Zobacz wątek - Zapięcie kasku o co chodzi? proszę o wskazówki.
NAS Analytics TAG

Zapięcie kasku o co chodzi? proszę o wskazówki.

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Zapięcie kasku o co chodzi? proszę o wskazówki.

Postprzez soeren » 20/2/2008, 09:16

Witam,

Otóż ostatnio byłem w sklepie nabyć kask, byłem przekonany, że na mnie będzie rozmiar m ale wszystko wskazało na to, że to rozmiar s - ciasno siedzi , nie "lata" podczas energicznych ruchów głową na boki itd... Wybrałem kask Uvex Boss 525 z zapięciem bocznym w osłonie szczęki (łatwe w zapinaniu i odpinaniu nawet jedna ręką - fajny i sprawdzony patent uvex-a)
fotka tu (otwórz link)
Problem jednak w tym, że po dokładnym wyregulowaniu paska po założeniu i maxymalnym docisnięciu paska do podbrudka jak złapię go oburącz i z całej siły zacznę sciągać do przodu (pasek) udaje mi się go zsunąć z brody. Próbowałem też z innymi kaskami np Nolan z zapięciem double D i to samo. Czy to dopuszczalne, co o tym sądzicie???
soeren
Świeżak

Postprzez kravec » 20/2/2008, 16:30

inaczej nie da rady.... maksymalnie zapniesz "do poziomu"... nie da sie zapiac tak zeby Ci paski wchodzily do wewnatrz kasku (niemozliwe) wiec moze tak byc (o ile dobrze Cie rozumiem)
kravec
Administrator

Postprzez soeren » 20/2/2008, 18:46

Dokładnie, pasek zapięty "na poziom", może mam podbródek za krótki? :wink:
A tak na poważnie to, to, że jak się uprę i na siłę ten pasek od zapięcia ściągnę oburącz to w pewnym sensie narzuciło mi się na myśl, że podczas wypadku (tfu, tfu...) może spaść z głowy. Czy jest to możliwe biorąc pod uwagę to zjawisko?
soeren
Świeżak

Postprzez kravec » 20/2/2008, 19:46

Nie wydaje mi sie... to ze mozesz wysunac podbrodek nie oznacza ze kask spadnie Ci z glowy. Zreszta mozesz sprobowac go zdjac- nie da sie- wysuniesz co najwyzej glowe do okolic ust i tyle. Ojciec ma tez Uvexa (boss ale nie wiem ktory- chyba 300 o dobrze pamietam) i bardzo sobie chwali to zapiecie- bez problemu da sie "zapiac"/"odpiac" kask bez zdejmowania rekawic.
kravec
Administrator

Postprzez hefron » 24/2/2008, 09:42

Zapięcie typu DD też się da zapiąć i rozpiąć jedną ręką w rękawicy, a co najważniejsze nie ma tam co się popsuć. Nie ufam takim wynalazkom i mi się ten pomysł nie podoba :/ A jak się człowiek wywróci i walnie kaskiem tak że zapięcie się otworzy i kask spadnie? Znając moje szczęście to tak by było.
hefron
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez bruskilee » 24/2/2008, 13:28

popieram przedmowce normalne zapiecie jest najlepsze we wszystkich sportach sa takie!!!!
bruskilee
Świeżak

Postprzez InSiDe » 24/2/2008, 13:51

A tam pieprzenie, że się da. Wszystko się da. Nawet sikać przez odzież wierzchnią, ale nie o to chodzi. Zapięcia w UVEX-ach są przede wszystkim szybkie. Nie trzeba trenować przez rok żeby na czuja się zapiąć i rozpiąć. Nie trzeba być skupionym na tej czynności. Po prostu działa. Patrząc też na mechanizm zapięcia, prędzej Ci głowę z kasku wyrwie, niż samo zapięcie. A jeśli teoretycznie coś miałoby odpiąć je za Ciebie to przebiłoby Ci głowę ponieważ musiałby to być jakiś element wielkości palca który trafi dokładnie we wgłębienie w kasku. Whatever, ważne że jest wybór i każdy może znaleźć coś dla siebie.
//Twoja ignorancja czy moja pycha, sam tego dobrze nie wiem...
InSiDe
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê