JAWA 350 CZ . Od czego zacząć stała 16 lat ...
• Strona 1 z 1
JAWA 350 CZ . Od czego zacząć stała 16 lat ...
Witam wszystkich mam jawę 350 CZ dostałem ją od ojca który jeździł na niej ostatni raz 16 lat temu. Ogólnie jej stan jest bardzo dobry przebieg 7 Tyś KM.
Była przez cały czas w garażu nigdy od 16 lat nikt jej uruchomić nie próbował i teraz mam pytanie czy nie rozwali się nic jeśli będę ją próbował odpalić ? Czy lepiej sprawdzić co i jak w silniku tylko od czego mam zacząć ? Świece są dobre sprawdzałem na innym motorze stare Boshe przetrzymają wieki
Proszę o jakąś rade ;]
Była przez cały czas w garażu nigdy od 16 lat nikt jej uruchomić nie próbował i teraz mam pytanie czy nie rozwali się nic jeśli będę ją próbował odpalić ? Czy lepiej sprawdzić co i jak w silniku tylko od czego mam zacząć ? Świece są dobre sprawdzałem na innym motorze stare Boshe przetrzymają wieki

Proszę o jakąś rade ;]
- Fighter Andy
- Świeżak
Najpierw sprawdź na sucho, cz silnik się obraca i czy ma kompreję.
Wymień olej, sprawdź wszystkie podzespoły, hamulce, sprzęgło, opony, amortyzatory, łańcuch (nasmaruj)
Gaźnik by trzeba przeczyścić, a przynajmniej zlać starą benzynę i przepłukać świeżą. (tak na początek)
Sprawdzić czy jest iskra w motorze -
no i próbuj odpalić
Opony po 16. latach to radzę wymienić.
P.S. Poszukaj forum piewców poczciwej Jawy - tam Ci wszystko wyjaśnią.
Wymień olej, sprawdź wszystkie podzespoły, hamulce, sprzęgło, opony, amortyzatory, łańcuch (nasmaruj)
Gaźnik by trzeba przeczyścić, a przynajmniej zlać starą benzynę i przepłukać świeżą. (tak na początek)
Sprawdzić czy jest iskra w motorze -
no i próbuj odpalić

Opony po 16. latach to radzę wymienić.
P.S. Poszukaj forum piewców poczciwej Jawy - tam Ci wszystko wyjaśnią.

http://filmy.scigacz.pl/Julien_Dupont_trial_Ateny Inter:pediatric
-
Grzybu - Bywalec
Wymień też wszystkie uszczelki. Wszystkie połączenia elektryczne (styki, gniazda żarówek) spryskaj WD40. Poszukaj rdzy -> 16 lat to sporo czasu więc dużo części mogło pordzewieć.
Yamaha TeTetka Szyćsetka -> to już przeszłość......w oczekiwaniu na kolejne moto

-
wiklad - VIP Ścigacz.pl
Hmm w sumie to nic nie powinno zardzewieć w środku ojciec mi powiedział że chyba próbował 4 lata temu odpalić to od kopa paliła. Dzięki za pomoc jeśli jeszcze ktoś coś wie to nie pisze ;]
Pozdro
Pozdro
- Fighter Andy
- Świeżak
Ja bym na Twoim miejscu przeczyścił gaźnik i założył nowy filterek paliwa bo przez te lata w baku trochę syfu pewnie się nazbierało. Jeszcze przesmaruj wszystkie ruchome elementy. Jak go odpalisz to daj mu pochodzić na wolnych obrotach z 20min żeby się dobrze rozgrzał i żeby się wszystko w silniku dobrze przesmarowało. Olej też wymień no i posprawdzaj ogólnie moto co jest sprawne a co trzeba zrobic...
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
EEEE tam przesadzacie Panowie.... Andy jakbys chcial zrobic wszystko o czym pisza przedmowcy to bys do konca sezonu nie wyszedl z garazu.
Zrob 2 rzeczy:
1. Zlej stare paliwo z baku i nalej nowego
2. Zmień olej w silniku
I sie po prostu przejedz, nie paluj od razu tylko spokojnie,cala reszta wyjdzie w praniu... jak ktores swiatlo nie bedzie dzialc to wtedy dzialaj a nie wczesniej, pamietaj nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu
Pozdrawiam i napisz czy sie udalo
Zrob 2 rzeczy:
1. Zlej stare paliwo z baku i nalej nowego
2. Zmień olej w silniku
I sie po prostu przejedz, nie paluj od razu tylko spokojnie,cala reszta wyjdzie w praniu... jak ktores swiatlo nie bedzie dzialc to wtedy dzialaj a nie wczesniej, pamietaj nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu

Pozdrawiam i napisz czy sie udalo
- adrianCB
- Świeżak
adrianCB napisał(a):EEEE tam przesadzacie Panowie.... Andy jakbys chcial zrobic wszystko o czym pisza przedmowcy to bys do konca sezonu nie wyszedl z garazu
To wszystko da się w 4 dni zrobić

Yamaha TeTetka Szyćsetka -> to już przeszłość......w oczekiwaniu na kolejne moto

-
wiklad - VIP Ścigacz.pl
sprzęt stojący rzez taką kupę czasu wymaga dosyć sporego wkładu finansowego i roboty. wszystkie uszczelniacze w silniku na pewno stwardniały,co za tym idzie-nadają się do wymiany. łożyska kół też nie wytrzymają zbyt wiele tak jak i na wale. uszczelniacze przedniego zawieszenia będą puszczały. poza tym jeżeli nie był sprzęt palony to musisz się liczyć z zapiekaniem się pierścieni na tłokach. linki też mogą sprawiać problemy. trzeba będzie trochę przy tym pogrzebać zanim wyrusz w trasę.
- piotrekkawa
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa