Zobacz wątek - Tłumik z allegro.
NAS Analytics TAG

Tłumik z allegro.

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Tłumik z allegro.

Postprzez pioterjawa » 28/6/2008, 18:18

Witam

kupował/widział zamocowony/ ktoś z was może tłumik od nich:

http://moto.allegro.pl/item389918383_tl ... atis_.html

lub

http://moto.allegro.pl/item390927771_no ... cena_.html

:?:
pioterjawa
Świeżak

Postprzez Inku » 28/6/2008, 18:46

Zastanawiam się jak bardzo trzeba nie lubić swojego sprzęta, żeby założyć coś takiego. Tłumiki kupuje się DEDYKOWANE do odpowiedniego modelu. Nie istnieje coś takiego jak tłumik uniwersalny. Równie dobrze możesz sobie rynnę zamontować - też będzie głośno - polecam z kwasówki.
Półśrodki prowadzą do ćwierćrezultatów.

Suzi GS500F
Inku
Bywalec

Postprzez kosta » 29/6/2008, 05:42

racja to jest kibel panie, raz kiedyś zamontowałem wydech km do samochodu i rozleciał sie po sezonie użytkowanie , lepiej odłożyć kase i kupić coś sprawdzonego
AGAINST SLOW
ZAPRASZAM PO MOTOCYKLE i AKCESORIA
kosta
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Urbud » 29/6/2008, 11:51

Dokladnie jak przedmowcy pisza.Tlumik uniwersalny wiecej zaszkodzic moze niz pomoc
Motorynka>Skuter>Simson>Suzuki rg80>obecnie GPZ 500s
Urbud
Świeżak

Postprzez greddy » 29/6/2008, 13:46

tez sie z nimi zgadzam :lol:
brak motywacji do życia...
greddy
Stały bywalec

Postprzez blantek212 » 29/6/2008, 14:25

Czytajac tego posta, natknelo mnie pytanie.
Czy moze ktos wyjasnic czym sie rozni np. taki tlumik z allegro (przelotowy) od innych przelotowych dedykowanych do danego modelu?
W czy jest roznica? dlugosc, srednica otworu...?
Pomijajac latwosc montarzu bez koniecznosci przerobek itd...
blantek212
Świeżak

Postprzez Urbud » 29/6/2008, 17:31

Tlumik taki uniwersalny mozesz sobie zalozyc do 125, 600, czy 1000. A tlumik dedykowany jest robiony specjalnie pod dany model motocykla.
A i jeszcze tlumiki dedykowane oprocz dzwieku jesli zmienisz caly uklad poprawiaja takze w pewnym stopniu osiagi
Urbud
Świeżak

Postprzez blantek212 » 29/6/2008, 19:47

Urbud napisał(a):Tlumik taki uniwersalny mozesz sobie zalozyc do 125, 600, czy 1000. A tlumik dedykowany jest robiony specjalnie pod dany model motocykla.
A i jeszcze tlumiki dedykowane oprocz dzwieku jesli zmienisz caly uklad poprawiaja takze w pewnym stopniu osiagi

No zgadzam sie z toba, tylko nie bardzo rozumie czemu od razu skreslacie takie tlumiki jak te na allegro, co prawda tez nie jestem zwolennikiem zakladania czegos co jest do wszystkiego :) ale rozumie tez ze nie kadego stac na tlumik za 1500zł, a jakby sie ktos uparl to i pewnie tlumik dedykowany do jakiejs 1000 załozyl by do 600, co najwyzej musial by sie pomeczyc ze przerobiemiem zamocowania.
Znam przypadki gdzie ludzie zakladali tlumiki od innych motocykli co prawda tylko na jakis czas, jako zastapczy i nie nazekali na nic.
Wiadomo ze taki jak ten na allegro nie jest jakiejs super jakosci, pewnie jedna wywrotka parkingowa i by sie pogial do tego stopnia ze tylko na skup zlomu mozna by bylo go oddac. Kazdy pisze ze takiego wydechu by nie zalozyl, tylko dlacego? czym sie on rozni od innych przelotowek znanych firm, ostatnio widzilem jeden tlumik za 1200 i w srodku nic nie mial (przelotowy) na zwnatrz przybajerzony, co prawda nie wiem jak wyglada ten z allegro ale przypuszczam ze bardzo podobnie, wiec jak jest roznica miedzy firmowym a "uniwersalnym" , pomijajac latwosc montarzu bo nie trzeba nic przerabiac.
Napewni caly uklad wydechowy jest tak zaprojektowany aby wystepowalo odpowiednie cisnienie, odbicia spalin itd. (tak przynjakmniej jest w samochodach), znaczenie ma nawet kasztalt kolektora wydechowego, a wiele osob przerabia np. wydechy tak zeby szly zaraz pod zadupkiem a to juz tez jest ingerencja w uklad wydechowy, i nikt nie bada czy sie cos polepszylo czy pogorszylo.
Ale to tylko takie moje domysly, nie jestem znawca, jesli jest ktos kto sie zna na tym to chetnie wyslucham jego opini.
blantek212
Świeżak

Postprzez hefron » 29/6/2008, 20:37

Inku napisał(a):Zastanawiam się jak bardzo trzeba nie lubić swojego sprzęta, żeby założyć coś takiego. Tłumiki kupuje się DEDYKOWANE do odpowiedniego modelu. Nie istnieje coś takiego jak tłumik uniwersalny. Równie dobrze możesz sobie rynnę zamontować - też będzie głośno - polecam z kwasówki.

Ja miałem z kwasówki i trzymał się dobre chyba 4 lata. Do tego był przelotowy :D Nie mam nic do tłumików wykonanych z rynny. Polecam! Na prawde! Koszt takiego tłumika <100 zł z robocizną, a frajda po pachy!
hefron
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Inku » 29/6/2008, 20:59

Heheh ;) Ja też pisałem poważnie, zresztą te puszki z allegro pewnie są z tego robione tylko są spolerowane. ;)
P.S. W CB-1? Tyle, że tam jest pancerny silnik.
Półśrodki prowadzą do ćwierćrezultatów.

Suzi GS500F
Inku
Bywalec

Postprzez hefron » 29/6/2008, 21:55

Tak, Honde tjuningowałem kwasówką :D Później tłumik był z rury kanalizacyjnej spolerowanej i też był git. Nawet lepszy tylko, że cięższy.
hefron
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Olo_82 » 30/6/2008, 13:21

Uklad wydechowy jest jednym z najtrudniejszych ukladow... Aby byl skuteczny, musi miec odpowiednia pojemnosc, odpowiednia dlugosc, musi miec odpowiednio poprowadzone rury itp. Urzniesz gdzies, zrobisz za ostry kat kolanka, skrocisz za bardzo, lub wydluzysz i moc spada, niutki uciekaja... ze juz nie wspomne o odbitej i cofajacej sie fali, ktora nawet potrafi zgasic silnik przy schodzeniu z obrotow... Nic wesolego.

Pytanie - wydech ma landie wygladac i glosno wyc, czy ma poprawic osiagi w Twoim moto?
Bo jak ma ladnie wygladac i glosno ryczec, a zarazem Ci nie przeszkadza, ze osiagi spadna to bieraj co Ci sie podoba...
Ale jesli ma miec wplyw na osiagi to niestety - firmowka i tylko dedykowana do danego silnika. A to, ze wyglada jak zwykla przelotowka no name'owa to tylko pozory. Bo tak naprawde ktos siadl pomierzyl parametry (predkosc wydobywajacych sie spalin, dlugosc fali itp.) policzyl jaka uklad powinien miec dlugosc i pojemnosc, po czym wzial spaware, gientare kilka rur i blach, material wygluszajacy (bo to, ze to przelot to wcale nei znaczy, ze nie jest wygluszony) pobawil sie troche i stworzyl takie cudo co to w pierwszej kolejnosci nie pogorszy Ci osiagow, w drugiej - polepszy je. Koniec. A to, ze jest glosniejszy to tylko gratis wynikajacy z tego, ze w celu osiagniecia wyzszej mocy i/lub momentu nie stosuje sie restrykcji wprowadzonych przez seryjnego producenta.
Oczywiscie teraz to i sie nad dzwiekiem pracuje, zeby rasowy byl itd. Ale to maly pikus przy tym co wydech powinien robic.

Chyba nie musze wspominac, ze najbardziej sensownym wyjsciem jest wymiana wydechu od kolektora wydechowego wlacznie...

A jesli lans tylko i wylacznie to czasem nie bierz KM. Wprawdzie nie wiem jak do moto, ale do puszek robi fatalne badziewia. I choc pan Krzystof Malon wraz z malzonka preznie sie promuja itd. to z opinii, ktore znam od uzytkownikow ich wyrobow to kasa po prostu wyrzucona w bloto.

EDIT:
Oczywiscie tak spie... zepsuc ukl. wydechowy jak pisalem wyzej jest ciezko, ale jest to mozliwe. Jednak najprawdopodobniej skonczy sie na tym, ze pomimo, iz odetkasz wydech to pogorszysz osiagi. I co bardzo prawdopodobne bedziesz mial subiektywne odczucie, ze sie poprawily - glosny wydech dziala "cuda"

Nie twierdze rowniez, ze polskie wyroby sa zle. Czesto moga byc ciekawa alternatywa dla wydechow znanych (i zarazem drogich) marek. Dobrym pomyslem byloby sprawdzenie, czy ktoras z firm robiacych wydechy na zamowienie do puszek nie zrobilaby i do moto. Z dawnych czasow, gdy bawilem sie w tuningowanie puszek kojarze El-tec'a, Toma Racing, Tuning Baja (chociaz nie wiem czy oni robili wydechy na zamowienie, ale mieli spora wiedze na ten temat) i jeszcze jakies mi sie po glowie kolacza, ale jakos do klawiatury sie nie moga dokolatac :P
Nie bierz pod uwage firm, ktore robia wydechy pod instalacje doladowania bo to inna bajka (im grubsza rura tym lepsza).
Olo
Olo_82
Świeżak

Postprzez YZF R1 » 30/6/2008, 15:36

z tego co widzę to te tłumiki są bardziej samochodowe niz do motocykli kup tłumik dedykowany do twojego motocykla nawet używany jak nie masz kapusty i nie musi to być yoshimura czy akrapović jakieś normalnej znanej marki a nie taki bubel....
YZF R1
Moderator

Postprzez Urbud » 30/6/2008, 18:41

Zgadzam sie z YZF R1.Uzywany poszukaj,nie wydasz duzo pieniedzy i na pewno nie bedziesz zalowal
Urbud
Świeżak

Postprzez hefron » 30/6/2008, 19:26

Hej! Ja też się zgadzam z przedmówcą. Hej!

:arrow: nabijanie postów! ihaaaaa
hefron
VIP Ścigacz.pl

Postprzez greddy » 1/7/2008, 20:08

tez sie z toba zgadzam :lol:
brak motywacji do życia...
greddy
Stały bywalec

Postprzez Tomek00 » 1/7/2008, 21:53

greddy napisał(a):tez sie z toba zgadzam :lol:

ja tez się zgodzę bo to dobry pomysł :lol:
Tomek00
Bywalec

Postprzez YZF R1 » 2/7/2008, 11:06

bądźcie poważni...
YZF R1
Moderator

Postprzez SQ » 4/7/2008, 20:05

tak, zgadzam się z przedmówcą! odrobina powagi...

:D
SQ
Mieszkaniec forum

Powrót do Akcesoria motocyklowe