odpalenie po zimie
• Strona 2 z 2 • 1, 2
siekson napisał(a):Generalnie jak wiecie sa dwie szkoly: konserwujemy lub co jakis czas odpalamy. Jest jeszcze wresja extremalna kiedy rzucamy gada i nich parszywieje przez cala zime.
Otoz to... przeczytalem na ten temat wiele ksiazek, rozmawialem z wieloma mechanikami i motocyklistami i nigdy nie dostalem tej samej odpowiedzi.
Bynajmniej samo odpalanie motocykla na 15 min i bawienie sie manetka gazu niczego dobrego nie wrozy. Jezeli motocykl zostanie juz odpalony powinien sie troche poruszac po okolicznych drogach pod obciazeniem.
Ja jednak preferuje zostawic zakomserwowany motocykl na cala zime i tuz przed pierwsza przejazdzka wymieniam swiece, gazniki oddaje do synchronizacji i czyszczenia, przesmarowuje wszystkie elementy uwzglednione w serwisie i jak dotad zadnych problemow z odpaleniem motocykla po zimie nie mialem.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
siekson napisał(a):Z wlasnego doswiadczenia wiem ze wszystko ma swoje plusy i minusy. Jedna zime zakonserwowalem motocykl, aku wyciagniety, podladowywany i inne duperele. Efekt byl taki ze na wiosne moto odpalalem przez 2 lub 3 dni i kosztowalo mnie to sporo nerwow. Od tamtej pory preferuje przepalanie co jakis czas, nagrzanie silnika z jesli snieg jest ponizej kolan to przejazdzka po osiedlowej uliczce zeby wszystkie lozyska i plyny sobie pochodzily. Fakt ze moto stoi w ogrzewanym pomieszczeniu wiec tu konserwacja nie odgrywa az takiego znaczenia jakby stal w blaszaku przy -15 C
i tu masz racje, niech każdy sobie jeden sezon przezimuje i zakonserwuje moto, jak mu nie będzie odpalać jak siekson'owi niech bierze sie za drugą szkolę czyli przepalanie co dwa tygodnie... sprawa jest prosta i oczywista
ja swojego gs'a od 4 miesięcy nie tykałem, i jeszcze jeden miesiąc posiedzi w samotności... i troszeczkę zaczynam się martwić czy mi odpali na dotyk po takim czasie... zobaczymy, czas pokaże

- Dokaz
- Świeżak
Ja konserwuje a po każdej zimie wkładam naładowany akumulator ssanie i jeszcze sie nie zdarzyło żeby nie odpalił
nie wiem jak wy to robicie, że 2 dni wam nie odpala.

