wlasciciele Kawasaki ZR 7 odezwijcie sie!
• Strona 1 z 2 • 1, 2
wlasciciele Kawasaki ZR 7 odezwijcie sie!
witam, nie zlalazlem tematu poswieconego temu motocyklu, wiec chyba warto takowy utworzyc. wymienic sie opiniami, spostrzezeniami itd. jako ze jestem swiezym nabywaca chcialbym sie dowiedziec od starszych uzytkowanikow jak sprawuje sie moto, awaryjnosc, itp .
Z 1000
-
rat - Świeżak
sprawdzony silnik od Zephyra... chyba nie powinno sie nic powaznego dziac.
Ogolnie motocykl dosc spokojny, miekki, wedlug mnie komfortowy. Moglby miec troszke wieksza maksymalna (przydaloby sie do dalszych wypadow- autostrada). Podoba mi sie elastycznosc silnika.... to chyba tyle... w sumie motocykl "mam" (moto ojca) od 3 lat, ale przejezdzilem na nim mniej niz 1000km- tylko koncowka ostatniego sezonu (po sprzedazy swojego moto). Jeszcze moge dodac ze z tylu siedzi sie naprawde wygodnie.
Ogolnie motocykl dosc spokojny, miekki, wedlug mnie komfortowy. Moglby miec troszke wieksza maksymalna (przydaloby sie do dalszych wypadow- autostrada). Podoba mi sie elastycznosc silnika.... to chyba tyle... w sumie motocykl "mam" (moto ojca) od 3 lat, ale przejezdzilem na nim mniej niz 1000km- tylko koncowka ostatniego sezonu (po sprzedazy swojego moto). Jeszcze moge dodac ze z tylu siedzi sie naprawde wygodnie.
-
kravec - Administrator
czyli z tego co czytam motorek nie jest zly, ba ja na nim nie smigalem jeszcze, bo swiezo kupiony i nawet jeszcze nie zarejestrowany. a jak wyglada serwiowka z nim, koszta, itp. posaiadasz moze polska ksiazke obslugi??
Z 1000
-
rat - Świeżak
rat napisał(a):czyli z tego co czytam motorek nie jest zly, ba ja na nim nie smigalem jeszcze, bo swiezo kupiony i nawet jeszcze nie zarejestrowany. a jak wyglada serwiowka z nim, koszta, itp. posaiadasz moze polska ksiazke obslugi??
na zr7 śmigam już prawie rok mam wersje S pytaj czego nie wiesz mam serwisówke na płycie ale po angielsku ,motorek znam do najmniejszej śróbki

Kawasaki zr7
- wujekjurek1987
- Świeżak
Przy kupnie motocykla wybierałem pomiędzy banditem i zr7. Wybrałem zr7 i wiem że był to dobry wybór. Dlaczego?
- wygodny dla kierowcy jak i pasażera
- elastyczny silnik, nie trzeba go kręcic tak jak bandita żeby fajnie przyśpieszył
- jak na te klase bardzo dobrze jeździ w winklach
- ma dobre heble
- przy spokojnej jeździe mało pali
- no i nieźle wygląda, jest większy od b6
Co bym w nim zmienił? Chyba nic poza sztywniejszym przodem i może dodałbym szóstke.
Co do awaryjności to za bardzo się nie wypowiem bo nie mam go długo a nic narazie się nie dzieje. Siniki ponoc trwałe tylko trzeba pilnowac luzu zaworowego, no i wiadomo jak jeździsz tak długo masz...
- wygodny dla kierowcy jak i pasażera
- elastyczny silnik, nie trzeba go kręcic tak jak bandita żeby fajnie przyśpieszył
- jak na te klase bardzo dobrze jeździ w winklach
- ma dobre heble
- przy spokojnej jeździe mało pali
- no i nieźle wygląda, jest większy od b6
Co bym w nim zmienił? Chyba nic poza sztywniejszym przodem i może dodałbym szóstke.
Co do awaryjności to za bardzo się nie wypowiem bo nie mam go długo a nic narazie się nie dzieje. Siniki ponoc trwałe tylko trzeba pilnowac luzu zaworowego, no i wiadomo jak jeździsz tak długo masz...
- Jurus
- Świeżak
Jurus a ile to pali . Jak kupowalem motor to tez bralem pod uwage ale kupiłem bandita . Ale tylko ze wzgledu na to że trafił mi się motor w bardzo dobrym stanie .
Ale też jestem bardzo zadowolony .
Ale też jestem bardzo zadowolony .
był suzuki bandit 600n będzie ......
-
dambandit - VIP Åšcigacz.pl
Wiadomo każdy motocykl ma swoje wady i zalety jak i zr 7 czy bandit.
Zr zalety:
+Mocny i trwały silnik
+Duża zwrotnosc
+Dobre hamulce
+Niskie zużycie paliwa
wady:
-Niezbyt stabilne podwozie
-Wysokie zużycie oleju
-Zbyt miękkie zawieszenie(tył dobija) we 2 osoby
Bandit
zalety:
+Mocny i elastyczny silnik
+Dobre hamulce
+Dobra zwrotność
+Duzy zbiornik paliwa
wady:
-Przeciętny komfort jazdy
-Drobne wady podwozia
-Wysokie zużycie
Dlatego trzeba dobrze się namyśleć przed upnem zeby być zadowolonym ze sprzęta.
Zr zalety:
+Mocny i trwały silnik
+Duża zwrotnosc
+Dobre hamulce
+Niskie zużycie paliwa
wady:
-Wysokie zużycie oleju
Bandit
zalety:
+Dobre hamulce
+Dobra zwrotność
+Duzy zbiornik paliwa
wady:
-Drobne wady podwozia
-Wysokie zużycie
- piters185
- Świeżak
ja tam bym nie powiedzial ze malo pali
hamulce ujda (moze ja za duzo wymagam), jak troszke mocniej pohebluje to po krotkim czasie czuje oslabienie ich skutecznosci i musze mocniej klame sciskac... w tamtym roku jezdzilem na rs 250 (dwa 4-tloczkowe zaciski) wiec moze dlatego mnie te nie zadowalaja
zawieszenie jest dla mnie za miekkie (bycmoze to tez wina prawie maksymalnie twardo zestrojonej rs'ki)... owszem- jest komfortowo, ale nie do konca czuje co sie dzieje z kolami dlatego tez boje sie wchodzic ostrzej w zakrety
hamulce ujda (moze ja za duzo wymagam), jak troszke mocniej pohebluje to po krotkim czasie czuje oslabienie ich skutecznosci i musze mocniej klame sciskac... w tamtym roku jezdzilem na rs 250 (dwa 4-tloczkowe zaciski) wiec moze dlatego mnie te nie zadowalaja
zawieszenie jest dla mnie za miekkie (bycmoze to tez wina prawie maksymalnie twardo zestrojonej rs'ki)... owszem- jest komfortowo, ale nie do konca czuje co sie dzieje z kolami dlatego tez boje sie wchodzic ostrzej w zakrety
-
kravec - Administrator
Niewiem ile tobie pali ale jak się zmieści w 6l/100 to jest ok a słabawe hamulce w takim moto to normalna rzecz jak porównując do sportowej RSKi.kravec napisał(a):ja tam bym nie powiedzial ze malo pali
- piters185
- Świeżak
szczerze mowiac to dokladnie nie sprawdzalem (bo zazwyczaj w miedzyczasie sie tatus- wlasciciel przejechal i zatankowal przez co moje obliczenia w krzaki szly), tak na oko oceniam ze kolo 7 bierze, przy mojej niezbyt ostrej jezdzie- zazwyczaj trzymam go do 4/5 tysiecy... chyba ze wyprzedzam jakos mocniej czy chce sobie szybko przyspieszyc... inna sprawa ze moto stoi, przejedzie z 30-50km po miescie i znowu stoi (bez prawka sie nigdzie dalej nie wypuszczam) wiec sam nie wiem ile toto normalnie by palilo
-
kravec - Administrator
piters185 napisał(a):Wiadomo każdy motocykl ma swoje wady i zalety jak i zr 7 czy bandit.
Zr zalety:
+Mocny i trwały silnik
+Duża zwrotnosc
+Dobre hamulce
+Niskie zużycie paliwa
wady:
-Wysokie zużycie oleju
Bandit
zalety:
+Dobre hamulce
+Dobra zwrotność
+Duzy zbiornik paliwa
wady:
-Drobne wady podwozia
-Wysokie zużycie
Nie wiem ile wam pala te bandity jednak mi teraz na trasie ustabilizowało sie na poziomie 5,7-6 litrów i uwazam że to dobry wynik . Co do komfortu jazdy to musze przyznac ze bandit ma dobra pozycje jazda 300 km bez postoju nie robi zadnego problemu . Wada motocykla natomiast jest wysoka masa .
-
dambandit - VIP Åšcigacz.pl
Nie wiem ile wam pala te bandity jednak mi teraz na trasie ustabilizowało sie na poziomie 5,7-6 litrów i uwazam że to dobry wynik . Co do komfortu jazdy to musze przyznac ze bandit ma dobra pozycje jazda 300 km bez postoju nie robi zadnego problemu . Wada motocykla natomiast jest wysoka masa .[/quote]Noto jak na trasie ci spalił te 5.7 6 to wcale nie miało bo w mieście ci moze spalić 7.5 i 8 zbadaj go ogólnie a nie jak moze naj mnie spalić.
- piters185
- Świeżak
Hehe niewiem czy chcesz usłyszeć pozytywne strony czy negatywne. Chłodzony powietrzem 2 zawory na cylinder,dynamika ,zwrotność no i atrakcyjna cena ale zato brak nowych technologii, ma jeszcze krótkie przełożenie końcowe co by pasowało zmienić żębatke zdawczo na 16 zębów.Moment obrotowy wału korbowego na skrzynię biegów przenoszony jest łańcuchem zębatym. Ten element mocno hałasuje , zwłaszcza na wolnych obrotach. W pierwszych modelach były duże wycieki oleju spod pokrywy zaworów. I są tam jeszcze drobne usterki zawieszenia niezbyt precyzyjne łożyska główki ramy i wahacza ale to wszystko mozna wymienić na lepsze i poprawi stabilnosć podwozia. I raczej tylko co moze następować w Zr 7.<borut> napisał(a):Za to Bandit ma najwiekszego plusa
A jest nim wyglądpiękny.
Co do ZR7 też chetnie bym poczytał coś jeszcze od was o tym moto, bardoz mało o nim wiem a podoba mi się
- piters185
- Świeżak
halasuje na niskich obrotach?... ostatnio zauwazylem ze jak jest cieplo i stoje na swiatlach to tak jakby mi jakis wiatraczek chodzil- to to?
przelozenia ma rzeczywiscie bardzo krotkie (szczegolnie chyba 4 i 5)- jak przyspieszam to powyzej chyba 110 jest co 1/2 sekundy zmiana biegu bo prawie na tych samych obrotach jedzie...
ja dla mnie to dobrze jest wymienic przewody hamulcowe na stalowe, jakby sie udalo to moze twardsze sprezyny wlozyc (ale skoro tyl jest za miekki jak to ktos pisal to to moze chyba dac bardziej ujemny efekt) i to chyba tyle...
ide sie przejechac :p
przelozenia ma rzeczywiscie bardzo krotkie (szczegolnie chyba 4 i 5)- jak przyspieszam to powyzej chyba 110 jest co 1/2 sekundy zmiana biegu bo prawie na tych samych obrotach jedzie...
ja dla mnie to dobrze jest wymienic przewody hamulcowe na stalowe, jakby sie udalo to moze twardsze sprezyny wlozyc (ale skoro tyl jest za miekki jak to ktos pisal to to moze chyba dac bardziej ujemny efekt) i to chyba tyle...
ide sie przejechac :p
-
kravec - Administrator
Bardzo podobne przypatruj się czy się nie nasila a jak nie to moze być coś z układu chłodzenia trudno powiedzieć jak to wygląda.kravec napisał(a):halasuje na niskich obrotach?... ostatnio zauwazylem ze jak jest cieplo i stoje na swiatlach to tak jakby mi jakis wiatraczek chodzil- to to?
:p
- piters185
- Świeżak
ja sie moze nie znam ale 4 czy 5 nie jest krotkim biegiem wg mnie. moge sobie jechac 50 hm/h na 5 biegu i bez problemu sie rozpedzac do 200 z hakiem, nie sprawdzalem ile max ciagnie na 4 biegu, generalnie te 5 biegow wystarcza, nie trzbea duzo wachlowac dzwignia i krecic go po 8 tys prm. zr 7 jest elastyczny i nie trzeba go wysoko krecic do sprawnego poruszania sie. na trasie zapina sie 5 bieg jedziesz powiedzmy 100km/h majac przy tym 4200 prm i skutecznie wyprzedzac bez redukcji. silnik ma odciecie przy ok 11 k prm. co do oleju kolega z hurtowni olejow polecil mi platinium 10w50 syntetyczny, jest rownie dobry co castrol a tanszy. co do wiatraczka to moze zaworki slychac?
Z 1000
-
rat - Świeżak
rat napisał(a):co do wiatraczka to moze zaworki slychac?
przy tym przebiegu (niecale 11 000km) nie sadze... to sa naprawde mocne silniki....
5 jest krotka- co to sytuacje jakie opisales- owszem jest dobra.... ale przy przyspieszaniu powyzej 100 jak dalej ciagniesz to brakuje tej 6 (przynajmniej mi)... wbijam 5 i obroty w stosunku do 4 malo spadaja przez co chce wbic wyzszy bieg a tu dzwignia ani drgnie....
walek napisał(a):witam czy macie jakies str z opisem zr 7 z 2000r kupiłem pare dni temu szukam wszystkiego an temat tego moto i wogóle jest to pierwszy sprzet moj.
moze napisz co chcesz wiedziec a ktos Ci odpowie
-
kravec - Administrator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości