Yamaha R6 czy Honda CBR 600RR? ProszÄ™ o fachowe porady
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Yamaha R6 czy Honda CBR 600RR? ProszÄ™ o fachowe porady
Witam
Przymierzam się do zakupu motocykla i wiadomo jak każdy chciałbym wybrać ten najlepszy. Zastanawiam nad Honda CBR 600RR albo Yamaha R6 z 2003-2005 r. i przebiegiem max 20 000 tys. Zastanawia mnie kwestia wytrzymałości i trwałości silników w w/w motorach. Kupuje ten motor na najbliższe 2-3 sezony i bardzo dużo jeżdżę (w jednym sezonie robie około 3000-3500KM).
Słyszałem że Honda ma najlepsze i najtrwalsze silniki natomiast Yamaha ma kiepskie skrzynie i dobre silniki ale nie aż tak dobre jak Honda.
Który byście wybrali z pośród tych dwóch i dlaczego?
Przymierzam się do zakupu motocykla i wiadomo jak każdy chciałbym wybrać ten najlepszy. Zastanawiam nad Honda CBR 600RR albo Yamaha R6 z 2003-2005 r. i przebiegiem max 20 000 tys. Zastanawia mnie kwestia wytrzymałości i trwałości silników w w/w motorach. Kupuje ten motor na najbliższe 2-3 sezony i bardzo dużo jeżdżę (w jednym sezonie robie około 3000-3500KM).
Słyszałem że Honda ma najlepsze i najtrwalsze silniki natomiast Yamaha ma kiepskie skrzynie i dobre silniki ale nie aż tak dobre jak Honda.
Który byście wybrali z pośród tych dwóch i dlaczego?
- boniuboss
- Świeżak
boniuboss napisał(a):bardzo dużo jeżdżę (w jednym sezonie robie około 3000-3500KM).
tyle to ja prawie zrobilem juz w tym roku

duzo to jest 20 k km
kwestia motocyla to w twoim wypadku tylko wyglad
Na kolana chamy !
-
Leitho - VIP Åšcigacz.pl
Fachowa porada: Nie polecam żadnego z tych motocykli na pierwsze moto.
A z takim rocznym przebiegiem nawet nie opanujesz w podstawach takiego motocykla.
A z takim rocznym przebiegiem nawet nie opanujesz w podstawach takiego motocykla.
Ongoing Success
-
falconiforme - VIP Åšcigacz.pl
No pojęcie "dużo" jest bardzo szerokie. A ile KM mniej więcej bez wymiany jakiś poważniejszych części w silniku da się zrobić takimi motorami? Wiem że to w znacznym stopniu zależy od techniki jazdy itd.. ale chodzi mi tak obrazowo.
- boniuboss
- Świeżak
No jak będziesz jeździł tak jak do tej pory, to wykorzystasz jakieś 25 KM. Czas bez wymiany poważnych elementów , jak dla Ciebie, to będzie jakieś 30lat. Ale samym motorem bez reszty nie pojedziesz. Widziałeś jakąś 600-ke na żywo?
Ongoing Success
-
"a ja słyszałeś że honda ma najlepsze silniki..."
a ja za to widziałem na tym serwisie w dziale mechanika multum tematów na temat zajechanych silników w hondach
a ja za to widziałem na tym serwisie w dziale mechanika multum tematów na temat zajechanych silników w hondach

<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
mar111cin napisał(a):"a ja słyszałeś że honda ma najlepsze silniki..."
Silnik da sie we wszystkim zajechac,nie wazne czy to honda czy yamaha czy motowilga czy inny. Ja wziÄ…Å‚ bym napewno cbrke. Awaryjnosc jest mnie wiecej na tym samym poziomie.
ale koles mnie rozwaliles z tym swoim przebiegiem

nsr125------>dr350
motocykl-5tys zl, kask300zl,rycie banki rodzicom-12/24h,paliwo-4,50litr, wrazenia z przebytej drogi=bezcenne
motocykl-5tys zl, kask300zl,rycie banki rodzicom-12/24h,paliwo-4,50litr, wrazenia z przebytej drogi=bezcenne
- patrykmulek
- Bywalec
Twoj "duzy" przebieg roczny to śmiech na sali
Ja robie gdzieś kolo 6000- 8000 km rocznie na mojej R6 (2000r) i nie miałem zadnych problemów z silnikiem i skrzynią. Jeśli nie jestes zawodowym kierowcą wyścigowym, to itak nie wykorzystasz nawet połowy potencjału tych motocykli. Na twoim miesjcu wziąłbym poprostu ten, ktory bedzie miał mniejszy przebieg, lepiej utrzymany, ładniejszy
. Jako, ze ja smigam jamahą, a każdy chwali swoje, więc jestem w strone R6.

-
Dominik_YZF - Bywalec
Re: Yamaha R6 czy Honda CBR 600RR? ProszÄ™ o fachowe porady
boniuboss napisał(a):Zastanawia mnie kwestia wytrzymałości i trwałości silników w w/w motorach. Kupuje ten motor na najbliższe 2-3 sezony i bardzo dużo jeżdżę (w jednym sezonie robie około 3000-3500KM).
Tyle co ty jeździsz w 3 sezony, to większość motocyklistów robi w jeden (góra dwa) sezony

boniuboss napisał(a):Słyszałem że Honda ma najlepsze i najtrwalsze silniki natomiast Yamaha ma kiepskie skrzynie i dobre silniki ale nie aż tak dobre jak Honda
Generalnie tak się mówi, ale czy to prawda... tego nie wiedzą nawet najstarsi indianie

-
gojo - Świeżak
Leitho napisał(a):boniuboss napisał(a):bardzo dużo jeżdżę (w jednym sezonie robie około 3000-3500KM).
tyle to ja prawie zrobilem juz w tym roku
duzo to jest 20 k km
kwestia motocyla to w twoim wypadku tylko wyglad
Wcale się nie chwaląc juz nabiłem więcej

Pozdro wariaty !
Co do trfałości to niestety ciężko powiedzieć... głównie zależy od poprzedniego właściciela...
- Dokaz
- Świeżak
To nie jest mój pierwszy moto, jeździłem na 125cc a potem na 250cc i trochę na 500cc teraz kolej na coś mocniejszego znowu na jakieś 2 sezony. Po prostu pytam bo każdy mówi coś innego. Po prostu R6 i Honda podobają mi się z wyglądem a z czasem przyzwyczaję się do tej mocy i na pewno po jakimś czasie ją opanuje.
- boniuboss
- Świeżak
boniuboss napisał(a):Po prostu R6 i Honda podobają mi się z wyglądem a z czasem przyzwyczaję się do tej mocy i na pewno po jakimś czasie ją opanuje.
I RR i R6 to prawie identyczne motory. Robi Ci różnicę czy od 0-100km/h jedzie w 2.90s czy w 2.85s? Czy raz na 1000 zmian biegów (czyli z twoimi przebiegami raz na miesiąc) lekko Ci zgrzytnie skrzynia?

-
gojo - Świeżak
Nom nie chodzi mi o takie różnice w przyśpieszeniu bo nie ścigam się na żadnych torach, chce po prostu coś mocniejszego na czym do tych czas jeździłem. Myślałem że są jakieś różnice np. w skrzyniach czy coś ale jak mówicie że nie to spoko, kupie ten sprzęt który mi wpadnie w łapki.
Dzięki za odpowiedzi.
Dzięki za odpowiedzi.
- boniuboss
- Świeżak
obserwuj ogloszenie rr i r6 i czekaj na okazje .nno i sie pochwal jak kupisz 

zx12r-sprzedane.w dalekich planach zx14. | www.fight-club.pl | Don Bolo | Masz coÅ› do mnie?Z bani?
-
bolokolo - Bywalec
honda jest niezawodna i nic sie w niej nie dzieje a w kawach pękają ramy--->to sa dwa mity przetaczane z pokoenia na pokolenie w polskim spoleczenstwie
a tak naprawde to tylko pier....enie
pzdr
a tak naprawde to tylko pier....enie
pzdr
http://bikepics.com/members/kbiadun/ | CBR 600 RR4
-
limak14 - VIP Åšcigacz.pl
250 kilosów nabiłem dzisiaj więc te 3000 na sezon to nic. A z tych 2 to i tak wybrał bym kawe 636
:D

-
icid - VIP Åšcigacz.pl
Stary czy ty czytasz co do Ciebie siÄ™ pisze, czy tylko obrazki oglÄ…dasz?!!!
Motocykle tak naprawdę są niezawodne. Wystarczy trochę się motocyklem zająć.
Znasz jakąś inną stronę niż http://forum.scigacz.pl ?
Przecież nikt Tobie tu całej motocyklowej historii i przekroju przez ostatnie 10 lat wszystkich marek które mają 600cc nie opisze, gdzie każdy model jest budowany prawie od nowa co 2 lata.
Pchasz się na takie sprzęty, a nie masz o nich czy kawasaki zielonego pojęcia. Wiesz od którego roku R6 ma widelec up-side down i co to jest? Jak Ci się podoba jakiś model to lepiej byś zrobił jakbyś dobrze go zeskalował np 1:18.
Motocykle tak naprawdę są niezawodne. Wystarczy trochę się motocyklem zająć.
Znasz jakąś inną stronę niż http://forum.scigacz.pl ?
Przecież nikt Tobie tu całej motocyklowej historii i przekroju przez ostatnie 10 lat wszystkich marek które mają 600cc nie opisze, gdzie każdy model jest budowany prawie od nowa co 2 lata.
Pchasz się na takie sprzęty, a nie masz o nich czy kawasaki zielonego pojęcia. Wiesz od którego roku R6 ma widelec up-side down i co to jest? Jak Ci się podoba jakiś model to lepiej byś zrobił jakbyś dobrze go zeskalował np 1:18.
Ongoing Success
-
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości