Mandat za niewskazanie kierowcy
• Strona 1 z 1
Mandat za niewskazanie kierowcy
Witam
Sory że nie na temat moto
Mam jedno pytanie dotyczące mandatu za niewskazanie kierowcy. Załóżmy, że mam samochód. Pożyczyłem go bratu i złapał go fotoradar np. za przejazd na czerwonym. Przysyła do mnie kwitek staż miejska albo ITD i wybieram opcje, że nie wskazuje kierowcy pojazdu. Wtedy wystawiają mi mandat za niewskazanie kierowcy i go przyjmuje i płace. I tu moje pytanie: czy po tym mandacie sprawa jest już zamknięta? czy ciągnie to za sobą inne konsekwencje?
Sory że nie na temat moto
Mam jedno pytanie dotyczące mandatu za niewskazanie kierowcy. Załóżmy, że mam samochód. Pożyczyłem go bratu i złapał go fotoradar np. za przejazd na czerwonym. Przysyła do mnie kwitek staż miejska albo ITD i wybieram opcje, że nie wskazuje kierowcy pojazdu. Wtedy wystawiają mi mandat za niewskazanie kierowcy i go przyjmuje i płace. I tu moje pytanie: czy po tym mandacie sprawa jest już zamknięta? czy ciągnie to za sobą inne konsekwencje?
- mati1466
- Świeżak
Re: Mandat za niewskazanie kierowcy
Nie wskazujesz kierowcy, dostajesz mandat 500 zł, bez punktów karnych, opłacasz w terminie 14 dni, bo chyba nowelizacja wydłużająca z 7 do 14 dni weszła jakoś w listopadzie, i sprawa jest zamknięta 

Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
-
Glenroy - Moderator
Czyli po zapłaceniu mandatu sprawa nie pójdzie dalej do sądu??
- mati1466
- Świeżak
mati1466 napisał(a):Czyli po zapłaceniu mandatu sprawa nie pójdzie dalej do sądu??
Nie, bo na jakiej podstawie niby? Nie wskazujesz kierującego, czyli bierzesz mandat na siebie, opłacasz i koniec tematu.
Sprawa mogła by pójść do sądu, gdybyś w ogóle odmówił przyjęcia mandatu.
Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
-
Glenroy - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości