Zobacz wÄ…tek - przybywa mi olej w silniku ??:/
NAS Analytics TAG

przybywa mi olej w silniku ??:/

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

przybywa mi olej w silniku ??:/

Postprzez MiÅ‚osz » 9/7/2008, 16:25

oczywiscie wiem ze to niemozliwe,ale zrobiłem juz kolo 2 tys km na swoim motorku a oleju w ogole mi nie ubywa,a nawet mam wrazenie ze jest go troszke wiecej ;/(moze mi sie tylko wydawac)
nic nie dymi,silnik chodzi normlanie.motocykl ma okolo 35 tyÅ› przebiegu.
co by sie dzialo gdyby sie woda dostawała do silnika ??
Miłosz
Świeżak

Postprzez Ryjek » 9/7/2008, 22:23

*po pierwsze powiedz co to za motor.
*po drugie jeżeli woda dostaje się do silnika to przy wyłączonym silniku zbiera się na dole miski olejowej i jej nie widzisz tylko widzisz w miarce olej, a na włączonym silniku jak tylko smok ją zassie to katujesz silnik okrutnie.
*po trzecie jeżeli ci się wydaje to to sprawdź porządnie, a nie bij pianę

daj znać
tylko cebra
dcsport.pl (otwórz link)
Ryjek
Świeżak

Postprzez cezare » 10/7/2008, 13:49

ja też tak chce .... mi ubywa ;(

a tak poważnie jeżeli nie słyszysz różnicy w pracy silnika czy w jego pracy - to się nie stresuj ... ja sam mam wielkie porblemy z oceną ile tego oleju jest - bo weź ustaw do pionu motocykl żeby byl 100% w pionie .. jak wtedy lookam zawsze się bujnę... i napisz ile ci tego przybyło wg Twoich obliczeń - albo po prostu wyprostuj kierę ;) może lałeś na skręconej ? ;) ? ja kiedyś się tak głupawo zrobiłem i kąt główki ramy mnie oszukał - ale zaraz zkumałem o co kaman - no i się nie dałem yamaszce ;) sucz mnie chciałą naciągnąć na olej ehhh.... kobity...
cezare
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Ryjek » 10/7/2008, 16:37

no niestety korek wlewu oleju nie ma magicznej mocy przyciągania pary wodnej. para wodna i pary oleju unoszą się w całym obiegu, stopień odparowania zależy od prężności par nad cieczą. para wodna osadza się na najzimniejszym miejscu a nie na magicznym korku. zawsze jak jest silnik po przegrzaniu [w aucie też] i wywalona uszczelka pod głowicą to woda jakoś zawsze w misce jest....
poza tym ile może pomieścić tej wody korek?
napewno nie tyle żeby zmieniło mu to poziom oleju

cezare dobrze gada
przyłóż się do obserwacji judasza w silniku
tylko cebra
dcsport.pl (otwórz link)
Ryjek
Świeżak

Postprzez MiÅ‚osz » 10/7/2008, 18:29

dobrze ze to nie woda,z tego co zrozumialem miałbym juz po silniku.jutro powacham korek i sprawdze czy pachnie paliwem,jesli nie to sie przestane stresowac :) tak jak wczesniej mowiłem,wszystko działa w motorku jak nalezt,ładnie pracuje,silnik sie nie dławi,a z tłumika nie leci dym.
Miłosz
Świeżak

Postprzez cezare » 11/7/2008, 09:25

senekkorzenna napisał(a):Ryjek za dużo tego ciągniesz w nos i stad problem zrozumienia co napisałem.Jeszcze raz cytuję;po nagrzaniu się oleju i wody która była by w nim następuje odparowanie ponieważ temperatura oleju jest powyżej 100 stopni ,.

lepiej sobie sam coś pociągnij ... okay ? jak jest lato to nic mu się nie bedzie osadzać... testowałem w puszce - temat poruszany przez żółtodziobów na jesień na zasadzie "wcześniej tego nie było" a adwanced knowledge users piszą do luserów - CHILLOUT DUDIES ! that's normal.

zobacz sobie sam w puszce na jesieni... jak się zacznie chłopdniej robić .. w lecie tego nei ma a na jesień kiedy jest wilgotno - jest .. i co czary ? czy się pierdoli na jesień a po tem naprawia w lecie ?

mówię ci - wciągnij kreska..... oczyść umysł ... Open Your Mind ;)

BTW ARIEL :PPPPP - jak najlepsza reklama w PL z Misiem E - ehhh ... były czasy ... jak miś Extazka reklamował proszek ;P..
cezare
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez cezare » 11/7/2008, 20:22

ja passs..
cezare
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez cycu_rsko » 18/7/2008, 15:41

Cezare ma racje.
W samochodzie tez mi sie osadza biala emulsja na korku, ale tylko zima. W lato tego nie ma poniewaz nie skrapla sie woda w silniku.

A co do plynu z ukladu chlodzenia w oleju.
Mi przybylo jakies 3 - 4l borygo w oleju i silnik tak chodzil przez jakies 2 -3 godziny i nic mu sie nie stalo ;] (Bylo to w silniku diesla bez turbiny)
929
cycu_rsko
Moderator

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości

na górê