Zobacz wątek - Pierwsze moto 125 - ile to kosztuje sezon przyjemności ?
NAS Analytics TAG

Pierwsze moto 125 - ile to kosztuje sezon przyjemności ?

Jeśli chcesz porozmawiać o motocyklach, które nadają się dla posiadaczy kategorii A1 lub B (powyżej 3 lat) to jest to miejsce dla Ciebie.
_________

Pierwsze moto 125 - ile to kosztuje sezon przyjemności ?

Postprzez dominomarynarz » 22/11/2018, 14:20

Cześć,
Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość, jako osoba lubiąca konkretne odpowiedzi nie mogę znaleźć satysfakcjonujących mnie informacji, udało mi się znaleźć kilka tematów, ale niestety z ponad 10 lat wstecz i klasy 500.

W maju minie 3 lata od momentu wydania prawo jazdy kat. b stąd pomysł na motocykl, w oko mi wpadł ktm duke 125, aczkolwiek biorę pod uwagę także inne sprzęty.

Prostując moje pytanie jeśli dla kogoś nie jest to tajemnicą, wartości jakie podałem zdołałem znaleźć w sieci, ale nie mam pewności co do ich pokrycia.
-ile kosztuje przerejstrowanie i oc (oc - ok. 250zł)
-ile spala taki motocykl (3-3,5l/100km)
-co ile km i co trzeba wymieniać w takim sprzęcie (opony; przód 20 tyś., tył 10 tyś., klocki ?, tarcze ?, olej + filtr 5 tyś., świece ?, napęd 15tyś. km)
-w jakiej kwocie na rok czasu można się zamknąć przez sezon eksploatacji (3tyś zł/ 15tyś. km)
-przykładowo moto 5 letni z przebiegiem 10-15tyś. km co w takim moto będzie do wymiany przy takim przebiegu i wieku
-lepszy młodszy motocykl z mniejszym przebiegiem czy lepiej znaleźć tańszy motocykl i kwotę tę dołożyć w postaci nowych części
-jak wygląda sprawa jeśli od połowy maja mogę teoretycznie legalnie jeździć, a przykładowo zatrzymano by mnie do kontroli na początku kwietnia

?

Bardzo byłbym wdzięczny, za własne doświadczenia, w internecie jest mnóstwo testów i tekstów, ale większość to suche testy konkretnej firmy lub magazynu rzadko mające jakiekolwiek pokrycie z rzeczywistością.

Pozdrawiam Dominik
dominomarynarz
Świeżak

Re: Pierwsze moto 125 - ile to kosztuje sezon przyjemności ?

Postprzez Fugu » 22/11/2018, 15:15

dominomarynarz napisał(a):-ile kosztuje przerejstrowanie i oc (oc - ok. 250zł)

Zadzwon do urzedu w ktorym bedziesz rejestrowal i do twojej ubezpieczalni.

dominomarynarz napisał(a):-ile spala taki motocykl (3-3,5l/100km)

Miedzy 2.6 a 4 l/100 km -> https://www.spritmonitor.de/de/uebersic ... owerunit=2

dominomarynarz napisał(a):-co ile km i co trzeba wymieniać w takim sprzęcie

Jest opisane w ksiazce przegladow, hamulce, opony, ... sa zalezne od sposobu jazdy.

dominomarynarz napisał(a):-w jakiej kwocie na rok czasu można się zamknąć przez sezon eksploatacji

Tego nikt Ci nie powie, to w bardzo duzej mierze zalezy od Ciebie i sposobu Twojej jazdy.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez dominomarynarz » 22/11/2018, 18:59

Dziękuje za tak szybką odpowiedź już mi rozjaśniłeś temat, co do kosztów eksploatacji chodziło mi ile przykładowo kogoś kosztował sezon, mógłbym wtedy mieć jakiś punkt odniesienia. Kwestia jest taka, że mam dylemat między samochodem, a moto gdzie głównym czynnikiem są koszty. W moim przypadku oc na auto nie na na mnie 900zł, a moto mogło by być na mnie, więc zniżki by leciały.
dominomarynarz
Świeżak

Postprzez drzewoid » 23/11/2018, 08:32

Na pewno koszty użytku małego motocykla są nieporównywalnie mniejsze - kupujesz jaieś bezawaryjne i trwałe moto, np. Varadero 125 (otwórz link). Koszt OC to 250 PLN zamiast ponad 1000. Paliwo 3l/100 i śmigasz. Opony przy spokojnej jeździe starczają nawet na 20 tysięcy. Niestety trudno powiedzieć, żeby motocykl był idalną alternatywą dla samochodu - szczególnie w Polsce. Niby zimy łagodniejsze, ale od grudnia do lutego to lepiej nie jeździć IMO.
drzewoid
Świeżak

Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê