na koniec - lepiej wymienić tarcze sprzęgła, niż całą skrzynię...
Pzdr.
"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
-
Manhatan - VIP Åšcigacz.pl
Jesli mozna by bylo bezproblemowo (bez awaryjnie) zmieniac biegi bez sprzegla to po jakie licho produkowali by w full cross sprzegla ? Sprzeglo jest po to aby go uzywac i juz, niewazne czy na "dwa palce"
Czy jak tam sie chce. i niemowmy tu o zawodowcach którym licza sie setki sekundy, jesli ty na torze stracisz sekunde na zmiene biegu nic sie nie stanie ( bron boze niemowie ze jestes slaby albo cos takiego). To koniec z mojej stronyy
Pozdrawiam

Yamaha DT 125R [SPRZEDANA] >> Aprilia RS 125 [SPRZEDANA] >> Yamaha YZF 250

-
zdzichu123 - Bywalec
hmm i dłuzej sprzęgło wy3muje i sie tak nie zużywa i nie szarpie i w każdej chwili nie trzeba zmieniać biegu tylko przetrzymac sprzęgło gazu dać i puścić po maleńku
ja śmigam ze sprzęgłem i nie narzekam :p

ja śmigam ze sprzęgłem i nie narzekam :p
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
zdzichu123 napisał(a):Jesli mozna by bylo bezproblemowo (bez awaryjnie) zmieniac biegi bez sprzegla to po jakie licho produkowali by w full cross sprzegla ?
A jakbyś wystartował bez sprzęgła?

Husqvarna WR

motoktos napisał(a):Bez obaw możesz kupić takową Yamahę, właśnie dla początkujących jest ten sprzęt, dla początkujących jest on właśnie.
-
panzernacker - Bywalec
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości