Honda CBR 125r blokady
• Strona 1 z 1
Honda CBR 125r blokady
Witam, przejrzałem chyba pół polskiego intetnetu w poszukiwaniu informacji o blokadach w małej CBR, jednak to jedna wielka zagadka
Mój egzemplarz to wersja JC39 na wtrysku, wersja B. Motocykl sprowadziłem z Niemiec, wiem że miał wymieniany moduł na sportowy - kręci do 12k obrotów, a w papierach zapisane 15 koni. W tłumiku jest zwężka przy wylocie, czy jest też zwężka bliżej samego silnika? Gdzie jeszcze mogą być ukryte blokady? Wiem że temat wałkowany 100 razy, ale nie znalazłem nic konkretnego. Z góry dzięki za pomoc.

- Vorvard
- Świeżak
Re: Honda CBR 125r blokady
Blokady byly dwie:
Firmowa - do wymiany CDI i kroccec ssacy (10kW, po kastracji 4.7 kW).
Alphatechni - ogranicznik drogi gazu i zmniejszenie srednicy dolotu (10kW, po kastracji 9.1 kW).
W papierach powinno byc opisane, ktora jest zabudowana, ale jesli masz juz 15 kW, to podejrzewam ze zabudowana jest zadna.
Jaki jest Vmax?
Firmowa - do wymiany CDI i kroccec ssacy (10kW, po kastracji 4.7 kW).
Alphatechni - ogranicznik drogi gazu i zmniejszenie srednicy dolotu (10kW, po kastracji 9.1 kW).
W papierach powinno byc opisane, ktora jest zabudowana, ale jesli masz juz 15 kW, to podejrzewam ze zabudowana jest zadna.
Jaki jest Vmax?
-
Fugu - Mieszkaniec forum
Mam 15 koni, czyli zaledwie 11kw jeśli przelicznik który znalazłem jest odpowiedni
v-max przy mojej wadze 60kg to 100-110kmh, chociaż zdarzało się że wyciągałem i 120kmh, ale to już chyba od szczęścia zależało

- Vorvard
- Świeżak
to juz blokad nie masz, nie oczekuj ze ten szatan znacznie wiecej wycisnie
napompuj dobrze opony, nasmaruj łancuch - wtedy bedzie miał odczuwalnie wiecej "mocy " to jedyna blokada moze byc w tym momencie
reszta to ewentualny tuning który nie jest za bardzo opłacalny

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
A ta zwężka na tłumiku? Możliwe, że jest też druga w dalszej części tłumika której nazwa mi z głowy wypadła
słyszałem też, że wymiana filtra powietrza na sportowy trochę wzmacnia
https://imgur.com/a/t6PTxLO
Link bo nie mogę wstawić załącznika

https://imgur.com/a/t6PTxLO
Link bo nie mogę wstawić załącznika
- Vorvard
- Świeżak
to nie jest zwęzka tylko koncówka tłumika, to nie słuzy jako blokada - tylko po to żeby wydech był cichy, jak dasz bardziej przelotowy filtr, jakis akcesoryjny wydech to pewnie troche sie mocniejszy zrobi - ale to juz jest tuning a nie odblokowywanie
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Tłumik na pewno będę wymieniał ze względu na brzmienie, ale czy filtr się opłaca? Z jednej strony ma być mocniejszy, a z drugiej słyszałem że znikoma różnica
I co byście powiedzieli o zmianie zębatek?

- Vorvard
- Świeżak
czy sie opłaca to subiektywna kwestia. mozna dojsc do wniosku ze w ogóle sie nie opłaca kupowac motocykla bo to tylko wydatek. mozna przecież jeździc rowerem, albo chodzic na piechote
chcesz to wymien na sportowy, sam filtr osiągów nie poprawi znacząco, podejrzewam że takie pojedyncze elementy nie wpłyną odczuwalnie nawet, czyli samego filtra moze nawetn ie odczujesz, moze byc ze wydech tez niewiele da - za to kilka "dodatków" razem dadza jakis odczuwalny wzrost mocy - ale jak juz wspomniałem w tych silnikach duzo sie nie wykrzesa

chcesz to wymien na sportowy, sam filtr osiągów nie poprawi znacząco, podejrzewam że takie pojedyncze elementy nie wpłyną odczuwalnie nawet, czyli samego filtra moze nawetn ie odczujesz, moze byc ze wydech tez niewiele da - za to kilka "dodatków" razem dadza jakis odczuwalny wzrost mocy - ale jak juz wspomniałem w tych silnikach duzo sie nie wykrzesa
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Rozumiem i dziękuję za pomoc
w takim wymienię tylko tłumik i zrobię tuning wizualny 

- Vorvard
- Świeżak
Jaki jest koszt ściągnięcia wszystkich blokad?
- Betenzza
- Świeżak
Betenzza napisał(a):Jaki jest koszt ściągnięcia wszystkich blokad?
Alphatechnik - koszty robocizny przy wykreceniu ogranicznika gazu i zwezki.
Original - koszt nowego ECU i krocca (50..300 PLN) + robocizna przy przebudowie.
Do tego dochodza koszty dopasowania papierow i nowe ubezpieczenie.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości