wymiana oleju w amortyzatorach CB500
• Strona 1 z 1
wymiana oleju w amortyzatorach CB500
Witam wszyskich.
Od kilku dni jestem posiadaczem hondy CB500.
problem lezy w przednim zawieszeniu, podczas silniejszego hamowania przod nurkuje ostro, az slychac wyrazny stuk. czy moze to byc spowodowane niedoborem lub brakiem oleju? czy raczej sprezyny?
na rurach nie ma sladu po oleju, tzn po rozprezeniu golenie sa suche.
jesli wchodzi w rachube wymiana oleju, to prosilbym o szczegolowa instrukcje krok po kroku jak to zrobic. z gory dziekuje.
Od kilku dni jestem posiadaczem hondy CB500.
problem lezy w przednim zawieszeniu, podczas silniejszego hamowania przod nurkuje ostro, az slychac wyrazny stuk. czy moze to byc spowodowane niedoborem lub brakiem oleju? czy raczej sprezyny?
na rurach nie ma sladu po oleju, tzn po rozprezeniu golenie sa suche.
jesli wchodzi w rachube wymiana oleju, to prosilbym o szczegolowa instrukcje krok po kroku jak to zrobic. z gory dziekuje.
CB 500, V-reg, YZF-750 EXUP (TT)
- rene
- Świeżak
siema wytłumaczę ci to najprośćiej na początek ustaw motor tak by przednie koło było w powietrzu odkręć śruby z lag/amorów prawdopodobnie to imbusy i lejesz olej chyba ze do ułatwienia wyciąg z każdego amora takie półksiężyce w każdym amorze dwa są na samej górze lejesz olej ja lałem do pełna tak pod te półksiężyce
i pamiętaj jak będziesz zakręcać nie zapomnij włożyć tych półksiężyców i by nadal koło było w powietrzu i powino być git
i pamiętaj jak będziesz zakręcać nie zapomnij włożyć tych półksiężyców i by nadal koło było w powietrzu i powino być git
- tiesto9199
- Świeżak
sam wymienialem ostatnio olej jakos tydzien temu:
korzystalem z tej instrukcji:
http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,56423,1976940.html
Idze wszystko ok tylko te pierscienie prowadzace ciezko wsadzicjst na to specjalne urzÄ…dzonko ale samemu tez mozna sobie poradzic
jak bedziesz mial problem to pytaj
korzystalem z tej instrukcji:
http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,56423,1976940.html
Idze wszystko ok tylko te pierscienie prowadzace ciezko wsadzicjst na to specjalne urzÄ…dzonko ale samemu tez mozna sobie poradzic
jak bedziesz mial problem to pytaj
-
pioterjawa - Świeżak
Jeżdżę CB500 i jeżeli mogę coś zasugerować, to polecałbym olej nieco gęstszy, w tym przypadku 15 zamiast 10. Zdecydowana poprawa prowadzenia, głównie na winklach i z plecaczkiem, natomiast trzeba się przyzwyczaić, że nieco gorzej tłumi nierówności i czuć to z początku w nadgarstkach.
- Tomik
- Świeżak
Witam,
mam pytanie podobne, acz z drugiej strony. Zalozylem sobie do mojej 5setki kufry i gra gitara, ale na dziurach czy durnych progach tył mi dobija. Sprężyny wyglądają ok. Czy tylnie amortyzatory też są olejowe i można je regenerować samemu? Jeżeli ktoś wie to jakiego ewentualnie amortyzatora mam szukać, bo cieżko mi coś znaleźć pod haslem amortyzatory Honda CB 500.
Pozdrawiam
mam pytanie podobne, acz z drugiej strony. Zalozylem sobie do mojej 5setki kufry i gra gitara, ale na dziurach czy durnych progach tył mi dobija. Sprężyny wyglądają ok. Czy tylnie amortyzatory też są olejowe i można je regenerować samemu? Jeżeli ktoś wie to jakiego ewentualnie amortyzatora mam szukać, bo cieżko mi coś znaleźć pod haslem amortyzatory Honda CB 500.
Pozdrawiam
- majerskim
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości