Yamaha r6
• Strona 1 z 1
Yamaha r6
Witam. Mam yamahe r6 z 2000 roku i mam mianowicie taki problem jak wbijam pierwszy bieg słychać taki głośny stuk, zgrzyt i motor chodź trzymam na sprzęgle delikatnie rwie do przodu. Wszystko ustaje gdy złapie temperatury. I nie wiem czy to wina sprzęgła czy to tak ma być ?
Zły dział, przenoszę /Glenroy
Zły dział, przenoszę /Glenroy
- seba@91
- Świeżak
Re: Yamaha r6
1. Jaki masz olej? Może wlany jest np. jakiś 15W40, zamiast 10W40 i jest za gęsty na zimno.
2. Spróbuj poluzować delikatnie cięgno sprzęgła
3. Jedynka wchodząca, jakby ktoś rąbnął młotkiem w silnik, to znak rozpoznawczy wszystkich motocykli spod znaku kamertonów
2. Spróbuj poluzować delikatnie cięgno sprzęgła
3. Jedynka wchodząca, jakby ktoś rąbnął młotkiem w silnik, to znak rozpoznawczy wszystkich motocykli spod znaku kamertonów

Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
-
Glenroy - Moderator
niestety to raczej standard... w r6 dosyć często psuje się skrzynia biegów np bieg 3 nie wchodzi tak więc co jakiś czas obserwuj czy coś więcej się nie dzieje 

Instruktor nauki jazdy A,B - Poznańhttp://szkola-motocyklowa.blogspot.com/ - Twoje kompendium wiedzy
- adam_tomasz
- Moderator
Wymienię olej bo i tak jestem przed wymiana na sezon to zobaczę czy to coś pomoże. Ale jak się zagrzeje to biegi wchodzą gładko i żaden bieg nie wyskakuje.
- seba@91
- Świeżak
adam_tomasz napisał(a):niestety to raczej standard... w r6 dosyć często psuje się skrzynia biegów np bieg 3 nie wchodzi tak więc co jakiś czas obserwuj czy coś więcej się nie dzieje
Co ma ciągnięcie na pierwszym biegu, do awarii skrzyni?

Jeżeli już w Yamahach coś było standardem, to usterka drugiego, nie trzeciego biegu i nie ma to nadal nic wspólnego z ciągnięciem na zimnym oleju. Zrobiłeś diagnozę w stylu "boli mnie głowa - rak mózgu"

-
Glenroy - Moderator
seba@91 napisał(a):Wymienię olej bo i tak jestem przed wymiana na sezon to zobaczę czy to coś pomoże. Ale jak się zagrzeje to biegi wchodzą gładko i żaden bieg nie wyskakuje.
Długo masz tego kamertona? Jeżeli dopiero co kupiłeś, to kup sobie jeszcze płukankę "Liqui Moly Motorbike Engine Flush", dolewasz do oleju który masz teraz w silniku, dajesz mu z 10 min popracować na obrotach jałowych, spuszczasz olej, wymieniasz filtr, zalewasz świeży olej i gitara

Płukankę warto żebyś zrobił, bo możesz mieć stary, baaardzo mocno styrany olej i warto ten cały syf wypłukać, m.in. z tarcz sprzęgłowych właśnie

Zrób płukankę - nie zaszkodzi, uwierz, robię co drugą wymianę oleju i jeszcze nikt nigdy nie miał problemów, cieknąć też nie zacznie, a jak zacznie, to znaczy, że ktoś po prostu dobrze przypudrował wycieki

-
Glenroy - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum