Honda Hornet 02 r - nie odpala - POMOCY !
• Strona 1 z 1
Honda Hornet 02 r - nie odpala - POMOCY !
Witam!
Długo czekałem na kupno wymarzonego motorku, ale w końcu się udało - w zeszłym tygodniu kupiłem Honde Hornet z 2002 roku. Przy zakupie wszystko wydawało się w porządku, ale po przyprowadzeniu jej i przejechaniu kilku kilometrów coś zaczęło być nie tak, najpierw padł obrotomierz, kontrolki i światła, pomyślałem, że to bezpieczniki, ale po jeszcze kilku uruchomieniach przestał w ogóle zapalać. Rzeczywiście spalone były trzy bezpieczniki, ale ich wymiana przywróciła jedynie oświetlenie. Sprawa wygląda tak, że rozrusznik kręci, ale najprawdopodobniej nie ma iskry, bo tylko co jakiś czas strzeli w tłumik. Akumulator mam nowy, więc to chyba nie jego wina, przymierzam się do wymiany świec, ale poprzedni użytkownik twierdzi, że je niedawno wymieniał. Może ktoś miał podobny problem, albo ma pomysł co można tu poradzić, bo aż mnie ciarki przechodzą na myśl o tym, że musiałbym go oddać do jakiegoś pseudomechanika ( niestety w pobliżu mojej miejscowości nie ma nikogo, kto zajmuje się wyłącznie motorami :/ )
Długo czekałem na kupno wymarzonego motorku, ale w końcu się udało - w zeszłym tygodniu kupiłem Honde Hornet z 2002 roku. Przy zakupie wszystko wydawało się w porządku, ale po przyprowadzeniu jej i przejechaniu kilku kilometrów coś zaczęło być nie tak, najpierw padł obrotomierz, kontrolki i światła, pomyślałem, że to bezpieczniki, ale po jeszcze kilku uruchomieniach przestał w ogóle zapalać. Rzeczywiście spalone były trzy bezpieczniki, ale ich wymiana przywróciła jedynie oświetlenie. Sprawa wygląda tak, że rozrusznik kręci, ale najprawdopodobniej nie ma iskry, bo tylko co jakiś czas strzeli w tłumik. Akumulator mam nowy, więc to chyba nie jego wina, przymierzam się do wymiany świec, ale poprzedni użytkownik twierdzi, że je niedawno wymieniał. Może ktoś miał podobny problem, albo ma pomysł co można tu poradzić, bo aż mnie ciarki przechodzą na myśl o tym, że musiałbym go oddać do jakiegoś pseudomechanika ( niestety w pobliżu mojej miejscowości nie ma nikogo, kto zajmuje się wyłącznie motorami :/ )
Honda CB 600 Hornet
- Adik86
- Świeżak
jezeli chcesz to zrobic sam to miernik pradu do reki, sciagnac siedzenie, plastiki i bak i mierz przeplyw pradu przez przewody. Sprawdz w jakim sa stanie, jak polacznia w kostkach. Jezeli wszystko ok, to pozniej zajmij sie stacyjka czy przewodzi prad tak jak nalezy w kazdej pozycji i wtedy bedziesz wiedzial czy to wina elektryki.
bedzie ci potrzebny schemat kabli do Horneta 2002 ale to znajdziesz na necie.
aha i jeszcze duzo czasu i cerpliwosci
bedzie ci potrzebny schemat kabli do Horneta 2002 ale to znajdziesz na necie.
aha i jeszcze duzo czasu i cerpliwosci

willyfog - Świeżak
moim skromnym zdaniem, jezeli wywalilo tyle bezpiecznikow i to w jakis tam odstepach czasu gdzies w instalacji elektrycznej musialo dojsc do powaznego zwarcia. Zaczalbym od sprawdzenia kazdego przewodu, kabla, laczenia itd. Byc moze jakis przewod ma gdzies uszkodzona izolacje, jakies inne kable stykaja sie nie tam gdzie potrzeba. Z kolejnym odpalaniem motocykl radzilbym sie wstrzymac do momentu, w ktorym bedziesz mial pewnosc, ze usterka zostala wyeliminowana. Spalily sie juz trzy bezpieczniki, kolejny moze byc modul, albo inny dosc drogi element instalacji - wtedy dopiero zaczna sie problemy.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
Jesteś z Poznania , ja też konkretnie z Plewisk- jest serwis w Luboniu -proponuję się z nimi kontaktować - mi robili zzr i jest ok- sprawdzą itp ,pomierzą - jezeli nie odpala albo nie chodzi tak jak powinno może synchro gazników , jak wywaliło bezpieczniki to ewidentnie zwarcie . nie masz wiedzy sam nie grzeb bo sobie narobisz kłopotów i stracisz czas niepotrzebnie. Mi robili moto kompleksowo-synchro gażników z czyszczeniem, regulacje sprzegła ,wymiany klockow ,opon,płynów itp ustawili motorek rewelacyjnie chodzi jak przecinak.Polecam chcesz namiary pisz na graczykk@poczta.fm lub na forum
-
MATRIX123 - Świeżak
Sprawa wygląda tak, że ja studiuję w Poznaniu i spędzam tu 90% czasu, więc i motorek też tu będzie, obecnie jest jeszcze w mojej rodzinnej miejscowości 150 km od Poznania, więc najpierw tam muszę się z nim uporać, chyba że w ostateczności przyprowadzę tu go na jakiejś lawecie. Jeżeli polecasz ten serwis, to z chęcią tam wpadnę, żeby chociaż go obejrzeli i dostroili jak trzeba jeżeli będzie taka potrzeba, wiec będę wdzięczny za namiary do nich. Jeżeli możesz to napisz też czy robią to wszystko w miarę przystępnej cenie 

Honda CB 600 Hornet
- Adik86
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości