jak dbać o pasek ??
• Strona 1 z 2 • 1, 2
jak dbać o pasek ??
Witam mam pytanko w starszych motorkach za przeniesienie napędu był odpowiedzialny łańcuch. Obecnie coraz częściej stosowane są paski.
Moje pytanie jest takie : W jaki sposób dba sie o taki pasek ?? bo łańcuch trzeba było smarować i naciągać. Jak to wygląda przy pasku co trzeba robić aby służył jak najdłużej ?
Z góry dziękuje za odpowiedzi
Moje pytanie jest takie : W jaki sposób dba sie o taki pasek ?? bo łańcuch trzeba było smarować i naciągać. Jak to wygląda przy pasku co trzeba robić aby służył jak najdłużej ?
Z góry dziękuje za odpowiedzi

- jammal17
- Świeżak
Hmm... głupie pytanie troche, bo jak mi sie złużyje pasek to mi nie zal 30 zł na kupno nowego... Pasek to rzecz którą sie wymienia tak jak bęzyne mniejwięcej, złuzyje ci sie to kupujesz nowy, jak dbac o pasek??
Cięzkie pytanie, chyba trzeba sobie zablokowac sprzęta do 45 km/h
hehe

Ciekawośc to pierwszy stopień do piekła,
a prędkośc to drugi :D
"I kto tu mówi ze moto nie ma duszy..."
-
Jonyl - Świeżak
Jonyl napisał(a):Hmm... głupie pytanie troche, bo jak mi sie złużyje pasek to mi nie zal 30 zł na kupno nowego..
Nie wiedziałem ze to kosztuje tak mało bo skoro nie więcej niż 40 zł to nie ma problemy
Mam kolejne pytanko : jest jakaś różnica w jedzcie miedzy łańcuchem a paskiem ?? bo nie mialem przyjemności jeździć na pasku
- jammal17
- Świeżak
Jeśli chodzi o pasek napędzający tylne koło, to na pewno koszt jego jest większy niż 30zł, i nie wiem gdzie ty widziałeś, że coraz częściej w nowych sprzętach takie zakładają. Może w niektórych chopperach. Chociaż i tam raczej bardziej popularny jest wał kardana. A jeśli chodzi o obsługę, to raczej wystarczy utrzymywać go w czystości i wymieniać jak się zużyje. To tyle
http://bikepics.com/members/numberuno/ | | www.diety-treningi.pl Jakby ktoś potrzebował, zapraszam.
- numberuno
- Świeżak
Jonyl napisał(a):Hmm... głupie pytanie troche, bo jak mi sie złużyje pasek to mi nie zal 30 zł na kupno nowego... Pasek to rzecz którą sie wymienia tak jak bęzyne mniejwięcej, złuzyje ci sie to kupujesz nowy, jak dbac o pasek??Cięzkie pytanie, chyba trzeba sobie zablokowac sprzęta do 45 km/h
hehe
chyba ze mowisz o jakim skuterze49cc :] to sie zgodze bo tam bys mogla zalozyc kilka recepturek i git ale maszyny takie jak np Harley Davidson co ma powiedzmy 1500cc (wiem ze to ok 70KM ale to i wiecej niz skuter ) musi byc duzo bardiej wytrzymaly!!! koszt paska jest zblizona do kosztu lancucha ... owszem masz rozne typy ale tez rozna cene oto kilka przykladow:
http://moto.allegro.pl/item370899913_pa ... n_500.html
http://moto.allegro.pl/item370245903_no ... idson.html
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
Jonyl napisał(a):Hmm... głupie pytanie troche, bo jak mi sie złużyje pasek to mi nie zal 30 zł na kupno nowego... Pasek to rzecz którą sie wymienia tak jak bęzyne mniejwięcej, złuzyje ci sie to kupujesz nowy, jak dbac o pasek??Cięzkie pytanie, chyba trzeba sobie zablokowac sprzęta do 45 km/h
hehe
Posłuchaj rad fachowca... "to się wymienia jak bęzynę" Hyyym....
Sory, ale jak nikt nie skomentuje takiej odpowiedzi to sie gość nigdy nie "złużyje", chyba, że sie sam WYPALI - jak bENzyna..
Do tematu.. popatrz np. na allegro lub motosklepach internetowych ile kosztują paski do modelu o którym myślisz. Praktycznie, oprócz dbania o odpowiedni naciąg jest to rzecz bezobsługowa i wystarcza na dłużej niż tradycyjny łańcuch. Ale jeśli chodzi o wymianę, to koszt jest przeważnie większy lub porównywalny do całego zest. napędowego w przypadku napędu łańcuchem. Pasek ma jeszcze jedną zaletę. Jest o wiele lżejszy niż łańcuch.
http://filmy.scigacz.pl/Julien_Dupont_trial_Ateny Inter:pediatric
-
Grzybu - Bywalec
Mi chodziło bardziej o skuterek, nie wiedziałem ze w motorach też są paski
hehe, no to fakt, ze w motorach trzeba dac ciut więcej niz w skuterkach, hugo2003 chyba pomyliłeś moją płec
hehe
Jeszcze raz sory za tą pomyłke myślałem ze chodzi wam o pasek od skuterka

Jeszcze raz sory za tą pomyłke myślałem ze chodzi wam o pasek od skuterka
-
Jonyl - Świeżak
numberuno napisał(a):nie wiem gdzie ty widziałeś, że coraz częściej w nowych sprzętach takie zakładają. Może w niektórych chopperach.
Ja jestem bardzo zainteresowany kupnem Suzuki LS650 i tam właśnie jest pasek i chciałem sie dowiedzieć jak to wygląda. Bo bałem sie ze może ten pasek sporo kosztować ale mnie uspokoilście.
- jammal17
- Świeżak
No nie wiem kto cie uspokoił, w linkach podanych powyżej pasek kosztuje ok.400zł, a dla mnie to juz coś jest 

-
Jonyl - Świeżak
o Kur..... patrzyłem to w środku nocy i mogę dać sobie rękę uciąć ze widziałem 39 zł a nie 399 zł.
noo to już dużo :/
Możecie mi napisać na jak długo starczy taki pasek ?? tak średnio rok czy 10 lat
noo to już dużo :/
Możecie mi napisać na jak długo starczy taki pasek ?? tak średnio rok czy 10 lat

- jammal17
- Świeżak
Stego co ja sie orientuje a moge sie mylic (poprawy mile widziane) no to gdzieś tak z 3-5 sezonów
-
Jonyl - Świeżak
To może być przydatne jak staniesz pod blokiem i zanim sie jeszcze zatrzymasz to już otacza sie grupka 7-latków
wtedy wystarczy strzelić z tłumika i po sprawie XD
a tak serio ma to jakiś wpływ na żywotność silnika ??

a tak serio ma to jakiś wpływ na żywotność silnika ??
- jammal17
- Świeżak

Silnik wolnossący to poprostu silnik bez doładowania, zasysający mieszankę tylko pod wpływem podciśnienia wytwarzanego przez tłok. Żadna rewelacja - większość motocykli ma takie.

Myślę, że miałeś na myśli silnik długoskokowy - a więc o długim skoku tłoka (dłuższy niż jego średnica). Są to silniki wolnoobrotowe z dużym momentem przeważnie. A strzelają bo mają ciężkie koła zamachowe, które długo wytracają prędkość przepychając mieszankę do tłumików.
-
Grzybu - Bywalec
senekkorzenna napisał(a):
Silnik wolno ssący cechują te parametry które opisałeś czyli długi korbowód a co za tym idzie powolny ruch w dół i górę ,specyficzna praca .Ja to uwielbiam.
Nieprawda. Te parametry cechują silnik długoskokowy.
Każda starsza szlifiera, choćby kręcąca się do 14 tys obr. też ma silnik tzw. wolnossący (bo niedoładowany). A doładowanym możemy nazwać np. te z "doładowaniem dynamicznym".
chociaż nie tylko:
http://pl.youtube.com/watch?v=s8YfeBQHbqo - wstęp trochę przydługawy ale za to z jajem

TrochÄ™ nam siÄ™ wontek zmienia ale...
-
Grzybu - Bywalec
Grzybu napisał(a): http://pl.youtube.com/watch?v=s8YfeBQHbqo - wstęp trochę przydługawy ale za to z jajem
TrochÄ™ nam siÄ™ wontek zmienia ale...
skoro już zmieniamy temat to co to za motorek w drugiej minucie filmiku ten na pierwszym planie biało niebieski.
czyli silniki wolnossace charakteryzują sie.... jakby to nazwać "cieżką' pracą silnika jak to ma miejsce w chopperch.
- jammal17
- Świeżak
"czyli silniki wolnossace charakteryzują sie.... jakby to nazwać "cieżką' pracą silnika jak to ma miejsce w chopperch."
Znowu błąd. Przeczytaj jeszcze raz mój ostatni post. Istotą jest to, że są to silniki wolnoobrotowe - długoskokowe. To, że są również wolnossące nie ma tu znaczenia (przykładowo cebra czy gixer z początku lat 90. też jest wolnossący- bo bez wymuszonego zasysania mieszanki)
Wyobrażasz sobie żeby taka savage z tłokiem jak wiadro wywijała 15 tys obrotów? Prędzej by się ten tłok urwał. Dlatego w takich silnikach większe znaczenie ma duży moment obrotowy, który jest osiągany przy stosunkowo niskich obrotach silnika (w porównaniu do silników wysokoobrotowych - krótkoskokowych)
Znowu błąd. Przeczytaj jeszcze raz mój ostatni post. Istotą jest to, że są to silniki wolnoobrotowe - długoskokowe. To, że są również wolnossące nie ma tu znaczenia (przykładowo cebra czy gixer z początku lat 90. też jest wolnossący- bo bez wymuszonego zasysania mieszanki)
Wyobrażasz sobie żeby taka savage z tłokiem jak wiadro wywijała 15 tys obrotów? Prędzej by się ten tłok urwał. Dlatego w takich silnikach większe znaczenie ma duży moment obrotowy, który jest osiągany przy stosunkowo niskich obrotach silnika (w porównaniu do silników wysokoobrotowych - krótkoskokowych)
-
Grzybu - Bywalec
senekkorzenna napisał(a):dzięki za pouczający wykład.
a co do paska to przede wszystkim należy pilnować aby po zabrudzeniu go czyścic .
A jak wygląda sprawa np podczas mycia albo sporego deszczu czy nie szkodzi mu spora ilość wody ??
- jammal17
- Świeżak
z tego co sie orientuje, nie musisz go smarowac, a zywotnosc takiego elementu jest okolo dwa razy dluzsza od lancucha... tyle ze koszt jest okolo dwa razy wiekszy... ale za to jak juz napisalem nie trzeba smarowac
a paski stosuja m.in. w BMW i HD oraz Buell, a te do skuterow to zupelnie co innego...

a paski stosuja m.in. w BMW i HD oraz Buell, a te do skuterow to zupelnie co innego...
przyczajony tygrys, ukryty smok... zielony smok... Kawasaki

-
Ryba - Świeżak
senekkorzenna napisał(a):napisz z którego roku Savage i jaki kolor.
Ja narazie planuje zakup savage ( prawdopodobnie żółty ) i chciałem sie dowiedzieć jak wygląda sprawa tego paska. A Ty "senekkorzenna" jeździsz Savage ??
- jammal17
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości