Zobacz wÄ…tek - Jaki olej do przekladni i jeszcze jedno honda ns1
NAS Analytics TAG

Jaki olej do przekladni i jeszcze jedno honda ns1

i inne małe pojemności
_________

Jaki olej do przekladni i jeszcze jedno honda ns1

Postprzez adriankicka » 3/7/2008, 12:31

Witam mam takie pytanie jaki olej najlepiej wlac do skrzyni pieniadze nie graja roli :) aby byly dobry. I z kad wiedzic ile go wlac bo nie mam zadnej miarki itd??? :oops:
adriankicka
Świeżak

Postprzez adriankicka » 3/7/2008, 21:04

bardzo bym prosil o odpowiedz poniewaz nie chce go zatrzec itd:(

Bardzo bym prosił o edytowanie postów- Movi
adriankicka
Świeżak

Postprzez Landryss25 » 3/7/2008, 22:36

Olej przekładniowy do 2t np 10w40 motul. A co do wlania to powinieneś mieć na silniku jakąś śrubkę po prawej stronie (odstojnik) i jak ją wykręcisz to lejesz dopóki się nie zacznie wylewac.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
Landryss25
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez simonw » 3/7/2008, 22:39

no nie przeginaj, na wlewie masz bagnet poziomu oleju badz jakas miarke czyli popularne "oczko" nie wiem jak to tam jest zbudowane, ale na pewno nie zeby przelac, bo to takze niezdrowe
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez CZIKI » 3/7/2008, 22:47

bagnet to masz w silnikach 4-suwowych:] a on pyta o olej przekladniowy:] czyli jak wiadomo do 2taktow ja osobiscie polecam oleje Castrol sprawdzone i moim zdaniem jak i wielu expertow najlepsze, do przekladni olej Castrol MTX FULL SYNTHETIC 75W-140

tu go na przyklad kupisz...

http://moto.allegro.pl/item393983928_ca ... ocja_.html

cena w granicach 45-60zl za 1l
Always Honda
CZIKI
Świeżak

Postprzez simonw » 3/7/2008, 23:08

Tak.. jasne :)
Chcesz foto bagnetu przy 2T ? uwierz mi ze Cie zarzuce po prostu nimi - bo jak inaczej chcesz zalewac olej, jesli jego ilosc ma znaczenie , w funkcji czasu i rozprowadzania mieszanki przez wewnetrzna pompę zębatą (w dole mokrego karteru).

A co do tego jaki jest najlepszy, radzilbym Ci poczytac specyfikacje producenta - to tak jakbys mowil ze najlepsza zupa jest BP ultimate, bez wzgledu na to ze niketore silniki sa przystosowane do paliwa 95 ;] Tak samo tutaj, klawyfikacja SAE mowi o sredniej pompowalnosci oraz cisnieniu w danych warunkach temperaturowych. W zaleznosci od tego jak silnik sie nagrzewa, jak zostal zaprojektowany, jakie sa okladziny sprzegla producent poleca inne , optymalnie dobrane, oleje wedle SAE. To co piszesz jest na W ma 75, w lecie 140 wiec cholernie rzadkie paskudztwo i diabli wiedza co zrobi z mokrym sprzeglem i czy nie przesaczy przez simeringi na wal etc etc etc.
Ja sie trzymam zawsze zalecen producenta odnosnie oleju zarowno w 2t jak i 4t i nigdy nic sie nie stalo zlego, a eksperymentowac to sobie mozna na kosiarce albo skuterze :)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez CZIKI » 3/7/2008, 23:31

jak znajdziesz bagnet w mojej NSR albo poprzedniej CRM albo w DT 80 kolegi to ci pogratuluje owszem sa z bagnetami ale nie KAZDY 2 suw je ma!!!!!!!!!!!!
wiec nie zawsze sie na bagnet patrzy jest tez jak poprzedni kolega napisal sruba w pokrywie ktora odkrecamy i w momencie gdy moto stoi prosto wlewamy olej do skrzyni jak zacznie wyciekac przez ten otworek - przestajemy wlewac!! czekac az wyplynie tyle ile ma wyleciec (az przestanie) zakrecamy srubeczke i wlew:] odpal i se pojezdzij:]
Always Honda
CZIKI
Świeżak

Postprzez kravec » 4/7/2008, 14:38

CZIKI napisał(a):jak znajdziesz bagnet w mojej NSR albo poprzedniej CRM albo w DT 80 kolegi to ci pogratuluje owszem sa z bagnetami ale nie KAZDY 2 suw je ma!!!!!!!!!!!!
wiec nie zawsze sie na bagnet patrzy jest tez jak poprzedni kolega napisal sruba w pokrywie ktora odkrecamy i w momencie gdy moto stoi prosto wlewamy olej do skrzyni jak zacznie wyciekac przez ten otworek - przestajemy wlewac!! czekac az wyplynie tyle ile ma wyleciec (az przestanie) zakrecamy srubeczke i wlew:] odpal i se pojezdzij:]

jak nie bagnet to cos innego... proste
poza tym nie krzycz tym bardziej ze nie miales racji
kravec
Administrator

Postprzez simonw » 4/7/2008, 14:58

nadmienie ze ta sruba ktora odkrecamy ma plastikowy patyczek ktory jest bagnetem. Mozna go pozostawic w komorze albo odczepic. W akcesoriach ktore sa z motocyklem, powinien sie znajdowac, zreszta zobacz na instrukcje i to co pierwszy wlasciciel dostal z takim pojazdem.

Pozatym thx kravec :) Moja asertywnosc juz sie konczyla
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez Bostorn » 4/7/2008, 15:28

simonw napisał(a):no nie przeginaj, na wlewie masz bagnet poziomu oleju badz jakas miarke czyli popularne "oczko" nie wiem jak to tam jest zbudowane, ale na pewno nie zeby przelac, bo to takze niezdrowe

u mnie nic niema nic a nic poprostu lejesz aż sie przeleje niema żadnego bagneta oczka czy innego gawnaa nyc trzeba radzic sobie samemu :/ ale z pół litra najmniej powinno wejsc
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
Bostorn
Moderator

Postprzez Landryss25 » 4/7/2008, 19:17

simonw napisał(a):nadmienie ze ta sruba ktora odkrecamy ma plastikowy patyczek ktory jest bagnetem. Mozna go pozostawic w komorze albo odczepic. W akcesoriach ktore sa z motocyklem, powinien sie znajdowac, zreszta zobacz na instrukcje i to co pierwszy wlasciciel dostal z takim pojazdem.

Nie zawsze jest bagnet. Często to jest po prostu zwykła śrubka i widziałem to już w wieli moto nowych z salonu i starszych. Wykręcasz śrubkę i lejesz olej gdy moto stoi równo dopóki nie zacznie się przelewać.

Bostorn napewno masz srubkę na prawej pokrywie silnika kilka cm nad ,,pedału" od tylnego hamulca (zmieniałem olej już w kilku sendach i wchodzi chyba 650 albo 750).
Landryss25
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez bastus » 4/7/2008, 19:25

Przeważnie gdzień na skrzyni pisze ile oleju ma być ... i jak wymieniasz to wlewasz tyle ile pisze (na butelkach przeważnie jest miarka), a ta śrubka jest po to aby kątrolować stan oleju tzn. jak odkręcasz i stawiasz moto pionowo i się nic nie wylewa, to znaczy że trzeba dolać tak aby się wylewało.

Ps. ja też coś w te bagnety niewieże, wstaw zdjęcie ... to uwieże
sprzedam :
:D
- Sony Ericson P99i (700pln)
:D
- Nowe sprzęgło do Aprili Rx 50 (90 zł)
bastus
Bywalec

Postprzez Landryss25 » 4/7/2008, 20:36

I do śrubki (tak żeby się nie wylewało) wchodzi równo tyle co zaleca producent.
Landryss25
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Bostorn » 4/7/2008, 21:18

Landryss25 napisał(a):
simonw napisał(a):nadmienie ze ta sruba ktora odkrecamy ma plastikowy patyczek ktory jest bagnetem. Mozna go pozostawic w komorze albo odczepic. W akcesoriach ktore sa z motocyklem, powinien sie znajdowac, zreszta zobacz na instrukcje i to co pierwszy wlasciciel dostal z takim pojazdem.

Nie zawsze jest bagnet. Często to jest po prostu zwykła śrubka i widziałem to już w wieli moto nowych z salonu i starszych. Wykręcasz śrubkę i lejesz olej gdy moto stoi równo dopóki nie zacznie się przelewać.

Bostorn napewno masz srubkę na prawej pokrywie silnika kilka cm nad ,,pedału" od tylnego hamulca (zmieniałem olej już w kilku sendach i wchodzi chyba 650 albo 750).

dokładnie 750mil i nie po prawej tylko po lewej niedaleko od biegów hmm taki mały korek jest cizko nalac oleju :/ trzeba kombinowac z jakims wężykiem
Bostorn
Moderator

Postprzez Landryss25 » 4/7/2008, 22:03

No to tam masz wlew oleju a po prawej powinien być odstojnik (mała imbusowa śrubka).
Ale nie o Twojej sendzie temat a co miało być już chyba zostało powiedziane...
Ostatnio edytowano 4/7/2008, 22:05 przez Landryss25, łącznie edytowano 1 raz
Landryss25
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Bostorn » 4/7/2008, 22:05

Landryss25 napisał(a):No to tam masz wlew oleju a po prawej powinien być odstojnik (mała imbusowa śrubka).

eeee ja nic takiego nie widziałem ale specjalnie się przyjrzę a dokładnie w którym miejscu??
Bostorn
Moderator

Postprzez adriankicka » 5/7/2008, 09:36

Witam zakupie chyba tego castrola tylko moze orjentuje sie ktos ile on w sklepie kosztuje ?? bo moze wyjdzie taniej kupic niz na allegro;)
adriankicka
Świeżak

Postprzez CZIKI » 11/7/2008, 08:22

wiesz nie mam pojecia co do ceny w sklepach ale roznica moze 10zl wiec przesylka:] a co do wyboru to jest moim zdaniem najlepszy CASTROL jest najlepszy
Always Honda
CZIKI
Świeżak

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 35 gości

na górê