Problem z elektryką w Virago 535
• Strona 1 z 1
Problem z elektryką w Virago 535
Ma taki oto problem: ostatnio padł mi akumulator więc podładowałem i zadowolony z życia ruszyłem w trasę, a w trasie dupa bo sprzęt przestał gadać a akumulator zdechł- szybka rozkmina- brak ładowania. Przyjechałem do domu baterię pod prostownik, miernik w łapę i do sprawdzania i co się okazało
po naładowaniu na akumulatorze jest 12,3 V odpaliłem sprzęt jest 12,3- 12,4 i rosło (po dodaniu gazu było nawet 13,1) więc ładowanie jest ale po włączeniu światem napięcie gwałtownie spada nawet do 10 V, wyłączam światła maszyna dalej pięknie pracuje.
Moje pytanie: co jest
nie mam zielonego pojęcia z czego wynika taki stan rzeczy, co więcej do tej pory nigdy nie miałem takich checy a w pewnym momencie jak padła mi Tenera na Virażce sprawdzałem jak powinno zachowywać się ładowanie.

Moje pytanie: co jest

- Linde
- Świeżak
Alternator bardzo słabo ładuje wręcz znikomo
ładowanie powinno być od 13,5 V do max 14,8 V
a dobrze naładowany akumulator powinien mieć
12,7 - 12,8V. Prawdopodobie padł ci regulator lub też uzwojenia alter., ale najpierw sprawdź wszystkie połączenia może gdzieś zaśniedziało, sprawdź główną mase.
ładowanie powinno być od 13,5 V do max 14,8 V
a dobrze naładowany akumulator powinien mieć
12,7 - 12,8V. Prawdopodobie padł ci regulator lub też uzwojenia alter., ale najpierw sprawdź wszystkie połączenia może gdzieś zaśniedziało, sprawdź główną mase.
Suzuki GSX-R 750 (olejak)
-
lukaszbiernacki - Świeżak
Sęk w tym że tak było od początku i nic się nie działo. Ładowanie zawsze było na takim poziomie na wyłączonych światłach a akumulator zawsze miał takie napięcie (być może wynika to z jego zaawansowanego wieku). Zastanawia mnie tylko jedna rzecz dlaczego akurat po włączeniu świateł dzieją się takie jaja- bez świateł nie ma problemu a ze światłami gaśnie po przejechaniu kilku kilometrów.
Mam kilka przypuszczeń co do uszkodzenia ale na razie nie chciałbym się nimi dzielić żeby nic nie sugerować.
Mam kilka przypuszczeń co do uszkodzenia ale na razie nie chciałbym się nimi dzielić żeby nic nie sugerować.
- Linde
- Świeżak
-
-
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa