YZF R125 nie wskakujÄ…ce biegi na postoju
• Strona 1 z 1
YZF R125 nie wskakujÄ…ce biegi na postoju
Cześć
Jako że to moje pierwsze moto pytam bo się nie znam hehe
Czy jeżeli motocykl jest na postoju (nie jedziemy) ale silnik jest odpalony to czy można wbijać poszczególne biegi ? wiadomo jedynka zawsze mi wchodzi na postoju bez problemu, a jak jest z 2, 3, 4, 5, 6, czy te biegi da się wbić na postoju ? u mnie próbowałem i nie wchodzą majtam nogą góra dół i nie słychać aby wyższe biegi wchodziły, pózniej już nawet luzu nie można wbić. Tak ma być czy coś jest ze skrzynia ?
Zaznaczę że podczas jazdy biegi wchodzą bez problemowo zarówno w dół jak i w górę. Tylko ciekawi mnie ten efekt na postoju.
Pytanie drugie czy biegi można zbijać w dół podczas jazdy nie puszczając sprzęgła (czy jest to możliwe?) tzn cały czas je trzymając wcisnięte ? Przykładowo jadę 80 km/h wciskam sprzęgło i cały czas trzymam miedzy czasie hamuje hamulcami i kopie biegi w dół. Czy co zamianę biegu muszę odpuścić sprzęgło ? i na nowo je wcisnąc i dopiero bieg w dół ?
Jako że to moje pierwsze moto pytam bo się nie znam hehe

Czy jeżeli motocykl jest na postoju (nie jedziemy) ale silnik jest odpalony to czy można wbijać poszczególne biegi ? wiadomo jedynka zawsze mi wchodzi na postoju bez problemu, a jak jest z 2, 3, 4, 5, 6, czy te biegi da się wbić na postoju ? u mnie próbowałem i nie wchodzą majtam nogą góra dół i nie słychać aby wyższe biegi wchodziły, pózniej już nawet luzu nie można wbić. Tak ma być czy coś jest ze skrzynia ?
Zaznaczę że podczas jazdy biegi wchodzą bez problemowo zarówno w dół jak i w górę. Tylko ciekawi mnie ten efekt na postoju.
Pytanie drugie czy biegi można zbijać w dół podczas jazdy nie puszczając sprzęgła (czy jest to możliwe?) tzn cały czas je trzymając wcisnięte ? Przykładowo jadę 80 km/h wciskam sprzęgło i cały czas trzymam miedzy czasie hamuje hamulcami i kopie biegi w dół. Czy co zamianę biegu muszę odpuścić sprzęgło ? i na nowo je wcisnąc i dopiero bieg w dół ?
- shakal84
- Świeżak
Re: YZF R125 nie wskakujÄ…ce biegi na postoju
shakal84 napisał(a):Czy jeżeli motocykl jest na postoju (nie jedziemy) ale silnik jest odpalony to czy można wbijać poszczególne biegi ?
Zależy to od konstrukcji skrzyni biegów, ale zazwyczaj nie da się zmieniać biegów przy stojącym motocyklu - jest to tez opisane w instrukcji obsługi Twojego motocykla.
shakal84 napisał(a):Pytanie drugie czy biegi można zbijać w dół podczas jazdy nie puszczając sprzęgła
Można. Sposób działania i używania sprzęgła powinien Ci wytłumaczyć instruktor w trakcie robienia prawa jazdy.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
Re: YZF R125 nie wskakujÄ…ce biegi na postoju
OK dzieki za info 

- shakal84
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości