Caberg Rhyno czy Airoh Mathisse RS
• Strona 1 z 1
Caberg Rhyno czy Airoh Mathisse RS
Witam
pytanko jak w temacie,
zdecydowany jestem wstępnie na szczękowca, w cenie mniej więcej do 600 zł.
dwa kaski które zwróciły moją uwagę:
Caber Rhyno oraz Airoh Mathisse RS
http://www.allegro.pl/item380626042_kas ... rakow.html
http://www.allegro.pl/item382430750_200 ... wane_.html
obydwa z blendami przecisłonecznymi.
Co o nich myślicie??
może macie lepsze propozycje??
nie miałem jeszcze żadnego z nich okazji przymierzać, da się jeździć z opuszczoną blendą z założonymi okularami??
pzdr
Qbanan

pytanko jak w temacie,
zdecydowany jestem wstępnie na szczękowca, w cenie mniej więcej do 600 zł.
dwa kaski które zwróciły moją uwagę:
Caber Rhyno oraz Airoh Mathisse RS
http://www.allegro.pl/item380626042_kas ... rakow.html
http://www.allegro.pl/item382430750_200 ... wane_.html
obydwa z blendami przecisłonecznymi.
Co o nich myślicie??
może macie lepsze propozycje??
nie miałem jeszcze żadnego z nich okazji przymierzać, da się jeździć z opuszczoną blendą z założonymi okularami??
pzdr
Qbanan
- qbanan
- Świeżak
ja bym brał airoha. sam mam integrala i jest super. do cabergów nie mam przekonania. na forum nie mają specjalnie przychylnej opini. airoh to jest jednak jakaś marka...
-
SQ - Mieszkaniec forum
nolan też jest fajny, ale np. mi przeszkadza jego zapięcie. nie mogę przełykać, a koniec, końców mam wrażenie, że się duszę. nie jestem w takiej reakcji osamotniony, ale są tacy, którym to nie przeszkadza.
-
SQ - Mieszkaniec forum
Ja kupiłem Airoha mathisse ale bez sport, czarny matowy i musze stwierdzić że fajnie się prezentuje i jak go dotykam nie pozostają żadne ślady po palcach, wyjmowane wnętrze, można go załozyć bez otwierania szczęki, blenda przeciwsłoneczna, łatwe zapięcie, ale ma kilka wad:
słabo dolega szybka do uszczelki, dlaczego? ano uszczelka jest sztywna pozatym szybka ma nałożony taki dynks do unoszenie co powoduje odstawianie szybki od uszczelki.
brak regulacji wentylacji z przodu, teraz nie przeszkadza ale nie wiem jak będzie jak nadejdą zimniejsze dni..
brak podbródka - aż się prosi żeby był tam kawałek materiału cała broda narażona na wiatr z tym że podbródek ograniczył by możlkiwość ubierania kasku bez otwierania szczęki.
no i najważniejsze to głośność jest głośno ale da się wytrzymać z tym że głośność nie wynika z nieszczelności kasku świsty czy coś takiego tylko z braku dociskania uszu w miejscu uszu wolna przestrzeń a wysarczy żeby byłą miękka gąbka która by ograniczyła hałasy.
ogólnie moge powiedzieć że nie żałuje że kupiłem ten kask ponieważ jestem okularnikiem i nie muszę już ściągać okularów do ubierania kasku a jak dla mnie to duża wygoda druga sprawa to blenda która nie koliduje z moimi okularami tez super wygoda. Myśle że w miejsce uszu wstawie jakieś gąbki na rzepie które ograniczą hałas dostający się do uszu albo nawet wkomponuje jakieś nagłośnienie.
aha do zalet - materiał w środku jest delikatny i miękki dający wrażenie chłodu i przewiewu o wiele wygodniej niez w moim integralu agv k2 materiał porównywalny z tym co daje nolan.
słabo dolega szybka do uszczelki, dlaczego? ano uszczelka jest sztywna pozatym szybka ma nałożony taki dynks do unoszenie co powoduje odstawianie szybki od uszczelki.
brak regulacji wentylacji z przodu, teraz nie przeszkadza ale nie wiem jak będzie jak nadejdą zimniejsze dni..
brak podbródka - aż się prosi żeby był tam kawałek materiału cała broda narażona na wiatr z tym że podbródek ograniczył by możlkiwość ubierania kasku bez otwierania szczęki.
no i najważniejsze to głośność jest głośno ale da się wytrzymać z tym że głośność nie wynika z nieszczelności kasku świsty czy coś takiego tylko z braku dociskania uszu w miejscu uszu wolna przestrzeń a wysarczy żeby byłą miękka gąbka która by ograniczyła hałasy.
ogólnie moge powiedzieć że nie żałuje że kupiłem ten kask ponieważ jestem okularnikiem i nie muszę już ściągać okularów do ubierania kasku a jak dla mnie to duża wygoda druga sprawa to blenda która nie koliduje z moimi okularami tez super wygoda. Myśle że w miejsce uszu wstawie jakieś gąbki na rzepie które ograniczą hałas dostający się do uszu albo nawet wkomponuje jakieś nagłośnienie.
aha do zalet - materiał w środku jest delikatny i miękki dający wrażenie chłodu i przewiewu o wiele wygodniej niez w moim integralu agv k2 materiał porównywalny z tym co daje nolan.
- irtom
- Świeżak
jak wybieralem szczekowca dla siebie to rowniez bralem pod uwage te dwa kaski ale odrazu po macankach caberg odpadl , byl jakis taki "miekki" skorupa sie giela w rekach przy podniesionej szczece .... o mathissie znalazlem sporo opini ze jest glosny i ostatecznie zdecydowalem sie na agv longway ale wersja rs jest wersja ulepszona i poprawiona wiec powinno byc lepiej i z tej dwojki wzialbym airoha ... co nie zmienia faktu ze ostatnio odpuscilem sobie szczekowca , sprzedalem i kupilem okazyjnie HJC FG-14 na stronce sklepu fc moto
http://www.fc-moto.de/epages/fcm.sf/sec ... me-Helmets
zajrzyj moze cos dla siebie znajdziesz bo maja naprawde fajne ceny a do tego mozna placic przy odbiorze ( paczka po 2 dniach byla w polsce)
http://www.fc-moto.de/epages/fcm.sf/sec ... me-Helmets
zajrzyj moze cos dla siebie znajdziesz bo maja naprawde fajne ceny a do tego mozna placic przy odbiorze ( paczka po 2 dniach byla w polsce)
- marecki6
- Świeżak
sam stałem nie dawno przed dylematem jaki kask wybrać.
Bardziej doświadczeni powiedzieli, że podstawowe kryterium to jest materiał, z którego kask jest wykonany. Airoh Mathise to termoplastik...
Poszukałbym czegoś pewniejszego dla głowy i kręgosłupa.
Oczywiście wszystko zależy od budżetu, ale moje zdanie jest takie, że lepiej poczekać lub wziąść na raty, ale kupować porządne rzeczy.
Moim zdaniem powinieneś szukać dalej po lepszych markach.
Powodzenia!
Bardziej doświadczeni powiedzieli, że podstawowe kryterium to jest materiał, z którego kask jest wykonany. Airoh Mathise to termoplastik...
Poszukałbym czegoś pewniejszego dla głowy i kręgosłupa.
Oczywiście wszystko zależy od budżetu, ale moje zdanie jest takie, że lepiej poczekać lub wziąść na raty, ale kupować porządne rzeczy.
Moim zdaniem powinieneś szukać dalej po lepszych markach.
Powodzenia!
Suzuki GSR600/Burgman 650 /Volkl Racetiger/BlackKnight Ion Storm
- pistol
- Świeżak
cos w tym jest
i w takim wypadku jezeli moglbys zrezygnowac ze szczeki to moge polecic ci tego hjc fg-14 , kask jest naprawde rewelacyjny , kosztowal mnie 480zl wraz z przesylka za pobraniem wiec mysle ze warto a jezeli troszke wiecej kaski masz to model ac-11 albo jeszcze wyzej IS16 ( macalem go ostatnio w salonie kawasaki--> rewelacyjny kask , tam kosztowal prawie 900zl )

- marecki6
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości