Zobacz wątek - Tylko chwycić za głowe i o ściane.. to je ŻOND
NAS Analytics TAG

Tylko chwycić za głowe i o ściane.. to je ŻOND

O wszystkim
_________

Czy jesteś za tym, żeby samochody jeździły cały rok na światłach?

tak, samochody powinny jeździć na swiatłach cały rok
50
82%
nie, samochody nie powinny jeździć na światłach
11
18%

Liczba głosów : 61

Tylko chwycić za głowe i o ściane.. to je ŻOND

Postprzez mar111cin » 4/7/2008, 09:54

Im się chyba nudzi i nie mają co robić. Wielu określało to jako jedyną słuszną ustawe poprzedniego rządu i teraz ktoś ją neguje? Wszyscy którzy zajmują sie ruchem drogowym wiedzą jakie są wyniki badań nad widocznością pojazdów oświetlonych i nieoświetlonych. Szczególnie jak ot wypada jak ciemne auto przejeżdża gdzieś koło lasku w słoneczny dzień, czy wśród kamienic. Że znacznie lepiej widać oświetlone auto.

Uważają że liczba wypadków się zwiększyła? niech lepiej sprawdzą ile gratów polacy przyciągneli z zagranicy i jak szybko wzrasta liczba aut. 2-3 samochody w każdym domu powoli robią się standartem.

A teraz ŻOND chce zanegować jedną z nielicznych udanych ustaw...

http://media.wp.pl/kat,84798,wid,101204 ... omosc.html

PS osobiście jeszcze zanim wprowadzili tą ustawe sam jeździłem praktycznie cały rok na światłach, szczególnie za miastem nie wyobrażałem sobie żeby nie włączać świateł.
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R :(, jest V-Strom 650 AK8 :)
mar111cin
VIP Ścigacz.pl

Postprzez froger » 4/7/2008, 10:08

zgadzam się z tobą - to jest jedna z nielicznych udanych ustaw, a oni chcą to usunąć ... No cóż.. kogoś stać na drogi samochód a nie stać na 5l paliwa i dwie żaróweczki rocznie ...
Pozostawie to bez dalszego komentarza ...
froger
Świeżak

Postprzez Saimek » 4/7/2008, 10:14

Jaka glupota... ze niby przez swiatla jest wiecej wypadkow? po prostu jest bardziej tloczno z roku na rok i ludzie jezdza szybciej i mnie uwaznie...

ŻAL.PL
Saimek
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Wilku111 » 4/7/2008, 10:14

Aaaaaa, co za idioci :?

Wypieprzam, z Polski tak szybko jak tylko sie da :evil: Nic, dobrego z taką bandą idiotów... :evil:
moje największe hobby to alkohol i masturbacja
Wilku111
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Terror » 4/7/2008, 10:15

Akurat dla motocykli to bardzo dobra wiadomość.
Teraz nasze reflaktory są jednymi z wielu świecących w dzień, po wejściu tej poprawki tylko motocykle będą jeździły na światłach, więc staniemy się bardzije widoczni.
Brawa!
No hope. no cure. No problem.
Terror
Administrator

Postprzez wiklad » 4/7/2008, 10:19

Nie dziwi mnie to. Co mamy oczekiwać od bandy PiSowskich frajerów którzy jazdę samochodem znają tylko z tylnego siedzenia swojej limuzyny z szoferem? Podejrzewam że połowa tych debili nawet nie rozróżnia świateł mijania od drogowych.

Światła są bardzo pomocne w dzień, przy wyprzedzaniu, jeździe pod słońce i też nie wyobrażam sobie znowu jazdy bez nich. Wzrosła liczba wypadków, bo wzrosła liczba debilnych kierowców. Drogi, oznakowania ulic, warunki na drogach są do du*y. Zamiast ładować kasę w poprawę infrastruktury dróg, najlepiej całkowicie za darmo wywalić jeden udany nakaz.
Yamaha TeTetka Szyćsetka -> to już przeszłość......w oczekiwaniu na kolejne moto :D

Obrazek
wiklad
VIP Ścigacz.pl

Postprzez mar111cin » 4/7/2008, 10:26

Terror napisał(a):Akurat dla motocykli to bardzo dobra wiadomość.
Teraz nasze reflaktory są jednymi z wielu świecących w dzień, po wejściu tej poprawki tylko motocykle będą jeździły na światłach, więc staniemy się bardzije widoczni.
Brawa!

a ja tak wcale nie uważam. Będzie tak że więcej niż połowa ludzi dalej będzie jeździć na światłach (choćby z przyzwyczajenia), mniejsza połowa bez świateł i wtedy dopiero będzie chaos na drodze.

Motocykle są widoczne jeżeli nie jadą zbyt szybko i nie wyprzedzają z prawej czego się nikt nie spodziewa. (a ostatnio pełno miałem takich sytuacji przez "nowych" u mnie w mieście)

Co do pieszych, no pieszy powinien zwracać bardziej uwage na samochód niż samochód na niego to raz. Dwa że teraz idąc drogą jak ktoś widzi auto na światłach to wie że ono jedzie, a bez włączonych świateł nie pomyśli od razu że ono jest w ruchu.
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R :(, jest V-Strom 650 AK8 :)
mar111cin
VIP Ścigacz.pl

Postprzez wiklad » 4/7/2008, 10:33

Ja dalej będę latać na światłach, mam ciemny samochód i wiem jak ciężko jest go zobaczyć jadąc pod słońce, albo na drodze w lesie.
Yamaha TeTetka Szyćsetka -> to już przeszłość......w oczekiwaniu na kolejne moto :D

Obrazek
wiklad
VIP Ścigacz.pl

Postprzez YZF R1 » 4/7/2008, 10:40

Ten teks mnie rozj..ebal ale tępe hu..je!!!

"Jazda na światłach przez cały rok zwiększyła liczbę wypadków na drogach, a ofiarami bezsensownego przepisu są głównie piesi i rowerzyści - twierdzi grupa posłów PiS."

Terror niby tak ale ty za to będziesz gorzej widział inne samochody bez świateł ja i tak ciągle na długich się przemieszczam.... :wink:
YZF R1
Moderator

Postprzez Movi » 4/7/2008, 10:43

mar111cin napisał(a):a ja tak wcale nie uważam. Będzie tak że więcej niż połowa ludzi dalej będzie jeździć na światłach (choćby z przyzwyczajenia), mniejsza połowa bez świateł i wtedy dopiero będzie chaos na drodze.

I pewnie ta połowa jeżdżąca na światłach będzie migać każdemu kto jedzie bez żeby włączył i nasze drogi zamienią się w hot disco z lat 80-tych :wink:
Movi
Moderator

Postprzez falconiforme » 4/7/2008, 10:54

A może by tak za drogi i za znaki się wzięli.
Niech poprowadzą ekspresówki między większymi miastami razem z obwodnicami.
Niech ciężarówki będą miały własny pas by nikt nie wyprzedzał jak obłąkany na podwójnej ciągłej co 5km, i by drogi nie przechodziły przez każdą zamieszkałą dziurę.

A debaty nad tym, czy w dzień pali mi się żarówka, czy mam mieć większy migacz, czy inny kolor kasku niech sobie w dvpe wsadzą. Niech jeszcze zamiast punktów karnych niech będą czerwone słoniki wtedy rzeczywiście będę świadom tego, że naprawdę dbają o moje bezpieczeństwo i świetnie wykonują swoją robotę tą którą należy wykonać i jest ona krytyczna z punktu widzenia bezpieczeństwa na drodze.
Żałosne.
Ostatnio edytowano 4/7/2008, 11:00 przez falconiforme, łącznie edytowano 1 raz
Ongoing Success
falconiforme
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Olo_82 » 4/7/2008, 10:59

Od 9 lat (czyli odkad mam prawko kat. B) jezdze na swiatlach caly czas. I bede dalej tak jezdzil.
Glupota totalna z uchyleniem tej ustawy...
Moge bez problemu opisac mnostwo sytuacji, w ktorych brak swiatel u innego uczestnika drogi stworzyl duze zagrozenie na drodze... :|
Olo
Olo_82
Świeżak

Postprzez motoman » 4/7/2008, 11:05

Wg mnie w tej sprawie powinni wypowiadać się kierowcy zawodowi, ale nie kozacy którzy powiedza, że oni sa tak zajebisci, że dla nich to bez różnicy czy jeździ się z włączonymi światłami czy nie, tylko rzetelnie i obiektywnie na podstawie swojego doświadczenia mogli to ocenić.

Nam pomimo tego, że wydaje się, że auta z włączonymi światłami (np w trasie) są lepiej widoczne, wcale tak nie musi być, to może być nasze subiektywne odczucie, z którym lepiej się czujemy, ale faktycznie może być całkiem odwrotnie.

Uważam też za idiotyczne zestawienie i porównywanie 2007 roku (czy tam 2006 roku [kiedy jazda z włączonymi światłami nie byłą obowiązkowa]) a 2008 roku pod względem ilości wypadków, ofiar śmiertelnych. Jak wiemy statystyka to ch* warte cyferki (do tego jak już było wspomniane - zwinnie i sprawnie manipulowane) i rok do roku może być totalnie różny, a odpowiadające sobie wartości nie muszą być zależne od właczonych świateł - jest tyle zmiennych wpływających na te statystyki że wydaje się być smieszne porównywanie tych wyników w aspekcie włączonych świateł.

oczywiście jestem ZA włączaniem świateł ZAWSZE:) choć jak już wspomniałem - wcale nie jestem pewny czy to daje faktycznie lepszą zauważalność, ocene odległości, prędkości etc. etc. ;)
Ostatnio edytowano 4/7/2008, 11:07 przez motoman, łącznie edytowano 1 raz
lubie sobie zjechać z gixera^^.
motoman
VIP Ścigacz.pl

Postprzez falconiforme » 4/7/2008, 11:06

Terror napisał(a):Akurat dla motocykli to bardzo dobra wiadomość.
Brawa!

Jeśli jeździmy na światłach kierunki są mniej widoczne.

Za i przeciw będą zawsze, jednak nie sądzę by to szczególnie ważne i tak nasze drogi wyglądają jak niepełnosprawna choinka.
I zgadzam się z motoman są to chvja warte cyferki.
Ongoing Success
falconiforme
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Terror » 4/7/2008, 11:12

YZF R1 napisał(a):Terror niby tak ale ty za to będziesz gorzej widział inne samochody bez świateł ja i tak ciągle na długich się przemieszczam.... :wink:

Żadna różnica, wierz mi. Oczy wkoło głowy i tak trzeba mieć :twisted:
Gdyby nie to wczoraj zostałbym zdjęty przez 2 samochody na kawałku 10km.
No hope. no cure. No problem.
Terror
Administrator

Postprzez Grzybu » 4/7/2008, 11:19

Moim zdaniem skoro został już wprowadzony ten przepis nie powinien zostać zniesiony.
Inaczej statystyki za rok pokażą nam jak duży wpływ na wypadkowość ma wprowadzenie przez ustawodawcę haosu na drogach. Bo nie wierzę, że nagle wszyscy przestaną włączać światła. (chyba, że zostanie wprowadzony kategoryczny zakaz używania świateł w dzień - co też jest bezsensowne)
Grzybu
Bywalec

Postprzez Leitho » 4/7/2008, 12:07

Jak to napisal L. Potynski - jesli wlaczone swiatla uratuja chocby jedno zycie - warto je wlaczyc
Na kolana chamy !
Leitho
VIP Ścigacz.pl

Postprzez YZF R1 » 4/7/2008, 12:18

Zgadzam sie że oczy dookoła głowy to podstawa przede wszystkim w tak trudnym mieście jakim jest warszawa ale oczywiscie nie tylko ale ja zdecydowanie wole jak inni jadą na światłach zdecydowanie lepiej ich widać i jadąc np: pod słońce szybciej można go wychwycić...
YZF R1
Moderator

Postprzez fandzoilisz » 4/7/2008, 12:46

właczone swiatła w dzien oslepily rowerzystow i pieeszych?

czy to poprostu lato?
fandzoilisz
Bywalec

Postprzez bastus » 4/7/2008, 12:59

przeczytałem temat i z krzesłą spadłem ... :D :D:D:D

przecierz to jest tak idiotyczne, że przez światła jest więcej wypadków ...

Takie żeczy to tylko w Polsce ...

Ps. No ale nic, starajmy się dalej jeździć na światłach nie patrząć na debili* z rządu :D
sprzedam :
:D
- Sony Ericson P99i (700pln)
:D
- Nowe sprzęgło do Aprili Rx 50 (90 zł)
bastus
Bywalec

Następna strona

Powrót do Hydepark