Ostatnio edytowano 23/2/2008, 14:23 przez icid, łącznie edytowano 1 raz
-
icid - VIP Åšcigacz.pl
senekkorzenna napisał(a):macie racje że temat profesora Stanisławskiego
Pan profesor Giertych też różne bzdury plecie. Nie wiem kto to ten Stanisławski i czy go dobrze zrozumiałeś.
senekkorzenna napisał(a): Nikt nie jest wstanie przekonać mnie że lepsze jest stawianie sprzętu na kołki jeżeli tego nie muszę.
To po co dyskutujesz jeśli ustawiasz się od razu na nie? Dyskusja jest po to by wymienić się poglądami, przysłuchać się argumentom drugiej strony i wyciągnąć wnioski.
Za nieodpalaniem jest wiele argumentów.
1) W wielu zimnych elementach silnika osadza się woda pochodząca z procesu spalania. Owszem można marnować paliwo i pół godzinki.
2) Nawet jeÅ›li wyłączysz silnik po rozgrzaniu np. po 15 min to przez znacznÄ… wiÄ™kszość czasu silnik byÅ‚ zimny. Bez obciążenia silnik (caÅ‚y!!!) siÄ™ wolniej nagrzewa. Można to porównać najwyżej do krótkich przejażdżek. To też nie jest zdrowe. Gazy przedostajÄ… siÄ™ przez luzy tÅ‚ok – cylinder do skrzyni korbowej. Podczas sprężania mieszanka, podczas pracy niedopalone: sadza, wÄ™glowodory itp. To wszystko „wzbogaca” olej w wÄ…tpliwej jakoÅ›ci dodatki.
3) Każde uruchomienie silnika to bolesne dla niego doświadczenie. Przez kilka sekund nie ma ciśnienia oleju. Gdzie wtedy jest olej, bo na panewkach na pewno go nie ma. Silnik zupełnie zimny, to gęsty olej. Ciśnienie na pompie olejowej wysokie, ale na wylocie cieniutkich kanalików do smarowania wręcz przeciwnie.
Jak widać pkt 2 i 3 zupeÅ‚nie inaczej wyglÄ…da w 2t, gdzie skrzynia korbowa i tak siÄ™ „kÄ…pie” w mieszance, a Å‚ożyska bywajÄ… toczne.
Problem jest jeszcze w tym, że jeden ma ciepły garaż, inny tylko pogodę. Inna nad morzem, inna w górach.
Meciek napisał(a):czemu 6 bieg? Ja zostawiłem na luzie.
Nie chodzi o zostawienie tylko przygotowanie do odpalenia. Po długim czasie stania cały olej opadł, nawet na ściankach cylindra jest go tyle co nic. Dlatego niektórzy polecają przetoczenie motocykla bez odpalenia, by poruszać pompą olejową. Na najwyższym biegu jest to po prostu najłatwiejsze. Chyba, że ktoś ma jeszcze kopniaka a nie rozrusznik, wtedy należy skopać maszynę kilka razy bez zapłonu. Nie wiem czy to dobre, czy złe.
Nie zauważyliście, że zazwyczaj najwięcej problemów mają Ci co zakonserwowali maszynę?
PodsumowujÄ…c moje przydÅ‚ugawe wywody, krótkotrwaÅ‚e odpalanie szkodzi. SzkodliwoÅ›ci jestem pewien. Pytanie czy pozostawienie maszyny samej sobie szkodzi mniej czy bardziej. JeÅ›li chodzi o moje „wydaje siÄ™” to wolÄ™ nieodpalać. Oponentów proszÄ™ o konkretne argumenty.
Przy czym mam najlepsze rozwiązanie. Ja nie przerywam sezonu. U nas temp <0 w tym roku była krócej niż miesiąc. To nie przerwa.
<a href="http://a-glass.pl">BMW F650 ST</a>
-
Grubas - VIP Åšcigacz.pl
Re: odpalenie po zimie
maniuslwa napisał(a):hej jak odpalic GSa 500 po zimie. stał przez 4 miesiace i koles u ktorego trzymalem motor mowil ze bedzie odpalal go co jakies 3 tygodnie a okazalo sie ze nie zrobil tego ani raz teraz jak probuje odpalic to kreci i kreci (czyli akumulator caly??) ale odpalic nie chce wziasc go na popych czy jak??
moj byly GS po zeszlej zimie odpalil bez problemu. Nie byl odpalany w czasie postoju ani razu. Tylko, ze ja mu akumulator wyjalem i podladowywalem prostownikiem.
Podładuj aku.
Ongoing Success
-
falconiforme - VIP Åšcigacz.pl
Na zime mam taki sposob ze motocykl trzymam w cieplym garażu a na odpalanie po zimie mam taka metode ze moto oddaje do serwisu i odpala bez problemu
Przygotowywac moto do zimy ??? Wstwić tylko w ciepły garaż i tyle
Przygotowywac moto do zimy ??? Wstwić tylko w ciepły garaż i tyle
<zx12r> / <Suzuki dr 650>
"Moja ulica murem podzielona
Åšwieci neonami prawa strona
Lewa strona cała wygaszona
Zza zasłony obserwuję obie strony "
"Moja ulica murem podzielona
Åšwieci neonami prawa strona
Lewa strona cała wygaszona
Zza zasłony obserwuję obie strony "
-
Cezarjusz - VIP Åšcigacz.pl
Korzystajac z dzisiejszej przepieknej pogody postanowilem obudzic maszyne z zimowego snu. Sezon skonczylem gdzies z koncem pazdziernika i od tamtej pory zakonserwowany motocykl stal nie dotykany. Wsadzilem tylko akumulator i za piatym zakreceniem rozrusznika motocykl bez najmniejszych problemow odpalil. Spodziewam sie nawet, ze trwalo to dluzej niz zawsze tylko z tego wzgledu, ze gazniki zostaly oproznione na zime i zanim wszystko sie uzupelnilo musialo minac troche czasu. Nie zmienilem jeszcze nawet swiec ani nie przeprowadzilem synchronizacji i czyszczenia gaznikow i mimo wszystko nie bylo najmniejszych problemow. W zwiazku z czym uwazam, ze przepalanie motocykla w zimie nie jest konieczne i moim skromnym zdaniem szkodi maszynie.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
poglad
nie ma co Panowie wydaje mi sie, ze koncerwacja motoru powinna sie ograniczyc do wstawienia go w cieply garaz i wyjecie aku.
... Moje Suzuki pali juz bez problemow ... tzw. "na dotyk" w zasadzie sezon zaczelem juz tydzien temu, jeszcze tylko synchronizacja i juz sezon zaczenty na dobre
pozdrawiam serdecznie ...

..:: wojtek 

-
wojtekgralak - Świeżak
co do pompy i niskiego cisnienia oleju, odpalaniu po zimie itp. jak moto dłuzej stoi to zdjac lepiej kapturki ze swiec i przekrecic pare razy na rozruszniku bez odpalania zeby oleju torxhe przegoniło.
- fandzoilisz
- Bywalec
ja swojej 929 nie ruszalem cala zime. Aku tylko wyjalem i podladowalem. Dzis zagadala od pierwszego rozruchu bez najmniejszego zajakniecia i tak gadala nastepne 2h 

Jazda na moto to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu 

-
MadboY - VIP Åšcigacz.pl
siekson napisał(a):MadboY napisał(a):ja swojej 929 nie ruszalem cala zime.
a teraz przyznaj sie kiedy kupiles. Pod koniec grudnia?
dzien przed wigilia

Jazda na moto to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu 

-
MadboY - VIP Åšcigacz.pl
Ja jakos specjalnie nie konserwowalem motocykla na zime.Jak byla w miare fajna pogoda (sucho,nie za zimno) to jezdzilem.Jedynie pare dni temu dolalem wody destylowanej do aku.podladowalem i to w sumie wszystko...
Motorynka>Skuter>Simson>Suzuki rg80>obecnie GPZ 500s
-
Urbud - Świeżak
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości