JakÄ… macie temperaturÄ™ cieczy na postoju?
• Strona 1 z 1
JakÄ… macie temperaturÄ™ cieczy na postoju?
Cześć
W tym sezonie kupiłem honda cb1000r z 2010r (obecnie ma 14 tyś km)
Zrobiłem już około 1000-1200 km i zauważyłem, że ma tendencje do szybkiego nagrzewania sie na postoju.
Podczas normalnej jazdy jest spoko nie ważne czy jadę ostro czy spokojnej temperatura jest w okolicy 73-78 stopni.
Problem zaczyna się podczas postoju np. Na światłach. Tam moto lubi osiągać temperaturę w okolicy 100 stopni. Przy 99 załącza się wentylator który w sumie raz daje radę a nie raz temperatura i tak wędruje w okolice 104 stopni.
Moto było zalane płynem, dla pewności wymieniłem efekt ten sam.
Jak myślicie jest to normalnie zjawisko czy początki jakiegoś problemu?
W tym sezonie kupiłem honda cb1000r z 2010r (obecnie ma 14 tyś km)
Zrobiłem już około 1000-1200 km i zauważyłem, że ma tendencje do szybkiego nagrzewania sie na postoju.
Podczas normalnej jazdy jest spoko nie ważne czy jadę ostro czy spokojnej temperatura jest w okolicy 73-78 stopni.
Problem zaczyna się podczas postoju np. Na światłach. Tam moto lubi osiągać temperaturę w okolicy 100 stopni. Przy 99 załącza się wentylator który w sumie raz daje radę a nie raz temperatura i tak wędruje w okolice 104 stopni.
Moto było zalane płynem, dla pewności wymieniłem efekt ten sam.
Jak myślicie jest to normalnie zjawisko czy początki jakiegoś problemu?
- 94Player
- Świeżak
Re: JakÄ… macie temperaturÄ™ cieczy na postoju?
Nie ma czym sie martwić. Wiem, że temp 100 "brzmi" groźnie, ale jest goraco to sie grzeje proste.
r6 2001 -----> cbr 1000rr 2014
-
Insekt - Świeżak
94Player napisał(a):Jak myślicie jest to normalnie zjawisko czy początki jakiegoś problemu?
Jest to normalne - gdy motocykl stoi to brakuje dobrego przeplywu powietrza przez chlodnice, dlatego temperatura plynu wzrasta. Sam plyn jest pod cisnieniem, temperatury okolo 100°C nie sa dla niego grozne.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
Dla potomnych, tak jak napisali wcześniej nie jest to nic dziwnego, w trakcie gorących dni niestety wentylator nie zawsze daje rade schłodzić do odpowiedniej temperatury w trakcie postoju - jeżeli w trasie jest ok i w normalnych temperaturach na postoju wszystko działa to nie ma się czym przejmować.
Ewentualnie warto zwrócić uwagę na:
1. czy jest zalany dobry i w miarę świeży płyn do chłodnicy
2. czy wentylator działa prawidłowo (tzn. zdarzają się usterki z wentylatorami które na pierwszy rzut oka normalnie funkcjonują ale kręcą się wolniej niż powinny - usterka wentylatora albo za małe napięcie dochodzi i wówczas szukamy elektryka który nam to ogarnie)
3. czujnik wentylatora - ale jeżeli wentylator zazwyczaj załącza się przy 100 st. i schładza do ok 90 i wyłącza się i tak w kółko to raczej ok
4. termostat
Ewentualnie warto zwrócić uwagę na:
1. czy jest zalany dobry i w miarę świeży płyn do chłodnicy
2. czy wentylator działa prawidłowo (tzn. zdarzają się usterki z wentylatorami które na pierwszy rzut oka normalnie funkcjonują ale kręcą się wolniej niż powinny - usterka wentylatora albo za małe napięcie dochodzi i wówczas szukamy elektryka który nam to ogarnie)
3. czujnik wentylatora - ale jeżeli wentylator zazwyczaj załącza się przy 100 st. i schładza do ok 90 i wyłącza się i tak w kółko to raczej ok
4. termostat
Instruktor nauki jazdy A,B - Poznańhttp://szkola-motocyklowa.blogspot.com/ - Twoje kompendium wiedzy
- adam_tomasz
- Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości