Zapięcie kasku o co chodzi? proszę o wskazówki.
• Strona 1 z 1
Zapięcie kasku o co chodzi? proszę o wskazówki.
Witam,
Otóż ostatnio byłem w sklepie nabyć kask, byłem przekonany, że na mnie będzie rozmiar m ale wszystko wskazało na to, że to rozmiar s - ciasno siedzi , nie "lata" podczas energicznych ruchów głową na boki itd... Wybrałem kask Uvex Boss 525 z zapięciem bocznym w osłonie szczęki (łatwe w zapinaniu i odpinaniu nawet jedna ręką - fajny i sprawdzony patent uvex-a)
fotka tu (otwórz link)
Problem jednak w tym, że po dokładnym wyregulowaniu paska po założeniu i maxymalnym docisnięciu paska do podbrudka jak złapię go oburącz i z całej siły zacznę sciągać do przodu (pasek) udaje mi się go zsunąć z brody. Próbowałem też z innymi kaskami np Nolan z zapięciem double D i to samo. Czy to dopuszczalne, co o tym sądzicie???
Otóż ostatnio byłem w sklepie nabyć kask, byłem przekonany, że na mnie będzie rozmiar m ale wszystko wskazało na to, że to rozmiar s - ciasno siedzi , nie "lata" podczas energicznych ruchów głową na boki itd... Wybrałem kask Uvex Boss 525 z zapięciem bocznym w osłonie szczęki (łatwe w zapinaniu i odpinaniu nawet jedna ręką - fajny i sprawdzony patent uvex-a)
fotka tu (otwórz link)
Problem jednak w tym, że po dokładnym wyregulowaniu paska po założeniu i maxymalnym docisnięciu paska do podbrudka jak złapię go oburącz i z całej siły zacznę sciągać do przodu (pasek) udaje mi się go zsunąć z brody. Próbowałem też z innymi kaskami np Nolan z zapięciem double D i to samo. Czy to dopuszczalne, co o tym sądzicie???
- soeren
- Świeżak
Dokładnie, pasek zapięty "na poziom", może mam podbródek za krótki?
A tak na poważnie to, to, że jak się uprę i na siłę ten pasek od zapięcia ściągnę oburącz to w pewnym sensie narzuciło mi się na myśl, że podczas wypadku (tfu, tfu...) może spaść z głowy. Czy jest to możliwe biorąc pod uwagę to zjawisko?

A tak na poważnie to, to, że jak się uprę i na siłę ten pasek od zapięcia ściągnę oburącz to w pewnym sensie narzuciło mi się na myśl, że podczas wypadku (tfu, tfu...) może spaść z głowy. Czy jest to możliwe biorąc pod uwagę to zjawisko?
- soeren
- Świeżak
Nie wydaje mi sie... to ze mozesz wysunac podbrodek nie oznacza ze kask spadnie Ci z glowy. Zreszta mozesz sprobowac go zdjac- nie da sie- wysuniesz co najwyzej glowe do okolic ust i tyle. Ojciec ma tez Uvexa (boss ale nie wiem ktory- chyba 300 o dobrze pamietam) i bardzo sobie chwali to zapiecie- bez problemu da sie "zapiac"/"odpiac" kask bez zdejmowania rekawic.
-
kravec - Administrator
Zapięcie typu DD też się da zapiąć i rozpiąć jedną ręką w rękawicy, a co najważniejsze nie ma tam co się popsuć. Nie ufam takim wynalazkom i mi się ten pomysł nie podoba :/ A jak się człowiek wywróci i walnie kaskiem tak że zapięcie się otworzy i kask spadnie? Znając moje szczęście to tak by było.
-
hefron - VIP Åšcigacz.pl
A tam pieprzenie, że się da. Wszystko się da. Nawet sikać przez odzież wierzchnią, ale nie o to chodzi. Zapięcia w UVEX-ach są przede wszystkim szybkie. Nie trzeba trenować przez rok żeby na czuja się zapiąć i rozpiąć. Nie trzeba być skupionym na tej czynności. Po prostu działa. Patrząc też na mechanizm zapięcia, prędzej Ci głowę z kasku wyrwie, niż samo zapięcie. A jeśli teoretycznie coś miałoby odpiąć je za Ciebie to przebiłoby Ci głowę ponieważ musiałby to być jakiś element wielkości palca który trafi dokładnie we wgłębienie w kasku. Whatever, ważne że jest wybór i każdy może znaleźć coś dla siebie.
//Twoja ignorancja czy moja pycha, sam tego dobrze nie wiem...
-
InSiDe - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości