Åšcigacz dla poczÄ…tkujÄ…cego 600 czy 1000?
• Strona 1 z 1
Åšcigacz dla poczÄ…tkujÄ…cego 600 czy 1000?
Witam
Szukam motocykla do uprawiania sportu motocyklowego na lokalnych Polskich "torach" wyścigowych (Radom, słomczyn). Nie mam doświadczenia w jeździe po torach. Szukam motocykla na którym mogę najwięcej się mogę nauczyć, tak jak techniki jazdy ale i wpływu ustawienia zawieszenia, ustawienia przełożeń, opon na zachowanie na torze. Największy problem mam z wyborem pojemności. 600 chyba są najbardziej rozsądne, jazdy najwięcej bym się nauczył na 300, ale litry najfajniejsze ale w naszych realiach raczej bez sensu.
- Jakie masz doświadczenie (ile km na jakim sprzęcie),
FZS 600 - 4 lata; GSF 1200S - 2 lata
- Wiek, waga, wzrost, - 30 lat; 90kg; 186 cm
- Do jakich celów chcesz używać motocykla , w jakich udziałach procentowych? - Tor - 80%
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie? - kilka sesji w sezonie
- Ile gotówki masz na sam motocykl - ~15 tyś
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie? - 5 tysięcy
- Jakie motocykle Ci się podobają - rozważamy sportowe
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?
Yamaha R6 2004-2007;Honda CBR RR; Yamaha R3; CBR 1000RR sc57
Najbardziej jestem przekonany do R6 chociaż podoba mi się sc57, z kolei CBR 600 RR ma w sobie pierwiastek Moto2.
Szukam motocykla do uprawiania sportu motocyklowego na lokalnych Polskich "torach" wyścigowych (Radom, słomczyn). Nie mam doświadczenia w jeździe po torach. Szukam motocykla na którym mogę najwięcej się mogę nauczyć, tak jak techniki jazdy ale i wpływu ustawienia zawieszenia, ustawienia przełożeń, opon na zachowanie na torze. Największy problem mam z wyborem pojemności. 600 chyba są najbardziej rozsądne, jazdy najwięcej bym się nauczył na 300, ale litry najfajniejsze ale w naszych realiach raczej bez sensu.
- Jakie masz doświadczenie (ile km na jakim sprzęcie),
FZS 600 - 4 lata; GSF 1200S - 2 lata
- Wiek, waga, wzrost, - 30 lat; 90kg; 186 cm
- Do jakich celów chcesz używać motocykla , w jakich udziałach procentowych? - Tor - 80%
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie? - kilka sesji w sezonie
- Ile gotówki masz na sam motocykl - ~15 tyś
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie? - 5 tysięcy
- Jakie motocykle Ci się podobają - rozważamy sportowe
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?
Yamaha R6 2004-2007;Honda CBR RR; Yamaha R3; CBR 1000RR sc57
Najbardziej jestem przekonany do R6 chociaż podoba mi się sc57, z kolei CBR 600 RR ma w sobie pierwiastek Moto2.
- Klusekb
- Świeżak
Re: Åšcigacz dla poczÄ…tkujÄ…cego 600 czy 1000?
Cześć , tory które wymieniłeś to kartingi im mniejszy motocykl tym lepiej, latałem na R1 po Radomiu i na zębatce przód -1 drugi bieg był optymalny,reszty praktycznie nie używałem. Yamahe R3 raczej bym odrzucił z twojego zestawienia ze względu na niedosyt mocy - owszem na kartingach będziesz nią królował ale w żadnym innym wypadku ten motocykl nie będzie ci dawał raczej frajdy - zważywszy na to czym jeździłeś wcześniej. Jako królową stawiam R6 za prowadzenie i agresywną nie do znudzenia się jednostkę napędową. SC 57 będzie wielką krową przy wymienionej R6 i na kartingu będzie ciężko w jaki kolwiek wykorzystać jej potencjał. Jeżeli do tych kilku sesji dodajesz kilka tysięcy km rocznie na drogach publicznych i lubisz latać na gumie hmm myśl nad litrem , jeżeli chcesz tylko i wyłącznie szlifować swe umiejętności na małych obiektach to tylko 600 et.. a jaka to kwestia upodobania , ja jestem za R6 , natomiast konkurencja nie jest gorsza i tu raczej dochodzi się do kwestii upodobań danej marce , jeżeli mówimy o zbliżonych rocznikach i budżecie jakim dysponujesz . Do celów "torowych" nie zapomnij o porządnym serwisie zawieszenia, tak aby bawić się na sprawnym sprzęcie , wykorzystywać jego potencjał i przesuwać swoje granice pozdro
-
kuba210796 - Świeżak
Re: Åšcigacz dla poczÄ…tkujÄ…cego 600 czy 1000?
Jak chcesz byc zabijaka torowy na takich kartingach, to wez jakies dwusuwowe 250 typu Suzuki rgv czy Aprilia RS 250. Jak sie nauczysz tym jezdzic, to gwarantuje, bedziesz w scislej czolowce i Twoje rekordy okrążeń będą tym, do czego inni będą dążyć.
Z czterosuwów warto rozważyć czterocylindrowe 400cc czy 500cc, choć np. taka dwucylindrowa Honda CB500 potrafi ostro narobić wstydu dużo większym, teoretycznie mocniejszym sprzętom.
Z czterosuwów warto rozważyć czterocylindrowe 400cc czy 500cc, choć np. taka dwucylindrowa Honda CB500 potrafi ostro narobić wstydu dużo większym, teoretycznie mocniejszym sprzętom.
-
ChaoticBiker - Stary Wyjadacz
• Strona 1 z 1
Powrót do Chcę kupić motocykl - kat A
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości