Zobacz wątek - pomoc w doborze części do ER5
NAS Analytics TAG

pomoc w doborze części do ER5

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

pomoc w doborze części do ER5

Postprzez Thomsonicus » 5/5/2008, 18:17

witam.
jak wynika z tematu mam kawasaki er5 ('99) i mam kilka pytań dotyczących paru rzeczy które muszę zakupić żeby móc cieszyć się bezproblemową jazdą nowym sprzętem. dodam że jest to mój pierwszy prawdziwy motocykl i, jak to nowy, nie bardzo wiem od której strony się za to zabrać.
dodatkowym utrudnieniem (troszkę) jest też fakt że mieszkam w anglii, więc nazewnictwo niektórych rzeczy może być mylące (przynajmniej mnie).
Pierwszą rzeczą o którą chciałem zapytać to smar do łańcucha. chcę kupić coś w spray'u i nie bardzo wiem co. w polsce wszędzie pisze że takie coś zawiera rozpuszczalnik i już. w anglii jedyne podobne specyfiki jakie znajduję to "Motorcycle Chain Wax" który sprawia sprawę prosto że zawiera wosk (z nazwy), chodzi mi o coś takiego
-=LINK DO EBAY.co.uk=- (otwórz link)
czy to właśnie coś takiego powinienem zakupić? jeśli wynajdziecie coś lepszego na ebay.co.uk to śmiało walcie linki, przydadzą się na pewno.

Kolejna sprawa to ewentualna zmiana łańcucha i zębatek. Też najlepiej ebay bo będę się wtedy orientował czego szukać. Kiedy sprawdzałem na ile da się odciągnąć łańcuch na tyle zębatki to udało mi się go odciągnąć na około 1mm; dodam że łańcuch chyba wymaga napinania bo dolną część łańcucha można podnieść palcem o jakieś 4cm (za dużo?).

Kolejny element to opony, oryginalne rozmiary to 110/70/17 i 130/70/17. Aktualnie założone są Bridgestone'y Battilax BT45 na których znaczniki mówią że są z roku 2004. Na tyle na środku rowek ma może 2mm, na przodzie lepiej to wygląda ale opona ma jakby ząbki. Wygląda to w taki sposób że nie jest idealnie gładko równo wytarta tylko zaraz za rowkiem guma jest troszkę wyższa niż kilka milimetrów dalej. Czy kwalifikuje to opony do wymiany?
Jeśli to pomoże to mogę później dorzucić zdjęcia/filmy z tego jak wygląda sprawa z łańcuchem czy oponami.
Za wszelkie odpowiedzi i wyrozumiałość z góry dziękuję.
Thomsonicus
Świeżak

Postprzez Niebiesska » 7/5/2008, 13:30

Na motorach się jeszcze tak dobrze nie znam, ale sama chcę sobie kupić kawe er5 :D pomóc na razie nie mogę, ale jak ktoś napisze, to chętnie poczytam i się poduczę :lol:
Niebiesska
Świeżak

Postprzez Thomsonicus » 11/5/2008, 08:31

na razie mogę ci tyle powiedzieć że jak jesteś niska baba to ER5 będzie gites dla ciebie. ja mam 184cm i troszkę mi się czasem przymała wydaje
Thomsonicus
Świeżak

Postprzez Inku » 11/5/2008, 11:33

Więc zaczynamy:

Smar do łańcucha:
Chain Lube
Skoro mieszkasz w UK to masz dostęp do Wurth Dry Chain Lube - podobno najlepszy spray. (patrz forum: Akcesoria motocyklowe-->smar do łańcucha)

http://cgi.ebay.co.uk/WURTH-DRY-CHAIN-L ... dZViewItem
Sam chętnie bym taki kupił ale niedostępny w Polsce a nie mam jak zpałacić na Ebay. Nieważne

Najpierw sprawdź czy masz miejsce do naciągu łańcucha na wahaczu. Łańcuch się naciąga (patrz service manual albo owner's manual)
Jak masz do wymiany to kup łańcuch DIDa + zębatki Sunstara/JT chociaż jest jeszcze kilka firm dobrych zębatek ale nazwy nie pamiętam. (Łańcuch zmieniasz ZAWSZE z zębatkami)

Luz łańcucha powinien wynosić średnio 2-3cm sprawdzając na bocznej nóżce i różni się w zależności od motocykla (naklejka na wahaczu albo instrukcja obsługi)

Opony: Też mam Bridgesotna BT45. Wydaje mi się, że ten tym tak ma, że przód się klockuje. Mam to samo. Wymień ją (ja chyba przez to mam shimmy na kierownicy). Nt. opon tych rozmiarów było już trochę napisane na forum.

Oprócz tego jak nie masz potwierdzonego serwisu książką to zrób: wymianę oleju z filtrem, serwis gaźników, kontrolę/regulacje zaworów.
Półśrodki prowadzą do ćwierćrezultatów.

Suzi GS500F
Inku
Bywalec

Powrót do Akcesoria motocyklowe