Elektryka - zabezpieczenia przed odpaleniem na biegu itp.
• Strona 1 z 1
Elektryka - zabezpieczenia przed odpaleniem na biegu itp.
(CBR 1000 F)
Od jakiegoś czasu zabezpieczenia zapłonu zaczęły świrować. Nie wiem gdzie szukać przyczyny.
W tej chwili rozrusznik zakręci tylko w momencie kiedy mam wciśnięte sprzęgło i złożoną nóżkę boczną - co najważniejsze jest to niezależne od tego czy motocykl jest na biegu czy na luzie. Jeśli nóżka jest otwarta lub sprzęgło nie wciśnięte rozrusznik nie zakręci - wtedy też lekko przygasają kontrolki - więc wnioskuję, że jest jakiś opór..
Wcześniej na luzie nie trzeba było wciskać sprzęgła i nóżka też mogła być otwarta.
Dodam jeszcze, że po odpaleniu mogę otworzyć nóżkę na luzie i motocykl nie zgaśnie.
Gdzie szukać przyczyny ??
Od jakiegoś czasu zabezpieczenia zapłonu zaczęły świrować. Nie wiem gdzie szukać przyczyny.
W tej chwili rozrusznik zakręci tylko w momencie kiedy mam wciśnięte sprzęgło i złożoną nóżkę boczną - co najważniejsze jest to niezależne od tego czy motocykl jest na biegu czy na luzie. Jeśli nóżka jest otwarta lub sprzęgło nie wciśnięte rozrusznik nie zakręci - wtedy też lekko przygasają kontrolki - więc wnioskuję, że jest jakiś opór..

Wcześniej na luzie nie trzeba było wciskać sprzęgła i nóżka też mogła być otwarta.
Dodam jeszcze, że po odpaleniu mogę otworzyć nóżkę na luzie i motocykl nie zgaśnie.
Gdzie szukać przyczyny ??
http://filmy.scigacz.pl/Julien_Dupont_trial_Ateny Inter:pediatric
-
Grzybu - Bywalec
Czujnik na nóżce działa na zasadzie zero-jeden, jak na złożonej odpala a na rozłożonej nie to znaczy, że działa. Nie działa czujnik luzu, albo przekaźnik zabezpieczający przed odpaleniem na biegu czy nóżce. Jeśli na luzie pali ci sie kontrolka luzu, to znaczy, ze czujnik jest ok, a zepsuty jest przekaźnik. Jeśli kontrolka luzu nie reaguje, to znaczy, ze czujnik luzu.
- numberuno
- Świeżak
Kontrolka działa poprawnie. Na biegu przy włączonym sprzęgle też się zaświeca - i zawsze w takim przypadku można odpalić motocykl (o ile nie jest w tym czasie wystawiona nóżka)
Ale nie wiem gdzie miałbym szukać jakiegoś przekaźnika ? Zawsze myślałem, że nie ma czegoś takiego w tym sprzęcie i całość czujników polega tylko na zasadzie zamknięcia obwodu czyli zero-jeden właśnie...
Ale nie wiem gdzie miałbym szukać jakiegoś przekaźnika ? Zawsze myślałem, że nie ma czegoś takiego w tym sprzęcie i całość czujników polega tylko na zasadzie zamknięcia obwodu czyli zero-jeden właśnie...
http://filmy.scigacz.pl/Julien_Dupont_trial_Ateny Inter:pediatric
-
Grzybu - Bywalec
Jest przekaźnik. Masz informacje z 3 czujników, i tylko przy odpowiednich 2 kombinacjach sygnałów z nich biegnących silnik będzie chodził. Działanie czujników akurat bardzo łatwo sprawdzić: wystarczy podnieść bak, i sprawdzić omomierzem czy zamykają i otwierają obwód. W twoim przypadku sprawdź czujnik biegu, bo od sprzęgła i nóżki na pewno działają. Jeśli działa, możesz jeszcze poszukać jakiegoś przebicia przewodów z tego czujnika do masy, ale ja stawiam na przekaźnik.
- numberuno
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości