Wężykowanie przedniego koła - probił bym o pomoc .
• Strona 1 z 1
Wężykowanie przedniego koła - probił bym o pomoc .
Witam .
Mam pytanie i był bym wdzieczny jak by ktoś mi pomógł .
Mianowicie : Mam YAMAHE XJ600N ok 2 tygodnie .
trzy razy mi się już zdarzyło coś takiego ze przednie koło wpadło w takie bardzo nie przyjemne wibracje ... zeczeło tak wężykować .
Raz przy hamowaniu z ok 140 km/h przednim hamulcem , a potem dwa razy przy 180 km/h bez hamowania .
Moje pytanie jest takie - czy moze to wynikać z moich jakichś błędów , czy może przez źle wyważone przednie koło lub jeszcze coś innego .
Pozdrawiam i proszÄ™ o pomoc .
Mam pytanie i był bym wdzieczny jak by ktoś mi pomógł .
Mianowicie : Mam YAMAHE XJ600N ok 2 tygodnie .
trzy razy mi się już zdarzyło coś takiego ze przednie koło wpadło w takie bardzo nie przyjemne wibracje ... zeczeło tak wężykować .
Raz przy hamowaniu z ok 140 km/h przednim hamulcem , a potem dwa razy przy 180 km/h bez hamowania .
Moje pytanie jest takie - czy moze to wynikać z moich jakichś błędów , czy może przez źle wyważone przednie koło lub jeszcze coś innego .
Pozdrawiam i proszÄ™ o pomoc .
-
oskaar - Świeżak
A rada na shimmy to amorek skrętu.
Ale jak szanowni koledze przedmówcy poradzili sprawdź czym właściwie ten efekt wywołany jest. Podobno w R6'kach dość często występuje ale ni pamiętam z jakich przyczyn.
Ale jak szanowni koledze przedmówcy poradzili sprawdź czym właściwie ten efekt wywołany jest. Podobno w R6'kach dość często występuje ale ni pamiętam z jakich przyczyn.
-
ZWA_Z434 - Świeżak
<borut> napisał(a):masz motocykl 2 tygodnie i już 180km/h... powodzenia z takim podejściem...
Jak kupiłeś moto to wypadało by dać do mechanika i powymieniać to co trzeba.
Heh,no chyba,że wcześniej miał 2 busy,3 r1 i 2 gixery. ;D
kretyn jakich mało
- Labiss
- MEGA TROLL
ZWA_Z434 napisał(a):A rada na shimmy to amorek skrętu.
ale koszt amorka moze przewyzszyc wartosc iksjoty! zartuje
-
spazz - VIP Åšcigacz.pl
<borut> napisał(a): sprawdz ... czy nie masz felgi w kształcie cyfry 8

sprzedam :
- Sony Ericson P99i (700pln)
- Nowe sprzęgło do Aprili Rx 50 (90 zł)

- Sony Ericson P99i (700pln)

- Nowe sprzęgło do Aprili Rx 50 (90 zł)
-
bastus - Bywalec
-
Lukas_dan - Świeżak
shimmy powstaje wtedy, gdy przednie koło odrywa się od asfaltu na wybojach etc. jeżeli jesteś w złożeniu i przednie koło Ci podnije - shimmy najprawdopodobniej będzie - nie ma huja żebyś leciał 180 na równej drodze i dostał shimmy sam z siebie- kumasz ? jeżeli nei czujesz wcześniej jakiegokolwiek bicia w kierę wskazującego na error w wyważeniu lub wybulwiałą oponę.. etc.
1) ciśnienie w oponach - sprawdź czy nie za mocno nabite
2) mnie bardzo pomogła wymiana oleju w przednich lagach
od tamtej pory nie wiem co to shimmy. a bywało - mam taką właśnie pokrzywioną drogę do pracy - i dzień w dzień wporwadzałem specjalnie moto w lekkie shimmy żeby się pobawić... oczywiście dzień w dzień z większą prędkością.. ( bo to fajna faza jest )
po wymianie oleju w lagach - problem zniknął - i tam gdzie wcześniej miałem shimmy - teraz cisza - nic ...
tyle ode mnie na własnej dupie i bez teoretyzowania że może że stawiam że pierdolę... i takie tam ...
1) ciśnienie w oponach - sprawdź czy nie za mocno nabite
2) mnie bardzo pomogła wymiana oleju w przednich lagach
od tamtej pory nie wiem co to shimmy. a bywało - mam taką właśnie pokrzywioną drogę do pracy - i dzień w dzień wporwadzałem specjalnie moto w lekkie shimmy żeby się pobawić... oczywiście dzień w dzień z większą prędkością.. ( bo to fajna faza jest )
po wymianie oleju w lagach - problem zniknął - i tam gdzie wcześniej miałem shimmy - teraz cisza - nic ...
tyle ode mnie na własnej dupie i bez teoretyzowania że może że stawiam że pierdolę... i takie tam ...
-
cezare - VIP Åšcigacz.pl
w tej mojej XJ-cie jest bardzo miękki przod , mam nadzieje ze nie jest to spowodowane wyciekiem z goleni . ponieważ na lewej goleni trochę widać zapotnienie , ale naprawde minimalnie pewnie jestm przewrażliwiony .
XJ 600 N
-
oskaar - Świeżak
jakiś czas temu mi sie to trafiło.. powiem ze miałem twardo w gaciach, przyczyna? nadmierna prędkość, zbyt bardzo nadmierna jak na jakość drogi. Na szczęście w moim wypadku pomogło odpuszczenie gazu i zblokowanie ramion i rąk na sztywno.
- Sorbinian
- Świeżak
Witam
Jeżeli jadąc po równej drodze , kiera wibruje przy określonej prędkości i dzieje się to nagle a nie narasta powoli i efekt pojawi się też przy hamowaniu to pewnie stery czyli łożyska główki ramy, masz albo za mocno skręcone albo do wymiany.
Jeżeli jadąc po równej drodze , kiera wibruje przy określonej prędkości i dzieje się to nagle a nie narasta powoli i efekt pojawi się też przy hamowaniu to pewnie stery czyli łożyska główki ramy, masz albo za mocno skręcone albo do wymiany.
Yamaha R6
-
synjutrzenki - Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości