Dopasowanie kombinezonu 1PC
• Strona 1 z 1
Dopasowanie kombinezonu 1PC
Witam
W ostatnich dniach stalem sie posiadaczem mojego pierwszego jednoczesciowego kombi. Kupilem moj rozmiar(czyli 56) ale nieco sie zdziwilem poniewaz kiedy stoje wyprostowany kombi sciaga sie z przodu uwierajac troche jajka i lekko ciagnac za szyje do przodu, podczas gdy "doopa" odchodzi do gory i tylu odstajac.
Kiedy jednak przyjme pozycje jak na moto wszystko sie normuje.To znaczy ta odstajaca i podniesiona doopa wedruje na swoje miejsce przez co sciagniety przod idzie ku gorze i nie uwiera. Wtedy jest ok ale np. przejsc sie na stacji to widac ze mnie ciagnie...
I teraz moje pytanie zmieniac bo tak juz bedzie czy zostawic bo sie troche rozejdzie? Dodam ze kombi alpinestarsa model s moto a moj wzrost 188 i 80kg wagi.
W ostatnich dniach stalem sie posiadaczem mojego pierwszego jednoczesciowego kombi. Kupilem moj rozmiar(czyli 56) ale nieco sie zdziwilem poniewaz kiedy stoje wyprostowany kombi sciaga sie z przodu uwierajac troche jajka i lekko ciagnac za szyje do przodu, podczas gdy "doopa" odchodzi do gory i tylu odstajac.
Kiedy jednak przyjme pozycje jak na moto wszystko sie normuje.To znaczy ta odstajaca i podniesiona doopa wedruje na swoje miejsce przez co sciagniety przod idzie ku gorze i nie uwiera. Wtedy jest ok ale np. przejsc sie na stacji to widac ze mnie ciagnie...
I teraz moje pytanie zmieniac bo tak juz bedzie czy zostawic bo sie troche rozejdzie? Dodam ze kombi alpinestarsa model s moto a moj wzrost 188 i 80kg wagi.
- ostryziom
- Świeżak
Nie wiem jaka jest rozmiarówka Alpinestars'a ale jakoś po rozmiarze wydaje mi się, że powinieneś mieć za duże to kombi. Ja mam 187, 88 kg i mam kombi Vanucci rozm. 52 (jak go kupowałem miałem 5kg mniej
). Co prawda wydaje mi się trochę przy mały jak chodzę ale jak jeżdżę jest ok.
A wracajÄ…c do Twojego pytania.
Zastanów się do czego potrzebujesz swojego kombinezonu. Czy do lansowania się po mieście, przechadzając się po deptaku czy ważniejsze jest bezpieczeństwo i to żeby podczas upadku wszystkie ochraniacze były na miejscu i zadziałały prawidłowo. Jeżeli wygodnie Ci się w nim jeździ to chyba masz odpowiedź
Poza tym jeśli jest to nowy kombinezon, to na 100% się rozciągnie i dopasuje do budowy Twojego ciała.
A więc nie przejmuj się.

A wracajÄ…c do Twojego pytania.
Zastanów się do czego potrzebujesz swojego kombinezonu. Czy do lansowania się po mieście, przechadzając się po deptaku czy ważniejsze jest bezpieczeństwo i to żeby podczas upadku wszystkie ochraniacze były na miejscu i zadziałały prawidłowo. Jeżeli wygodnie Ci się w nim jeździ to chyba masz odpowiedź

Poza tym jeśli jest to nowy kombinezon, to na 100% się rozciągnie i dopasuje do budowy Twojego ciała.
A więc nie przejmuj się.
VFR 02'
-
navi - Świeżak
navi wielkie dzieki za odpowiedz. co do rozmiarowki alpinestarsa to jest ona nastepujaca http://www.alpinestars.com/sizechartmtnumber.htm
Czyli 46 powinno byc nawet na 189 podczas gdy ja mam 188 moze nawet 187.
co do zastosowania to sie zgadzam nie bede przeciez po miescie w nim spacerowal ale kiedy np przyjdzie mi przejsc na stacji zaplacic za wache albo wyskoczyc po wode to wtedy troche ciagnie mi kolniezyk z przodu.
A rozciagac ro raczej sie nie musi chyba ze tylko do tej pozycji stojacej bo jestem szczuply i wszedzie mam po pare cm zapasu.
Czyli 46 powinno byc nawet na 189 podczas gdy ja mam 188 moze nawet 187.
co do zastosowania to sie zgadzam nie bede przeciez po miescie w nim spacerowal ale kiedy np przyjdzie mi przejsc na stacji zaplacic za wache albo wyskoczyc po wode to wtedy troche ciagnie mi kolniezyk z przodu.
A rozciagac ro raczej sie nie musi chyba ze tylko do tej pozycji stojacej bo jestem szczuply i wszedzie mam po pare cm zapasu.
- ostryziom
- Świeżak
Ja jestem akurat przed zakupem ciuchów i tez się zastanawiam
Ja jestem akurat przed zakupem ciuchów(tych ze zdjęć) i tez się zastanawiam czy przymierzać kurtkę na podkoszulek a spodnie na gołe nogi czy coś założyc pod spód. Nie wiem czy może założyć jakąs bluze z polaru i dopiero przymierzyć. No bo czasami będzie po prostu zimno i trzeba będzie coś grubszego założyć po skórzane ciuchy.
Pytałem kilku osób jeżdżących na moto ale jeden mądrzejszy niż drugi ale nikt konkretnych argumentów nie podaje.Szukałem jakiś artykułów na ten temat, ale nie ma w nich informacji o które pytam.
Może ktoś podpowie.
Pozdrawiam
Michał
Pytałem kilku osób jeżdżących na moto ale jeden mądrzejszy niż drugi ale nikt konkretnych argumentów nie podaje.Szukałem jakiś artykułów na ten temat, ale nie ma w nich informacji o które pytam.
Może ktoś podpowie.
Pozdrawiam
Michał
- Załączniki
-
spodnie.jpg
- (132.6 KiB) Pobrane 539 razy
-
- kurtka.jpg (126.53 KiB) PrzeglÄ…dane 5397 razy
- Gsx-R750
- Świeżak
kurtke to jak najbardziej na podkoszulek przeciez nie bedziesz smigal tylko w kurtce moze byc nawet bluzka z dlugim rekawem. a co do spodni to juz pewnie jak kto lubi i wiele pewnie tez opini. ja np pod kombi mam spodenki krotkie takie materialowe zeby nie byly za grube choc i pewnie dresa jakiegos tez bym zmiescil 

- ostryziom
- Świeżak
Kurtkę przymierz na koszulkę. A jak będzie zimno to i bluzę pod nią wciśniesz. A na pewno więcej będziesz jeździł jak będzie ciepło niż jak będzie zimno. Ze spodniami jest tak samo (tzn wciśniesz kalesony). A w ogóle to na chłodne dni najlepiej mieć ciuchy tekstylne, one są wygodniejsze jeśli masz założyć pod nie kilka warstw ubrań 

VFR 02'
-
navi - Świeżak
Sugeruje abys obejzal ten krotki film na temat kombinezonu.Wprawdzie nie jest on na tamat Alpinestars lecz o Teknic Chicane ale powinen odpowiedziec na twoje pytanie oto link http://www.youtube.com/watch?v=OXBB2q44 ... re=related Krotko mowiac kombinezo jest skrojony do jezdzenia na motocylu a nie do chodzenia.
- kuman11
- Świeżak
Całkiem nie dawno sprzedałem Kombinezon 1PC Berika mam taki sak tylko wiekszy model laguna Seca. Podstawową sprawą jest przeznaczenie tego kombinezonu. kombinezony 1PC są na tor dlatego są dość niewygodne i przyciasnawe. kombinezon ma zapewnić ci maksimum bezpieczeństwa niestety kosztem komfortu, ja jak miałem przy mały kombinezon obiawiało się tym że obcierał mi kolana ciągną strasznie za ramiona w dół a ubranie sie w niego zajmowało mi kilkanaście minut. Podstawowym obiawem jak masz za małe kombi to jajka będa ci wdchodziły do żołądka a ramiona ciągły w dół po paru godzinach jazdy ból kręgosłupa.... Ale to się dzieje jak kombi jest za małe zaś na stojąco kombi 1PC musi być delikatnie ciasnawe powtarzam delikatnie. Gdyż jest on krojony do pozycji siedzącej nawet skulonej powiedziałbym a nie stojącej. I tu sytuacja o której mówisz że na siedząco jest ok a na stojąco nie jeśli tak jest to jest OK tak powinno być powiedziłbym. Ja kupiłem delkatnie większe kombi i już jest wszystko ok nic mnie nie ściska nie ciągnie na stojąco owszem troszeczkę jest niekomfortowy ale to norma. Kombinezony skórzane zawsze się rozchodzą pamiętaj, rozejdzie ci sie jak cię w drodze deszcz spotka są też preparaty zmiękczające skórę i szybciej się rozchodzą. Zależy jeszcze jaką masz skóre czy Kanur czy bydlęca. kangur jest delikatniejszy bardziej miękki i szybciej się rozejdzie zać bydło no niestety twarda skóra która wymaga czasu aby się rozejść. Co od rozmiaruwek to nie słuchaj jak ktoś Ci mówi że ma tyle i tyle a ma taki i taki kombii każda firma robi inaczej dla mnie spidi 52 jest ok a Berik już nie a Ness co można powiedzieć że berik i ness to to samo już jest za duży, dainese tak samo 52 jest zderka za duży więc co firma to rozmiar mało tego nawet modele terj samej firmy mogą inaczej się uładac na ciele i powodować że będą przy małe lub za luźne. A i totalną głupotą jest pisanie ze 1PC na miasto to lanss bzdura totalna, ja mam 1PC skóra perforowana więc w ciepłe dni nie mam problemów zapie...alm po mieście i nie mam żadnych prolemów. Pamiętaj bezpiweczeństwo jest wtedy gdy kombinezon na tobie dobrze leży nie jest za luźny ani nie uciska masz sie w nim dobzre czuć wtedy jest bezpiecznie a czy on będzie 1PC 2 PC czy 10PC to już twoja wola z reguły ja latam po mieście ze znajomymi też mają 1PC i jest OK raczej nie ma się tu czym lansowć kombinezonem za 3500, gdybym miał Rossiego to rozumiem. Też ważne aby kombinezon był w miarę markowy i perforowany z podpinką. Kiedyś kolo kupił jakiś szajs za 1200 zł dość ze skóra to chyba była z pyty kangura to jeszcze brak podpinki i perforacji chłopaczyna w lato się gotował....Pozdrawiam
-
YZF R1 - Moderator
YZF R1 wielkie dzieki za bardzo wyczerpujaca odpowiedz
co prawda wystawilem go na allegro ale przemyslalem sprawe i jak nie zejdzie to go zostawie i raczej powinien sie rozejsc bo juz wydaje mi sie ze jakby troszke sie naciagna nawet do stojacej pozycji.

- ostryziom
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości