Zobacz wÄ…tek - F2 wymiana uszczelniaczy w lagach i luzy na kierwonicy
NAS Analytics TAG

F2 wymiana uszczelniaczy w lagach i luzy na kierwonicy

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

F2 wymiana uszczelniaczy w lagach i luzy na kierwonicy

Postprzez Alexen » 10/6/2008, 17:20

Ktos mi moze naswietlic temat ? jak sie do tego zabrac ? i co i jak wogole powinienem zrobic :|

pytanie dugie odnosnie tych wlasnie luzow z tego co mi wiadomo to luzy na stozkowych koncowkach glowki rmy prawda ? jak sie teog pozbyc ?
Alexen
Świeżak

Postprzez hugo2003 » 10/6/2008, 18:18

co do luzu w glowce ramy to sprobuj dokrecic lozysko ... tam pod polka...ale najpierw musisz poluzowac ta glowna srobe .... (tak mialem w GSX i to pomoglo)
co do lag to w mz sam wymienalem a kazdy amor dziala podobmnie...
poluzowujesz zaciski amorow ..uwalniasz zaciski i najlepiej kolo zeb6ys mial dobry dostep do lagi...
rozkrecasz wszustko i spuszczasz olej...
skrecasz wszystk0o razem i napelniasz odpoednim olejem idpoednio ilosc skerecasz wszystko razem.. za duzop pisania szczeolow... tak w realuto bym wymienil..:):):):):)
Motorynka Pony

WSK 125 (1983r)

MZ ETZ 251

GSX 600F

ZX 9 R (moje oczko w głowie)
hugo2003
Mieszkaniec forum

Postprzez Alexen » 10/6/2008, 19:04

no wlasnie a ja bym potrzebowl tk troche bardziej szczegolowo :) wiec jezeli ktos by mog :) to nawet za zdjecia bede wdzieczny :)
Alexen
Świeżak

Postprzez Grzybu » 10/6/2008, 21:01

Daj spokój. Temat wałkowany kupe razy - nawet sam pisałem kiedyś szczegółowo. Poszukaj sobie. Zasada jest ta sama.
Grzybu
Bywalec

Postprzez Alexen » 10/6/2008, 22:23

kurde no szukalem ale nie ma nic co by mi sie przydalo :| jak wiesz gdzie to bylo to podaj link bede wdzieczny
Alexen
Świeżak

Postprzez elco » 10/6/2008, 23:03

luz na koncowkach kierownicy ta bardzo malo prawdopodony powod luzu calej kierownicy. Wina zapewne lezy w zle dokreconym lozysku glowku ramy. Aby je dokrecic musisz sciagnac gorna polke. pod nie znajduja sie 2 charakterystyczne nakretki. Najpierw odciagasz blaszana zawleczke. Odkrecasz kontre i dokrecasz nakretke znajdujaca si pod nia o mniej wiecej 1/4 obortu. Musze cie uprzedzic, ze do tego potrzebny jest klucz pazurowy. Inaczej bedziesz musial sobie radzic mlotkiem i srubokretem - a tym mozna uszkodzic gwint.
Jezeli chcesz wymienic olej i uszczelniacze w lagach to z doswiadczenia wiem, ze najlepiej jest wyciagnac cale lagi z motocykla. Najlepiej robic to z pomoca. Stawiasz motocykl na jakim drewnianym kolku, tak aby przod wisial w powietrzu. Odkrecasz przedni kolo, nastepnie odkrecasz zaciski i wszystkie kable przyczepione do polek. Pozniej ostroznie odkrecasz wszyskie polki. Wyciagasz lagi dolem - motocykl powinien stac na tyle wysoko, zeby lagi moznabylo wyciagnac. Kiedy bedziesz mial wyciagniete zawieszenie chyba juz bedziesz wiedzial co z nim zrobic.
Mozna oczywiscie wszystko robic na motocyklu. W lagach sa specjalne sruby do spuszczania oleju. Wymiana uszczelniaczy niestety jest to dosc klopotliwa z racji braku miejsca.
Honda VFR 800 FI
elco
Moderator

Postprzez Alexen » 10/6/2008, 23:09

heh no dzis chcialem ten luz dokrecic le jakos nei dalem rady z tego wzgledu ze polki nie mglem zdiac :| odkrecilem ta srube na srodku kierownicy co w rame wpada no i lagi (jak potem zauwazylem ze chyba nie ptorzebnie ..... i nie moglem jej zdjac ... co do uczelniaczy to chyba sobie juz jakos poradze nie wiem co z tmyi luzami :(
Alexen
Świeżak

Postprzez elco » 10/6/2008, 23:17

a kierownice odkreciles :?:
Honda VFR 800 FI
elco
Moderator

Postprzez Alexen » 11/6/2008, 04:33

no a gdzie ona mocowna jest jeszcze :| szczerze mowic to myslalem ze jak zdejme t srodkawa nkretke i rozkrece lagi to bede mogl ja zdjac ale sie nie dalo :|
Alexen
Świeżak

Postprzez elco » 11/6/2008, 09:31

Alexen napisał(a):no a gdzie ona mocowna jest jeszcze :| szczerze mowic to myslalem ze jak zdejme t srodkawa nkretke i rozkrece lagi to bede mogl ja zdjac ale sie nie dalo :|

Co chcesz przez topowiedziec ??
Czy tak ciezko zauwazyc, ze procz srodkowej sruby polka po bokach zablokowana jest drazkami kierownicy ? Sciagasz zawleczki, odkrecasz sruby drazkow (klucz 12 bodajze). Sciagasz kierownice razem z klamkami itd. Pozniej jezeli bedziesz mial juz pewnosc, ze nic nie blokuje polki, a mimo wszystko nie bedzie chciala zejsc to puknij ja delikatnie od dolu gumowym mlotkiem.

Ps. Sciagnij sobie serwisowke
Honda VFR 800 FI
elco
Moderator

Postprzez grooby » 11/6/2008, 10:36

oddaj to komus zeby ci zrobil zanim wywiniesz cos glupiego. :roll:
grooby
Świeżak

Postprzez Alexen » 11/6/2008, 10:59

spoko gdybym tak z kazda naprwa mial jezdzic do mechnika to bym chyba motocykla nie widzial ... w sensie tym ze zeby cos zorbic to ja musze motocykl na miesiac zostawic w serwisie ... sciagne serwisowke i mysle ze dam rde sam to zorbic dzieki z pomoc :)

a co do tego pytani co mam na mysli to chodzilo mi o te sruby ktore trzymaja sprezyny w srodku lagi .
Alexen
Świeżak

Postprzez elco » 11/6/2008, 16:48

zeby dostac sie do lozyska glowki ramy nie ma potrzeby odkrecania tych srub :roll:
Honda VFR 800 FI
elco
Moderator

Postprzez Adam M. » 11/6/2008, 18:38

Gorna polka oprocz centralnej nakretki jest jeszcze mocowana srubami sciskajacymi obejmy lag i jak ich nie odkrecisz to jej nie zdejmiesz.
To sa sruby po bokach korkow lag, ktore wlasnie niepotrzebnie odkreciles.

Adam M.
Adam M.
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości

na górê