Przeklamania licznika
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Przeklamania licznika
Czy sa osoby na tyle precyzyjnie do iformowane, aby udzielily mi precyzyjnych danych co do nie precyzyjnych wskazan licznika. Ile przeklamuja konwencjonalne liczniki, ile cyfrowe, i jak moze mi to pomoc w tlumaczeniu sie przed policja 

-
hohenDNP1 - Świeżak
Ja myślę, że to nie ten dział.
A liczniki przekłamują wydaje mi się, że nie ma specjalnej zasady ani reguły do tego np Suzuki GSXR 1100 mojego znajomego na liczniku pokazywał 300km/h a prędkość z jaką wtedy jechał była 279km/h mierzone za pomocą jakiegoś GPS.
A liczniki przekłamują wydaje mi się, że nie ma specjalnej zasady ani reguły do tego np Suzuki GSXR 1100 mojego znajomego na liczniku pokazywał 300km/h a prędkość z jaką wtedy jechał była 279km/h mierzone za pomocą jakiegoś GPS.
- <borut>
- Bywalec
Przy dużych prędkościach przekłamania wynoszą ok 30km. Wystarczy zmienić profil opony aby licznik pokazywał źle. Teraz większość przecinaków nie ma czujnika prędkości na kole, tylko na zębatce zdawczej. Wiec zmieniając tylną zębatkę też powodujemy przekłamanie licznika.
Yamaha TeTetka Szyćsetka -> to już przeszłość......w oczekiwaniu na kolejne moto

-
wiklad - VIP Åšcigacz.pl
Liczniki kłamią ok 6% do 200 km/h, powyżej kłamią już naprawde mocno nawet o kilkanaście kilometrów, przy ponad 300 km/h mogą kłamać nawet o kilkadziesią km.
-
icid - VIP Åšcigacz.pl
Każdy licznik przekłamuje, ale tak są skonstruowane, że zawsze zawyżają prędkość chyba, że zmienisz średnice koła lub coś w przeniesieniu napędu. Zużycie bieżnika nawet ma wpływ na wskazanie prędkościomierza.
Yamaha FZS 600 Fazer
-
ewzen - Świeżak
No to wygląda na to że trzeba porzyczać suszarki od stróżów prawa i podczas jazdy "strzelać" sobie w motor i masz precyzyjna prędkość
A co do tematu wiele nie powiem ale zawsze coś. U kumpla źle pokazywał prędkość złym ustawieniem czy wkręceniem linki. Mówił mi coś ze była za długa. Nie wiem czy to prawda ale może warto sprawdzić stan linki:)
Pozdrawiam

A co do tematu wiele nie powiem ale zawsze coś. U kumpla źle pokazywał prędkość złym ustawieniem czy wkręceniem linki. Mówił mi coś ze była za długa. Nie wiem czy to prawda ale może warto sprawdzić stan linki:)
Pozdrawiam
motoryna Stella ---> MZ ETZ 250 ---> Zipp vega 125 --->Wiosna GSXF 600
-
driver92 - Świeżak
Mnie dwa razy zrobiono ładne zdjęcie gdy puszką jechalem. Za każdym razem, gdy błysnęlo odruchowo patrzyłem na prędkościomierz. Gdy szedłem później na posterunek to na zdjęciu zawsze ta zawyżona prędkość była znacząco niższa od tej, jaką widziałem na liczniku.
Wiem z tego tyle, że mój licznik (ten samochodowy) zawyża prędkość o ładnych parę km/h.

Wiem z tego tyle, że mój licznik (ten samochodowy) zawyża prędkość o ładnych parę km/h.

"Człowiek bez pasji jest martwy"
- gray wolf
- Świeżak
No to wygląda na to że trzeba porzyczać suszarki od stróżów prawa i podczas jazdy "strzelać" sobie w motor i masz precyzyjna prędkość
Wystarczy ze pozyczysz od kogos GPSa i tez mozesz sobie zmierzyc predkosci i przeklamania ze wzglednie malym bledem.
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=101194.0
- devxx
- Świeżak
Też to niedawno odkryłem. Straż miejska ma w okolicy radar przenośny. Raz jechałem i jakiś koleś mi mrugnął światłami. Myślałem że automat od zapalania świateł się spieprzył i zacząłem grzebać włącznikiem, a tu nagle po lewej zobaczyłem że mijam fotoradar
Miałem 60-61 na blacie i mandat nie przyszedł. Licznik sprawdzałem z GPS'em i wyszło że zawyża o 5 km, u ojca w furze tak samo.
Kumpla chinol zawyża o ponad 10

Kumpla chinol zawyża o ponad 10

Yamaha TeTetka Szyćsetka -> to już przeszłość......w oczekiwaniu na kolejne moto

-
wiklad - VIP Åšcigacz.pl
YZF R1 napisał(a):senekkorzenna napisał(a):Co do policji to masz dziesięć w górę jako wolne od mandatu tyle dopuszcza prawo.
Oooo nie wiedziałem o tym.mam asa w rękawie teraz....
Niestety nie jest to prawdą, prawo dopuszcza 10%, od prędkości którą jedziemy.
f4 | | Przeczytaj !! | | viewtopic.php?p=209115#209115
-
CeBeRek - Stały bywalec
CeBeRek napisał(a):YZF R1 napisał(a):senekkorzenna napisał(a):Co do policji to masz dziesięć w górę jako wolne od mandatu tyle dopuszcza prawo.
Oj... nie jest to prawdÄ…

Prawo nie zezwala na jakiekolwiek przekroczenie prędkości. Formalnie taryfikator wykroczenia jest następujący:
Przekrocenie prędkości:
do 10 km/h - do 50 grzywny
o 11-19 km/h od 50 do 100 grzywny
o 20-30 km/h od 100 do 200 grzywny
o 31-40 km/h od 200 do 300 grzywny
o 41-50 km/h od 300 do 400 grzywny
o 51 km/h i więcej od 400 do 500 grzywny
Dodatkowo dochodzą punkty karne, ale pierwsze dostaje się za przekroczenie predkości o min. 11km/h. (za to są 2 pkt).
A to, o czym piszecie to po prostu "taka praktyka w Policji". Miśki odpuszczają sobie po prostu takich, którzy przekraczają prędkość o 10-20 km/h. W praktyce rzadko się zdarza, że ktoś jest złapany za przekroczenie prędkości mniejsze niż 20 km/h i prawie nie jest możliwe, żeby został złapany za przekroczenie prędkości poniżej 10 km/h. Do mnie już kilka razy celowali z suszarek gdy jechałem niecałe 110 według mojego licznika (pewnie miałem wtedy coś koło równych 100) na drodze z dozwolonymi 90 km/h. I zawsze sobie odpuszczali.
Poza tym rozmawiałem kiedyś ze strażnikiem miejskim, który pracował przy obsłudze przenośnego fotoradaru. Powiedział mi, że tak go zaprogramowali, żeby w obszarze zabudowanym (dozwolone 50km/h) fotografował tylko tych, którzy jadą powyżej 70km/h.

"Człowiek bez pasji jest martwy"
- gray wolf
- Świeżak
gray wolf napisał(a):CeBeRek napisał(a):YZF R1 napisał(a):senekkorzenna napisał(a):Co do policji to masz dziesięć w górę jako wolne od mandatu tyle dopuszcza prawo.
Oj... nie jest to prawdÄ…
Prawo nie zezwala na jakiekolwiek przekroczenie prędkości. Formalnie taryfikator wykroczenia jest następujący:
Przekrocenie prędkości:
do 10 km/h - do 50 grzywny
o 11-19 km/h od 50 do 100 grzywny
o 20-30 km/h od 100 do 200 grzywny
o 31-40 km/h od 200 do 300 grzywny
o 41-50 km/h od 300 do 400 grzywny
o 51 km/h i więcej od 400 do 500 grzywny
Dodatkowo dochodzą punkty karne, ale pierwsze dostaje się za przekroczenie predkości o min. 11km/h. (za to są 2 pkt).
A to, o czym piszecie to po prostu "taka praktyka w Policji". Miśki odpuszczają sobie po prostu takich, którzy przekraczają prędkość o 10-20 km/h. W praktyce rzadko się zdarza, że ktoś jest złapany za przekroczenie prędkości mniejsze niż 20 km/h i prawie nie jest możliwe, żeby został złapany za przekroczenie prędkości poniżej 10 km/h. Do mnie już kilka razy celowali z suszarek gdy jechałem niecałe 110 według mojego licznika (pewnie miałem wtedy coś koło równych 100) na drodze z dozwolonymi 90 km/h. I zawsze sobie odpuszczali.
Poza tym rozmawiałem kiedyś ze strażnikiem miejskim, który pracował przy obsłudze przenośnego fotoradaru. Powiedział mi, że tak go zaprogramowali, żeby w obszarze zabudowanym (dozwolone 50km/h) fotografował tylko tych, którzy jadą powyżej 70km/h.
Tez słyszałem o wersji ze strażą miejską.
A nie robią fotek za wykroczenia poniżej 10km/h z prostego powodu - nie przerobili by tylu fotek, zostali by doslownie zalani zdjeciami z predkoscia przekroczona o powiedzmy 2km/h (mandat 50zl), a to za duzo roboty, jak na tak maly zysk

BTW:
zauwazyliscie, ze straz miejska od niedawna (w wawie, nie wiem jak gdzie indziej) przemalowuje swoje "koguty" na niebiesko (kolor poscigowy)? Poprzednio mieli pomaranczowe, czyli takie jak śmieciarki

- devxx
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 5 gości