czesto gasnie mi moto
• Strona 1 z 1
czesto gasnie mi moto
Witam wszystkich, to moj pierwszy post i niestety szukam pomocy.
Mam Bandita 1200 S z 2003 roku a razem z nim maly problem,
otoz przez pierwsze 20 minut jazdy gasnie mi jak dojezdzam do swiatel,
musze go odpalac ponownie i lekko trzymac na obrotach. Nie mam pojecia co mu dolega, moze Wy mi pomozecie?
Mam Bandita 1200 S z 2003 roku a razem z nim maly problem,
otoz przez pierwsze 20 minut jazdy gasnie mi jak dojezdzam do swiatel,
musze go odpalac ponownie i lekko trzymac na obrotach. Nie mam pojecia co mu dolega, moze Wy mi pomozecie?
- ^MARCIN^
- Świeżak
Normalnie moto czasami gasnie przy dojezdzaniu do skrzyzowania jeśli nie jest odpowiednio rozgrzane a wyłonczymy mu ssanie . Ale napewno dzieje sie to az do 20 minut jazdy .
Dzisiaj było około 13 stopni umnie , odpaliłem moto ubrałem sie ( około 2 minuty ) wsiadłem wyłonczyłem ssanie i jazda . A tez mam bandita tylko 600 z 2001 roku ale to ten sam model .
Dzisiaj było około 13 stopni umnie , odpaliłem moto ubrałem sie ( około 2 minuty ) wsiadłem wyłonczyłem ssanie i jazda . A tez mam bandita tylko 600 z 2001 roku ale to ten sam model .
był suzuki bandit 600n będzie ......
-
dambandit - VIP Åšcigacz.pl
dambandit napisał(a):Normalnie moto czasami gasnie przy dojezdzaniu do skrzyzowania jeśli nie jest odpowiednio rozgrzane a wyłonczymy mu ssanie . Ale napewno dzieje sie to az do 20 minut jazdy .
No wlasnie musi sie fest roagrzac zeby nie gasl mi, nie wiem gdzie lezy przyczyna
- ^MARCIN^
- Świeżak
g
zastanawialem sie jeszcze czy moze akumulator nie jest troche za slaby, mam wlaczony alarm w nim przez caly tydzien a jezdze tylko w soboty.
Co do regulacji i synchronizacji gaznikow to raczej nieuniknione w przyszlym tygodniu.
Dziekuje Wam za pomoc!
Co do regulacji i synchronizacji gaznikow to raczej nieuniknione w przyszlym tygodniu.
Dziekuje Wam za pomoc!
- ^MARCIN^
- Świeżak
a czy czasami pojawiaja sie problemy z ponownym odpaleniem motocykla, po tym jak nagle zgasnie na swiatlach ? Byc moze wlasnie cos jest nie tak z akumulatorem, a bynajmniej z jego doladowaniem, za co wine moze ponosic regulator napiecia.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
Gdyby gasl z powodu za niskich obrotow, to gaslby caly czas podczas jazdy, przy kazdym zejsciu z obrotow.
Jezeli po 20 min jazdy przestaje gasnac to znaczy ze po pozadnym rozgrzaniu obroty utrzymuja sie w normie nawet na ubozszej mieszance.
Podobnie w moim Suzuki, silnik nagrzewa sie porzadnie dopiero po 1/2 godzinie jazdy co dokladnie pokazuje zegar temp. oleju.
Samo podkrecenie wolnych obrotow spowoduje ze beda one za wysokie po rozgrzaniu silnika, co nie bedzie ulatwialo np zmiany biegow, nie mowiac juz o niewygodzie dla ucha
W tej sytuacji trzeba wzbogacic mieszanke na wolnych, albo wyczyscic gazniki w celu usuniecia osadu w kanalach ukladu wolnych powodujacego zwezenie przeplywu paliwa i zubozenie mieszanki.
Na miejscu pytajacego wzbogacilbym mieszanke teraz, a w zimie oczyscil gazniki na myjce chemicznej, lub ultradzwiekowej.
Troche wiecej logiki w mysleniu panowie, nie tylko lecenie po najmniejszej linii oporu
Adam M.
Jezeli po 20 min jazdy przestaje gasnac to znaczy ze po pozadnym rozgrzaniu obroty utrzymuja sie w normie nawet na ubozszej mieszance.
Podobnie w moim Suzuki, silnik nagrzewa sie porzadnie dopiero po 1/2 godzinie jazdy co dokladnie pokazuje zegar temp. oleju.
Samo podkrecenie wolnych obrotow spowoduje ze beda one za wysokie po rozgrzaniu silnika, co nie bedzie ulatwialo np zmiany biegow, nie mowiac juz o niewygodzie dla ucha

W tej sytuacji trzeba wzbogacic mieszanke na wolnych, albo wyczyscic gazniki w celu usuniecia osadu w kanalach ukladu wolnych powodujacego zwezenie przeplywu paliwa i zubozenie mieszanki.
Na miejscu pytajacego wzbogacilbym mieszanke teraz, a w zimie oczyscil gazniki na myjce chemicznej, lub ultradzwiekowej.
Troche wiecej logiki w mysleniu panowie, nie tylko lecenie po najmniejszej linii oporu

Adam M.
- Adam M.
- VIP Åšcigacz.pl
Adam M. napisał(a):Gdyby gasl z powodu za niskich obrotow, to gaslby caly czas podczas jazdy, przy kazdym zejsciu z obrotow.
Adam M.
moze moje pytanie zabrzmi banalnie, ale jak wzbogacic mieszanke?
- ^MARCIN^
- Świeżak
Jezeli sruby skladu mieszanki na wolnych sa dostepne, to trzeba je wykrecic o cwierc / pol obrotu, w wersji amerykanskiej trzeba najpierw rozwiercic zaslepki.
Ogolnie radze to zrobic w serwisie i przy okazji zakonczyc synchronizacja gaznikow.
Adam M.
Ogolnie radze to zrobic w serwisie i przy okazji zakonczyc synchronizacja gaznikow.
Adam M.
- Adam M.
- VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości